A формальді түрдегі мәлімет b объектті символдар түрінде беру



бет1/2
Дата07.09.2020
өлшемі394,5 Kb.
#77506
  1   2
Байланысты:
бд2


$$$001

Ақпарат:


A) Формальді түрдегі мәлімет

B) Объектті символдар түрінде беру

C) Объект, оқиға немесе процесс туралы мағлұматтар

D) ЭЕМ-де өңделетін ақпарат

E) Объекттерді бейнелеу

F) Жинау, өңдеу, тасымалдау объектілері болатын барлық мағлұматтар

G) Түсіндіру, баяндау, мәлімет беру деген мағынаны білдіреді

H) Объекттің қасиеттері

{Правильный ответ} = C, F, G

$$$002


«Пәндік облыс – ақпарат – деректер» облысы:

A) Техникалық құралдармен байланысты

B) Ақпарат түсінігімен байланысты

C) Хабарлама түсінігімен байланысты

D) «Деректер банкі – деректер базасы – ДББЖ» түсінігімен байланысты

E) Есептеу жүйесімен байланысты

F) Шынайы өмірдің бөлігімен байланысты

G) Қоршаған дүниенің адам көзқарасындағы көрінісімен байланысты

H) Есептеу желісімен байланысты

{Правильный ответ} = B, F, G

$$$003

Пәндік облыс:



A) Объектті символдар түрінде беру

B) Шынайы өмірдің бөлігі

C) Жады аймағы

D) Схема бөлшектерінің элементтері

E) Қосымшаның жұмыс аймағы

F) Белгілі қасиеттері бар көптеген объектілерден тұрады

G) Бір немесе бірнеше объектілерден тұратын шынайы өмірдің бөлігі

H) Операциялық жүйенің аймағы

{Правильный ответ} = B, F, G

$$$004


Инфологиялық аспект:

A) Деректердің мағыналық мазмұнымен байланысты

B) Деректерді жадыда көрсетумен байланысты

C) Жүйеде ақпаратты көрсету формаларымен байланысты

D) Деректерді жадыда көрсету тәсілдерінен тәуелсіз болады

E) Деректерді түрлендіру тәсілдері көрсетіледі

F) Деректерді көрсету тәсілдері көрсетіледі

G) Болмыстар мен олардың арасындағы байланысты сипаттайды

H) Деректерді базаға енгізумен байланысты

{Правильный ответ} = A, D, G

$$$005

Даталогиялық аспект:



A) Деректердің мағыналық мазмұнымен байланысты

B) Деректерді жадыда көрсетумен байланысты

C) Жүйеде ақпаратты көрсету формалары жасалады

D) Деректерді жадыда көрсету тәсілдерінен тәуелсіз болады

E) Деректерді түрлендіру тәсілдері көрсетіледі

F) Деректерді шифрлеумен байланысты

G) Болмыстар мен олардың арасындағы байланысты сипаттайды

H) Деректерді бастапқы жинаумен байланысты

{Правильный ответ} = B, C, E

$$$006


Қарым-қатынастардың түрлері:

A) Сандық

B) Теориялық-жиындық сипаттағы

C) Сапалық

D) Лексикографикалық реттелу

E) Біркелкі

F) Логикалық табиғатты

G) Сызықтық

H) Бейсызықтық

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$007

Теориялық-жиындық сипаттағы қатынастар:

A) Предикатты қатынастар

B) Белгілі бір жиынға тиістілік

C) Логикалық амалдар қатынастары

D) Сатылық қатынас

E) Логикалық функция аргументтерінің қатынастары

F) Элементтердің эквиваленттілік қатынасы

G) Сандарды салыстыру

H) Символдық типті ақпаратты реттеу

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$008


Логикалық сипаттағы қатынастар:

A) Предикатты қатынастар

B) Белгілі бір жиынға тиістілік

C) Логикалық амалдар қатынастары

D) Иерархиялық қатынас

E) Логикалық функция аргументтерінің қатынастары

F) Элементтердің эквиваленттілік қатынасы

G) Сандарды салыстыру

H) Символдық типті ақпаратты реттеу

{Правильный ответ} = A, C, E

$$$009

Арифметикалық типті қатынастар:



A) Предикатты қатынастар

B) Белгілі бір жиынға тиістілік

C) Функционалдық тәуелділік

D) Иерархиялық қатынас

E) Сандардың реттелуі

F) Элементтердің эквиваленттілік қатынасы

G) Сандарды салыстыру

H) Символдық типті ақпаратты реттеу

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$010


Лексикографикалық реттелген қатынастар:

A) Предикатты қатынастар

B) Белгілі бір жиынға тиістілік

C) Функционалдық тәуелділік

D) Иерархиялық қатынас

E) Сандардың реттелуі

F) Символды типті ақпараттың реттелуі

G) Алфавитке сәйкес реттелу

H) Деректердің байланысын көрсетеді

{Правильный ответ} = F, G, H

$$$011

Атрибут:


A) Бинарлы байланысты көрсетеді

B) Объекттің қасиеті

C) Бір жақты байланысты көрсетеді

D) Екі жақты байланысты көрсетеді

E) Мәнді сипаттайды

F) Иерархиялық құрылыммен байланысты

G) Объекттің сипаттамаларын бейнелейді

H) Тораптық құрылыммен байланысты

{Правильный ответ} = B, E, G

$$$012


Объект:

A) Процестің сипаты

B) Пәндік облыс

C) Граф түрінде беріледі

D) График түрінде беріледі

E) Процесс немесе құбылыстың абстракциясы

F) Өзінің қасиеттерімен сипатталады

G) ЭЕМ-дегі программа

H) Өзінің атрибуттарымен сипатталады

{Правильный ответ} = E, F, H

$$$013

Келесі объекттер арасында 1:М байланысын орнатуға болады:



A) Топ, студент

B) Пәндер, оқытушылар

C) Сынақ кітапшасы, студент

D) Студент, оқытушылар

E) Студент, топ

F) Студенттік билет, студент

G) Пәндер, топтар

H) Студент, пәндер

{Правильный ответ} = A, C, F

$$$014


Келесі объекттер арасында 1:1 байланысын орнатуға болады:

A) Топ, староста

B) Пәндер, оқытушылар

C) Студент, сынақ кітапшасының нөмірі

D) Студент, оқытушылар

E) Тауар, сатушы

F) Топ, эдвайзер

G) Пәндер, топтар

H) Студент, пәндер

{Правильный ответ} = A, C, F

$$$015

Келесі объекттер арасында M:M байланысын орнатуға болады:



A) Топ, староста

B) Тауар, сатып алушы

C) Студент, топ

D) Студент, оқытушы

E) Студент, оқырман билетінің нөмірі

F) Топ, эдвайдер

G) Пәндер, топтар

H) Студент, мекен жай

{Правильный ответ} = B, D, G

$$$016


Объекттер мен олардың қасиеттері арасындағы байланыстар:

A) 1:1


B) М:2

C) 2:М


D) 1:2

E) 3:М


F) М:М

G) 1:М


H) 2:1

{Правильный ответ} = A, F, G

$$$017

1:1 жазуы келесіні білдіреді:



A) «Бір көпке» байланысы

B) Бір жазбаға екінші кестенің бір жазбасы сәйкес келеді

C) «Бір бірге» байланысы

D) «Көп көпке» байланысы

E) Мәлімет аралық байланыс түрі

F) Пәндік облыстың көрсетілуі

G) Сұраныстарды өңдеуде қолданылады

H) Атрибут типі

{Правильный ответ} = B, C, E

$$$018


1:М жазуы:

A) «Бір бірге» байланысы

B) Бір жазбаға екінші кестенің көп жазбасы сәйкес келеді

C) «Бір көпке» байланысы

D) «Көп көпке» байланысы

E) Атрибут типі

F) Мәлімет аралық байланыс түрі

G) Схема бөлшектерінің элементтері

H) Деректердің бүтіндігін білдіреді

{Правильный ответ} = B, C, F


$$$019

М:М жазуы:

A) «Бір бірге» байланысы

B) Атрибут типі

C) «Бір көпке» байланысы

D) «Көп көпке» байланысы

E) Мәлімет аралық байланыс түрі

F) Схема бөлшектерінің элементтері

G) Деректердің бүтіндігін білдіреді

H) Жиынның бір элементіне көп элемент сәйкес келеді және керісінше

{Правильный ответ} = D, E, H

$$$020


Автоматтандырылған басқару жүйесінің ақпараттық қоры:

A) Қолданушылар

B) Нормализациялау ережелері

C) Жедел деректер, нормативті-анықтамалық ақпарат

D) Техникалық құралдар кешені

E) Есептеу жүйесі

F) Сыртқы ортамен әсерлесу туралы ағымдық ақпарат

G) Архивтік, статистикалық ақпарат

H) Антивирустық программалар

{Правильный ответ} = C, F, G

$$$021

Сұраныстардың қолданылуы:



A) Бір немесе бірнеше байланысқан кестелерден деректерді таңдайды

B) Деректерді көрнекі түрде көрсетеді

C) Деректерді баспаға шығарады

D) Кестелерден деректерді таңдайтын объект

E) Белгілі бір шарт бойынша кестелерден деректерді іріктейді

F) Деректерді сақтайды

G) Деректерді енгізеді

H) Деректерді тасымалдайды

{Правильный ответ} = A, D, E
$$$001

Деректер базасының жүйесі:

A) Программалау технологиясының бір бөлігі

B) Жазбаларды компьютерлік сақтау жүйесі

C) Төменгі деңгейлі программалау тілі

D) ДББЖ-дан тұрады

E) Қоршаған ортадағы ақпараттан тұрады

F) Қосымшалардан тұрады

G) Программалау ортасы

H) Тек қана есептеулер орындайды

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$002


Деректер базасы дегеніміз:

A) Төменгі деңгейдегі тіл интерфейсі

B) Жоғары деңгейдегі тіл интерфейсі

C) Есептеу жүйесінде сақталатын деректер массиві

D) Техникалық құралдар кешені

E) Есептеу жүйесі

F) Деректер банкінің құрамына кіреді

G) ДББЖ


H) Объекттер жиынын бейнелейтін, аты бар деректер жиынтығы

{Правильный ответ} = C, F, H


$$$003

Деректер базасының тағайындалуы:

A) Теориялық-жиындық қатынастармен жұмыс

B) Тек қана логикалық қатынастармен жұмыс

C) Қолданушының ақпараттық қажеттілігін қанағаттандыру

D) Қосымшаның жұмысын басқарады

E) Пәндік облыстағы деректерді сақтау үшін

F) Жүйелік буфердің бір бөлігі

G) Объекттер жиынын бейнелейтін деректерді сақтау үшін

H) Шынайы өмірдің бөлігі

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$004


Деректер банкі:

A) Деректер базасы мен ДББЖ

B) Шынайы өмірдің бөлігі

C) Қолданбалы программалау интерфейсі

D) ДБ, техникалық және программалық құралдардан тұратын жүйе

E) Деректер базасы

F) Үлкен көлемдегі ақпаратты сақтайды

G) Жүйелік буфердің бір бөлігі

H) Сценарийлерді өңдеу тілі

{Правильный ответ} = A, D, F


$$$005

Деректер банкінің құрылымына кіретін жүйелер:

A) Сараптау

B) ДБ, есептеу

C) Байланыс

D) ДББЖ, техникалық құралдар

E) Телекоммуникациялық

F) ДБ әкімі, сөздік

G) Радиотехникалық

H) Автоматиканың техникалық құралдары

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$006


Деректер банкінің ерекшеліктері:

A) Реляциялық алгебраны қолдау

B) Сценарийлерді өңдеу тілін қолданады

C) Қолданушының ақпараттық қажеттілігін қанағаттандыру

D) Деректерді тасымалдауда қолданылатын протокол

E) Ақпараттың қажетті анықтылық деңгейін қамтамасыз ету

F) Ақпараттық жүйелердің стандарты болып табылады

G) Көп аспектілі ақпаратты сақтау мүмкіндігі

H) Желілік қосымшаның бір түрі

{Правильный ответ} = C, E, G


$$$007

Деректер сөздігінің құрамы:

A) ДББЖ

B) Объектілер туралы ақпарат

C) ДБ

D) Деректерді көрсету форматтары



E) Базалық тіл

F) Қорғау кодтары

G) Қолданушының сұраныстары

H) Сараптау жүйесі

{Правильный ответ} = B, D, G

$$$008


ДББЖ негізгі функциясы:

A) Аналогты-цифрлық түрлендіру

B) Шифрлеу

C) Сақтау

D) Нормализациялау

E) Өңдеу


F) Кодтау

G) Деректерді анықтау

H) Модуляциялау

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$009

ДББЖ қауіпсіздігін қамтамасыз етуде қолданылады:



A) ДББЖ журналы

B) Деректерді шифрлеу

C) Транзакция

D) Базаға қол жеткізу деңгейін қолдау

E) Клиент серверлік технологияны

F) Парольдік қорғау

G) Сенімді протокол

H) CASE-құрал

{Правильный ответ} = B, D, F
$$$010

ДББЖ ядросы бар қосымшаны қолдану мақсаттары:

A) ДБ интеграциялау

B) ДББЖ-мен алынатын жады көлемін азайту

C) Артық мәліметті жою

D) Қосымшаның жұмыс істеу жылдамдығын арттыру

E) Операциялық жүйенің версиясы төмен болғанда қолданылады

F) Қосымшаны қорғау

G) Командаларды компиляциялау

H) Деректерді шифрлеу

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$011


ДББЖ ядросын қолдану артықшылықтары:

A) Нормализация талаптарын орындау жеңілдейді

B) Компьютер ресурстарын аз қолдану

C) Қосымша жұмысының жеделдеуі

D) Қосымшаларды өзгеруден қорғау

E) Визуалды программалау құралдарын қолдану

F) ДБ процессорын қолдану

G) Кодтауды қолдану

H) Шифрлеуді қолдану

{Правильный ответ} = B, C, D

$$$012

Қосымша:


A) Деректер базасының сөздігі

B) Есептеу жүйесі

C) Ақпаратты өңдеуді автоматтандыратын программалар кешені

D) Деректерді көрсету моделі

E) Қызмет етуші персонал

F) Программалау жүйелерін қолданады

G) Желідегі компьютерлер жиыны

H) Қолданбалы есепті өңдеуде қолданылады

{Правильный ответ} = C, F, H
$$$013

Қосымшаларды жасау құралдарын таңдағанда ескеріледі:

A) Мәліметке қол жеткізу тәсілі

B) Компьютер ресурстары

C) Қосымшаның ерекшеліктері

D) Мәліметті шифрлеу тәсілі

E) Жасау мақсаты

F) Жедел жадының көлемі

G) Жазбалардың физикалық орналасуы

H) Деректер схемасы

{Правильный ответ} = B, C, E
$$$014

Деректер банкінің есептеу жүйесі:

A) Деректер базасының сөздігі

B) ЭЕМ-мен басқа да құрылғылар жиынтығы

C) Ақпаратты өңдеу процесін автоматтандыратын құрылғылар жиыны

D) Деректерді көрсету моделі

E) Қызмет етуші персонал

F) Деректерді беруде қолданылатын протокол

G) Ақпаратты қабылдау мен беру процесін автоматтандыратын құрылғылар

H) Тек қана ақпаратты қорғау сұрақтарын іске асырады

{Правильный ответ} = B, C, G

$$$015


Қызмет етуші персонал:

A) Жоғары звенодағы жетекші

B) Өндірісті басқарушы

C) Техникалық, программалық құралдарды қолдайтын тұлға

D) Тек қана базаға сұраныстар жасайды

E) Жоспар бойынша профилактикалық жұмыс өткізеді

F) Орта звенодағы жетекші

G) Регламенттік жұмыстарды жасайды

H) Желінің клиенті

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$016

ДББЖ-нің негізгі деректер типі:



A) Көрсеткіш

B) Сандық, символдық

C) Массив

D) Логикалық, дата

E) Жазба

F) Екілік, гиперсілтемелер

G) Файл

H) Вектор

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$017


Техникалық құралдар кешені:

A) Операциялық жүйенің құрамына кіреді

B) Компьютер мен оның құрылғылары

C) Техникалық орта

D) Файлдар менеджерінен тұрады

E) Транзакцияларды орындайды

F) Буфер менеджерінен тұрады

G) Атомарлылықты қамтамасыз етеді

H) Компьютерлік желілер

{Правильный ответ} = B, C, H

$$$018

Операциялық жүйе:



A) Жүйенің бүтіндігіне жауап береді

B) Программалық орта

C) Жүйелік программалық қамтаманың бір бөлігі

D) Файлдар менеджерінен тұрады

E) Тәуелсіздікті қамтамасыз етеді

F) Буфер менеджерінен тұрады

G) Артық деректердің болмауын қамтамасыз етеді

H) ДББЖ-мен жұмыс істеуді ұйымдастырады

{Правильный ответ} = B, C, H

$$$019


Транзакция:

A) Клиент пен сервер арасында ақпаратты өңдеу технологиясы

B) Деректер базасына қолданылатын операциялар тізбегі

C) Мәліметті сақтаудың негізгі бірлігі

D) ДББЖ-мен қадағаланады

E) Программа-навигатор

F) Бірыңғай бүтін ретінде орындалатын операциялар тобы

G) Html-құжатты қолданады

H) Интернет желісіне қол жеткізу тәсілі

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$020

Транзакцияның қасиеттері:

A) Бүтіндік

B) Атомарлылық

C) Оптимизациялау

D) Келісілгендік

E) Өнімділік

F) Ұзақтылық

G) Компиляция

H) Репликация

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$021


Буфер:

A) Нормализациялауда қолданылады

B) Деректер базасының фрагменттері сақталады

C) Сөздіктің компоненті

D) Жедел жады облысы

E) Интерпретатор

F) Иерархиялық құрылымды болады

G) Мәлімет алмасуды жеделдетеді

H) Желілік құрылымды болады

{Правильный ответ} = B, D, G


$$$022

Клиент-сервер типті ақпараттық жүйе:

A) Дербес ДББЖ қолданады

B) ДББЖ программалары функционалды бөлінетін жүйе

C) ДБ html-құжат түрінде беріледі

D) Серверден тұрады

E) CASE-жүйеден тұрады

F) Клиенттен тұрады

G) Файл-сервер типті жүйе

H) Тек қана Интранет технологиясына негізделеді

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$023


Клиент:

A) Сұранысты өңдеуге серверге қаратпа жасайды

B) Клиенттен сұраныстар қабылдайды

C) Қолданушының сұраныстарын қабылдайды

D) Сұраныстарды орындайды

E) Кері түрлендіруді орындап нәтижені экранға шығарады

F) Нәтижені клиентке қайтарады

G) Деректерді басқаратын негізгі программа

H) Деректердің бүтіндігін қадағалайды

{Правильный ответ} = A, C, E

$$$024

Сервер:


A) Сұранысты өңдеуге серверге қаратпа жасайды

B) Клиенттен сұраныстар қабылдайды

C) Нормализация жасайды

D) Сұраныстарды орындайды

E) Алынған нәтижені экранда бейнелейді

F) Нәтижені клиентке қайтарады

G) Кестелерді байланыстырады

H) Қолданушымен интерфейске жауап береді

{Правильный ответ} = B, D, F
$$$025

Дербес ДББЖ:

A) Oracle

B) Paradox

C) dBase

D) Informix

E) Access

F) Sybase

G) Microsoft SQL Server

H) InterBase

{Правильный ответ} = B, C, E

$$$026


Көпқолданушылық ДББЖ:

A) Oracle

B) Paradox

C) dBase


D) FoxPro

E) Access

F) Clipper

G) Microsoft SQL Server

H) InterBase

{Правильный ответ} = A, G, H

$$$027

ДББЖ журналы:



A) Индекс туралы ақпарат сақтайды

B) Деректер базасының бір бөлігі

C) Кілттік өрістерді сақтайды

D) Деректер базасындағы өзгерістер туралы ақпарат жазылады

E) Сыртқы кілттерді сақтайды

F) Қолданушыға қол жетімді емес

G) Логикалық құрылымды сақтайды

H) Физикалық құрылымын сақтайды

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$028


ДББЖ :

A) Excel, Power Point

B) FoxBase, Foxpro, Access

C) Word, BP Win

D) Paradox, Informix, Oracle

E) Prolog, ER Win

F) Iris, Orion, Postgres

G) Rational Rose

H) Lotus Notes

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$029

Базағы деректердің қасиеттері:



A) Физикалық тәуелсіздік, қорғау, қосалқылаудың болмауы

B) Интеграция, бүтіндік, қосалқылаудың болмауы

C) Тәуелсіздік, қосалқылаудың болмауы, интеграция

D) Бүтіндік, қосалқылаудың болмауы

E) Тәуелсіздік, интеграция

F) Логикалық тәуелсіздік, қосалқылаудың болмауы

G) Қосалқылаудың болмауы

H) Қорғау, бүтіндік

{Правильный ответ} = E, G, H

$$$030


Бүтіндік қасиеті:

A) Деректердің қатесіздігі

B) Деректердің қауіпсіздігі

C) Логикалық тәуелсіздік

D) Деректердің құпиялылығы

E) Физикалық тәуелсіздік

F) Деректердің дәлділігі

G) Деректердің анықтылығы

H) Деректердің интеграциясы

{Правильный ответ} = A, F, G

$$$031

Бүтіндік шектеулерінің мысалы:



A) Кілттік өріс мәндерінің қайталануы

B) Атрибуттың типі мен форматы

C) Қолданушының аутентификациясы

D) Мәндер диапазоны

E) Міндетті атрибуттарда бос мәннің болмауы

F) Хабарламалар аутентификациясы

G) Маскілеу

H) Архивтеу

{Правильный ответ} = B, D, E
$$$032

Триггердің компоненттері:

A) Кітапхана

B) Шектеулер

C) Атрибут

D) Оқиға


E) Іс әрекет

F) Жазба


G) Файл

H) Объект

{Правильный ответ} = B, D, E

$$$033


Интеграция:

A) Логикалық тәуелсіздікті іске асырады

B) Көптеген тұтынушыларға арналған деректер жиынын ұйымдастыру

C) Физикалық тәуелсіздікті іске асырады

D) Әр қолданушы өзіне қажетті мәлімет алады

E) Деректердің бүтіндігін қамтамасыз етеді

F) Базада әрбір қолданушы мен бағдарламаның мақсаттары сақталады

G) Деректердің дұрыстығын қамтамасыз етеді

H) Артық мәліметтің болмауын қамтамасыз етеді

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$034

Тәуелсіздік:

A) Көптеген тұтынушыларға арналған деректер жиынын ұйымдастыру

B) Логикалық болып бөлінеді

C) Әр қолданушы өзіне қажетті мәлімет алады

D) Физикалық болып бөлінеді

E) Деректердің дұрыстығын қамтамасыз етеді

F) Бір мәліметті әртүрлі қосымшада әртүрлі көрсету үшін қажет

G) Артық мәліметтің болмауын қамтамасыз етеді

H) Базада әрбір қолданушы мен бағдарламаның мақсаттары сақталады

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$035


Логикалық тәуелсіздік:

A) Деректерді физикалық ұйымдастыру қосымшаны өзгертпейді

B) Физикалық ұйымдастырудың мүмкін болатын өзгерістерінен тәуелсіздік

C) Барлық қосымшаны өзгертусіз логикалық құрылымды өзгерту мүмкіндігі

D) Физикалық ұйымдастырудың өзгеруі деректер схемасын өзгертпейді

E) Барлық қосымшаны өзгертусіз деректер схемасын өзгерту мүмкіндігі

F) Физикалық ұйымдастырудың өзгеруі қосымшаны өзгертпейді

G) Жалпы логикалық құрылымның мүмкін болатын өзгерісінен тәуелсіздік

H) Бағдарламалар пакетінің физикалық өзгеруден тәуелсіздігі

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$036

Физикалық тәуелсіздік:



A) Деректерді логикалық ұйымдастыру қосымшаны өзгертпейді

B) Физикалық ұйымдастырудың мүмкін болатын өзгерістерінен тәуелсіздік

C) Барлық қосымшаны өзгертусіз логикалық құрылымды өзгерту мүмкіндігі

D) Физикалық ұйымдастырудың өзгеруі деректер схемасын өзгертпейді

E) Барлық қосымшаны өзгертусіз деректер схемасын өзгерту мүмкіндігі

F) Физикалық ұйымдастырудың өзгеруі қосымшаны өзгертпейді

G) Жалпы логикалық құрылымның мүмкін болатын өзгерісінен тәуелсіздік

H) Бағдарламалар пакетінің логикалық өзгеруден тәуелсіздігі

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$037


Қорғау қамтамасыз етеді:

A) Бүтіндік

B) Құпиялылық

C) Артықтық

D) Қауіпсіздік

E) Қосалқылаудың болмауы

F) Рұқсатты қатынау

G) Тәуелсіздік

H) Интеграция

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$038

Қауіпсіздік функциясы:



A) Нормализация ережелеріне негізделеді

B) Деректерді рұқсатсыз қатынаудан қорғау

C) Артықтықты болдырмау

D) Техникалық ақау әсерлерінен қорғау

E) Қосалқылаудың болуына тыйым салу

F) Программалық ақау әсерлерінен қорғау

G) Тәуелсіздікті қамтамасыз ету

H) Интеграцияны қамтамасыз ету

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$039


Құпиялылық функциясы:

A) Нормализация ережелеріне негізделеді

B) Құпиялы ақпаратты қорғау

C) Артықтықты болдырмау

D) Техникалық ақау әсерлерінен қорғау

E) Деректер банкінің сыртқы есебі

F) Қолданушылардың деректерге әдейі қол жеткізуінен қорғайды

G) Тәуелсіздікті қамтамасыз ету

H) Интеграцияны қамтамасыз ету

{Правильный ответ} = B, E, F

$$$040

Қосалқылаудың болмауы:



A) Рұқсатсыз қол жеткізуді шектеу

B) Артық мәліметтің болмауы

C) Деректердің анықтылығы

D) Жадыны үнемдейді

E) Өңдеу операцияларының жылдамдығын арттырады

F) Деректердің қатесіздігі

G) Деректердің дәлділігі

H) Деректердің құпиялылығы

{Правильный ответ} = B, D, E
$$$041

ДББЖ-де триггердің тағайындалуы:

A) Қолданушының аутентификациясы

B) Деректердің аутентификациясы

C) Деректердің бүтіндігін іске асырады

D) Қорытынды есеп берулерді құру

E) Базадағы деректердің өзгеруін бақылау жасайтын инструмент

F) Бірнеше сұраныстарды біріктіреді

G) Басқа программалармен шақыру үшін

H) Деректерді жаңарту, қосу, өшіру кезінде автоматты түрде орындалады

{Правильный ответ} = C, E, H
$$$042

Деректер базасының схемасының тағайындалуы:

A) Объектілердің кластары туралы мағлұмат береді

B) Физикалық жазбаларды көрсетеді

C) Қолданылатын жады типін көрсетеді

D) ДБ моделі болып табылады

E) Элементтердің жадыда орналасуын көрсетеді

F) Пәндік облысты модельдейді

G) ДБ-мен жұмыс істейтін қосымша

H) Базадағы деректерді сипаттайды

{Правильный ответ} = D, F, H

$$$043


Схема:

A) Қосымшаға қол жеткізу құралы

B) Деректер базасын жалпы физикалық сипаттау

C) Сақталатын деректердің жалпы логикалық суреттелуі

D) Операциялық жүйенің құрамына кіреді

E) Сұраныстар тілі

F) Объекттердің аттарын, атрибуттар мен байланыстарын көрсетеді

G) Жазбалар орналасатын жады

H) Деректердің байланысын көрсетеді

{Правильный ответ} = C, F, H


$$$044

Схема бөлшектері:

A) Шынайы өмірдің бөлігі

B) Деректер базасын жалпы физикалық сипаттау

C) Сақталатын барлық деректерді жалпы логикалық суреттеу

D) Қолданушымен қолданылатын деректерді суреттеу

E) Нормализациялау үшін керек

F) Қосымшамен қолданылатын деректерді суреттеу

G) Нақты бір қолданбалы бағдарламада деректердің суреттелуі

H) Деректердің интеграциясын көрсетеді

{Правильный ответ} = D, F, G

$$$045


Схема бөлшектерінің тағайындалуы:

A) Артық деректерді жою

B) ДБ қалған бөлігіне рұқсатсыз қол жеткізуден қорғайды

C) Нормализация жасауға септігін тигізеді

D) Деректердің тәуелсіздік дәрежесі артады

E) Деректер базасын жобалауды оптимизациялайды

F) Деректердің өзгерусіз сақталуына себебін тигізеді

G) Жадыны үнемдейді

H) Деректердің физикалық адрестерін көрсетеді

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$046

Деректер схемасы:

A) Ағаш түрінде беріледі

B) Берілген типті деректер құрылымының қасиеттері

C) Физикалық жазбаны көрсетеді

D) Кестелік түрде беруге болады

E) Деректердің жадыда орналасуын көрсетеді

F) Тізімдік байланысты көрсетеді

G) Деректер арасындағы байланыс

H) Деректерге қол жеткізу тәсілін көрсетеді

{Правильный ответ} = B, D, G

$$$047


Құрылымның түрлері:

A) Логикалық

B) Тораптық

C) Тізімдік

D) Графиктік

E) Иерархиялық

F) Байттық

G) Символдық

H) Массивтік

{Правильный ответ} = B, C, E


$$$048

Тізімдік құрылым:

A) Деңгейлерге бөлінеді

B) Элементтер арасында байланыс болмайды

C) Байланысқан деректер арасында тізімдер ұйымдастырылады

D) Файлдық типке жатады

E) Индексті-тізбекті қол жеткізу қолданылады

F) Деректердің мекен-жайлары көрсетіледі

G) Алдыңғы элемент келесіге сілтейді

H) Тура қол жеткізу қолданылады

{Правильный ответ} = C, F, G

$$$049


Иерархиялық құрылымда:

A) Элементтер арасында байланыс болмайды

B) «Бастапқы-туғызылған» байланысы болады

C) Сатылы тәуелділік болады

D) Элементтер ретсіз орналасады

E) Деректер деңгейлер бойынша бөлінеді

F) Байланысқан деректер арасында тізімдер ұйымдастырылады

G) Бір түбір болады

H) Тура қол жеткізу қолданылады

{Правильный ответ} = C, E, G


$$$050

Байланыспаған құрылымда:

A) Элементтер арасында байланыс болмайды

B) Бастапқы туғызылған байланысы болады

C) Сатылы тәуелділік болады

D) Элементтер ретсіз орналасады

E) Деректер деңгейлер бойынша бөлінеді

F) «Бастапқы-туғызылған» байланысы болады

G) Бір түбір болады

H) Элементтер арасында қатаң анықталған байланыстар жоқ

{Правильный ответ} = A, D, H

$$$051


Деректер жиынтығы:

A) Бірегей элементтер жиыны

B) Массив типті жазба

C) Белгілі бір түрде ұйымдастырылған жазбалар

D) Ең кіші деректер бірлігі

E) Аты бар жазбалар жиынтығы

F) Объектілердің кластары

G) Сыртқы сақтау құрылғыларында сақталады

H) Әрбір кластағы объекттер

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$052

Жазылымдардың ұзындығы:



A) Индексті

B) Тұрақты

C) Тізбекті

D) Айнымалы

E) Анықталмаған

F) Индексті-тізбекті

G) Тізімдік

H) Бейсызықты

{Правильный ответ} = B, D, E
$$$053

Файлдарды өңдеу операторлары:

A) Детализациялау

B) Ашу, жабу

C) Қайта ұйымдастыру

D) Оқу, жазу

E) Түзету, жою

F) Құрылымдау

G) Агрегаттау

H) Таңдау

{Правильный ответ} = B, D, E

$$$054


Файлды ұйымдастыру және қол жеткізу тәсілдері:

A) Құрылымдау

B) Дәйектелген (кезектелген)

C) Детализациялау

D) Тура

E) Жалпылау

F) Индексті тізбектелген

G) Сызықтау

H) Оптимизациялау

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$055

Мәлімет өңдеудің негізгі есептері:

A) Нормализациялау

B) Түзету

C) Агрегаттау

D) Іздеу


E) Детализациялау

F) Сұрыптау

G) Құрылымдау

H) Қайта ұйымдастыру

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$056


Түзетудің түрлері:

A) Іздеу


B) Деректерді қосу

C) Сұрыптау

D) Деректерді жою

E) Сұраныс жасау

F) Деректер құрылымын өзгерту

G) Есеп беру

H) Фильтрациялау

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$057

Іздеу алгоритмдері:

A) Итерациялық

B) Сызықты

C) Блоктап іздеу

D) Бейсызықты

E) Кілт бойынша тура іздеу

F) Тораптық

G) Кезектес іздеу алгoритмі

H) Біркелкі

{Правильный ответ} = C, E, G
$$$058

Кезектес іздеу алгоритмі:

A) Кезекті мәлімет табылғанша бір бірлеп іздейді

B) Блоктардың ішінде жасалады

C) Кілт қолданылады

D) Көп уақытты қажет етеді

E) Индекс қолданылады

F) Тура қол жеткізу қолданылады

G) Сызықты болып табылады

H) Файлды пакеттен өңдегенде тиімді

{Правильный ответ} = A, D, H

$$$059


Блоктап іздеу алгоритмі:

A) Кезекті мәлімет табылғанша бір бірлеп іздейді

B) Деректер блоктарға бөлінеді

C) Тораптық құрылым қолданады

D) Мағыналар сұрауға берілген кілтпен салыстырылады

E) Сызықты болып табылады

F) Бейсызықты болып табылады

G) Әрбір блок үшін шекаралық мағына беріледі

H) Тізім қолданылады

{Правильный ответ} = B, D, G


$$$060

Кілт бойынша тура іздеу алгоритмі:

A) Кілт деректердің логикалық орналасуына сәйкес келеді

B) Деректер блоктарға бөлінеді

C) Деректер кілт арқылы табылады

D) Әрбір блок үшін шекаралық мағына беріледі

E) Кілт деректердің физикалық орналасуына сәйкес келеді

F) Тізім қолданады

G) Итерациялық болып табылады

H) Кілт деректердің мекен жайына сәйкес келеді

{Правильный ответ} = C, E, H
$$$061

Қол жеткізу тәсілі:

A) Деректердің логикалық құрылымы

B) Нормализациялау ережелері

C) Деректерді сыртқы жадыда сақтауды қамтамасыз етеді

D) Бүтіндікті қамтамасыз ету

E) ДБ физикалық қол жеткізуді басқарады

F) Тәуелсіздікті қамтамасыз ету

G) Бағдарламалық құралдар жиынтығы

H) Интеграцияны қамтамасыз ету

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$062


ДББЖ ‑ де қол жеткізу механизмі:

A) Файл


B) Индекс

C) Массив

D) Жазба

E) Көрсеткіш

F) Блок

G) Сегмент

H) Жиын

{Правильный ответ} = B, E, F


$$$063

Реляциялық ДББЖ‑дегі негізгі қол жеткізу тәсілі:

A) Сызықтық

B) Бейсызықты

C) Парольдік

D) Оптимизациялық

E) Тізбекті іздеу

F) Итерациялық

G) Индекс бойынша іздеу

H) Кесіндіні тең бөлу тәсілін қолданады

{Правильный ответ} = E, G, H
$$$064

Деректерді сұрыптауда:

A) Деректер өшіріледі

B) Деректер өзгертіледі

C) Деректер кілт бойынша алдын ала белгіленеді

D) Жаңа мәлімет қосылады

E) Мәлімет сақталады

F) Ішкі сұрыптауды бөлуге болады

G) Мәлімет тасымалданады

H) Сыртқы сұрыптауды бөлуге болады

{Правильный ответ} = C, F, H
{Семестр} = 7
$$$065

Реляциялық деректер моделінің көп қолданылуының себебі:

A) Көп-көпке байланысын іске асыру күрделі

B) «Бастапқы-туғызылған» байланысы іске асырылады

C) Қолайлы сұраныстар тілі қолданылады

D) Деңгейлер қатаң анықталған

E) Деректердің бір конструкциясымен жұмыс істейді

F) Ағаш түріндегі құрылым қолданылады

G) Математикалық аппарат қолданылады

H) Объектті-бағытталған модель қолданылады

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$066


Деректер базасының қолданушысы:

A) Жүктеу, қайта ұйымдастыру, қайта құрылымдауды іске асырады

B) Терминал арқылы ДБ жұмыс істейді

C) Қайта құрылымдауды жасайды

D) Әдетте кәсіпкер емес қолданушы болып табылады

E) Қайта ұйымдастыруды жасайды

F) ДБ қажетті сұраныс жасайды

G) ДБ жобалайды

H) ДБ бастапқы мәліметпен толтырады

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$067

Деректер базасы әкімінің функциясы:

A) Деректер базасын жобалау

B) Деректер базасына сұраныстарды құру

C) Деректер базасын жүргізеді

D) Қолданбалы программаларды құру

E) Деректер базасын жобалау мен қолдау

F) Деректерді қорғау шараларын іске асырады

G) ДБ жұмыс істейтін қосымшаны жасайды

H) Қайта құрылымдауды ұйымдастырады

{Правильный ответ} = C, F, H
$$$068

ДББЖ термині білдіреді:

A) Деректер банкін басқару жүйесін

B) Деректер қауіпсіздігін басқару жүйесін

C) Деректер базасын басқару жүйесін

D) Деректер банктерін басқару жүйесін

E) Жүйе, басқару, деректер қауіпсіздігін

F) Операциялық жүйенің бір бөлігін

G) Деректер базасын жүргізуге арналған тілдік, программалық құралдарды

H) Базамен жұмыс істеуге арналған программалық құралдарды

{Правильный ответ} = C, G, H

$$$069


Деректер банкінде қолданылатын тілдер:

A) Деректерді суреттеу тілі

B) Деректерді манипуляциялау тілі, базалық тіл

C) Жасанды тіл, терминалды тіл

D) Терминалды тіл

E) Сұраныстар тілі

F) Жасанды тіл

G) Программалау тілі

H) Табиғи тіл

{Правильный ответ} = A, B, E

$$$070

Деректерді суреттеу тілі:



A) Декларативті болып табылады

B) Критерий бойынша деректерді таңдайды

C) Қосымша мен ДББЖ арасында интерфейсті іске асырады

D) Деректердің логикалық құрылымын сипаттайды

E) Деректердің физикалық құрылымын сипаттайды

F) Деректерді жүктейді

G) Деректерді түзетеді

H) Деректерді іздейді

{Правильный ответ} = A, D, E

$$$071


Деректерді суреттеу тілінің тағайындалуы:

A) Базадан деректерді таңдайды

B) Деректер базасының схемасын көрсетеді

C) Берілген шартқа жауап беретін деректерді шығарады

D) Деректердің құрылымы мен өзара байланыстарын сипаттайды

E) Деректердің жадыда орналасуын көрсетеді

F) Базада сақталуға тиісті деректер сипатталады

G) Деректерді сұрыптайды

H) Деректерді жаңартады

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$072

Сұраныстар тілінің командалары:



A) Белгілі шарт бойынша таңдайды

B) Деректер базасының схемасын көрсетеді

C) Деректердің құрылымы мен өзара байланыстарын сипаттайды

D) Нормализация жасайды

E) Мәліметті базадан таңдайды

F) Деректердің жадыда орналасуын көрсетеді

G) Белгілі критерий бойынша іздейді

H) Физикалық жазбаға сілтеме көрсетеді

{Правильный ответ} = A, E, G

$$$073


Деректерді манипуляциялау тілі:

A) Бағдарламалау тілі болып табылады

B) Қосымша мен ДББЖ арасында интерфейсті іске асырады

C) Декларативті болып табылады

D) Қажетті элементті табу функциясын қолдайды

E) Деректерді жүктейді

F) Деректерді өзгерту, қосу, өшіру функциясын қолдайды

G) Критерий бойынша деректерді таңдайды

H) Деректерді логикалық сипаттайды

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$074

Базалық тіл:

A) Деректерді логикалық сипаттайды

B) Критерий бойынша деректерді таңдайды

C) ДББЖ іске асырады

D) Декларативті болып табылады

E) Әмбебап бағдарламалау тілі

F) Қосымша мен ДББЖ арасында интерфейсті іске асырады

G) Қажетті элементті табу функциясын қолдайды

H) Арифметикалық операцияларды орындауға мүмкіндік береді

{Правильный ответ} = C, E, H

$$$075


Қолданушы талаптарын өңдеу тілі:

A) Әмбебап бағдарламалау тілі

B) Декларативті болып табылады

C) Критерий бойынша деректерді таңдайды

D) Деректерді көрнекі түрде шығарады

E) Табиғи тілге жақын болады

F) Деректерді баспаға шығарады

G) Белгілі сұраныс бойынша деректерді таңдайды

H) Деректерді логикалық сипаттайды

{Правильный ответ} = C, E, G


$$$076

Деректерді ұсыну деңгейлері:

A) Семантикалық

B) Агрегаттық

C) Сыртқы

D) Позициялық

E) Логикалық

F) Концептуалды

G) Физикалық

H) Ішкі


{Правильный ответ} = C, F, H

$$$077


Деректерді ішкі көрсету:

A) Объекттердің өзара байланыстары

B) Пәндік облыстың моделі

C) Физикалық жадыға орналастыруға керек талаптар

D) Қол жеткізу тәсілдері

E) ДБ жобалау кезеңі

F) Индекстеу тәсілдері

G) Қолданушының сұраныстары

H) Шынайы өмірдің бөлігі

{Правильный ответ} = C, D, F


$$$078

Деректерді көрсетудің концептуалды деңгейі:

A) Индекстеу тәсілдері көрсетіледі

B) Қол жеткізу тәсілдері көрсетіледі

C) Объектілер жиынтығы мен олардың қасиеттерін белгілейді

D) Ақпаратты қорғау шаралары белгіленеді

E) Қолданушылар мен бағдарламалық қамтама үшін объектілер жиынтығы белгілейді

F) Физикалық жадыға орналастыруға керек талаптар белгіленеді

G) Объектілер мен олардың өзара байланыстарын белгілейді

H) Қолданылатын техникалық құралдар белгіленеді

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$079


Деректерді көрсетудің сыртқы деңгейі:

A) Физикалық жадыға орналастыруға керек талаптар

B) Индекстеу тәсілдері

C) Қосымшаның деректеріне талаптар жиынтығы

D) Қол жеткізу тәсілдері көрсетіледі

E) Қолданушының деректеріне талаптар жиынтығы

F) Шынайы өмірдің бөлігі бейнеленеді

G) Схема бөлшектерін корсетеді

H) Программалық қамтамадан тұрады

{Правильный ответ} = C, E, G


{Семестр} = 7
$$$080

Деректерді берудегі физикалық деңгей:

A) Деректерді тілдік конструкциямен беру

B) Мағыналық болып табылады

C) Деректерді компьютерде беру деңгейі

D) Семантикалық болып табылады

E) Файлдарды сақтаумен байланысты

F) Деректердің жадыда сақталуы ескерілмейді

G) Деректерді индекстеумен байланысты

H) Объекттер жиынтығын көрсетеді

{Правильный ответ} = C, E, G
$$$081

Концептуалды деңгейдің ерекшелігі:

A) Деректерді абстрактілі көрсетеді

B) Деректерді индекстеумен байланысты

C) Деректердің физикалық сақталу құрылымы ескеріледі

D) Деректерді оның физикалық мағынасынан тәуелсіз көрсетеді

E) Деректерді компьютерде беру деңгейі

F) Деректерді белгілі бір схема түрінде көрсетеді

G) Деректерді физикалық жазба түрінде сақтайды

H) Деректерді қолданушыға ұсынумен байланысты

{Правильный ответ} = A, D, F
$$$082

Деректерді берудің қолданушылық деңгейі:

A) Программалық конструкциялар қолданылады

B) Деректерді индекстеумен байланысты

C) Деректердің сақталу құрылымы ескеріледі

D) Тілдік конструкциялар қолданылады

E) Деректерді компьютерде беру деңгейі

F) ДБ-мен мағыналық әрекеттесу деңгейі

G) Деректерді физикалық жазба түрінде сақтайды

H) Деректерді логикалық жазба түрінде сақтайды

{Правильный ответ} = A, D, F

$$$083


Ішкі модель:

A) Деректерді берудің семантикалық деңгейі

B) Логикалық және физикалық модельдерден тұрады

C) Деректерді берудің ұғымдық деңгейі

D) Ішкі деңгейге сәйкес келеді

E) Деректерді қолданушымен беру деңгейі

F) Физикалық ДБ-мен әрекеттесу жасалады

G) Деректерді абстрактілі түрде көрсетеді

H) Деректерді физикалық жазба түрінде сақтайды

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$084

Сыртқы деңгей:



A) Деректерді берудің семантикалық деңгейі

B) Логикалық жазбалардан тұрады

C) Деректерді берудің ұғымдық деңгейі

D) Ішкі деңгейге сәйкес келеді

E) Деректерді қолданушымен беру деңгейі

F) Физикалық ДБ мен әрекеттесу жасалады

G) Деректерді абстрактілі түрде көрсетеді

H) Деректерді физикалық жазба түрінде сақтайды

{Правильный ответ} = A, C, E

$$$085


Сыртқы модель:

A) Деректерді абстрактілі түрде көрсетеді

B) Деректерді физикалық жазба түрінде сақтайды

C) Схема бөлшектерімен сипатталады

D) Деректердің жады орналасуын көрсетеді

E) Сыртқы жазбалардың экземплярынан тұрады

F) Деректерге қол жеткізу тәсілдерін көрсетеді

G) Ішкі деңгейге сәйкес келеді

H) Деректерді қолданушымен беру деңгейі

{Правильный ответ} = C, E, H

$$$086

Концептуалды модель:



A) Деректерді физикалық жазба түрінде сақтайды

B) Деректерді қолданушымен көрсету

C) Ішкі деңгейге сәйкес келеді

D) Типтері белгілі бір схемамен анықталатын концептуалды жазбадан тұрады

E) Сыртқы деңгейге сәйкес келеді

F) Деректерді жадыда сақтаудың құрылымын ескермейді

G) Деректерге қол жеткізу тәсілін көрсетеді

H) Деректерді белгілі бір схема түрінде белгілейді

{Правильный ответ} = D, F, H

$$$087


Деректерді іздеу операциясы:

A) ДБ құрамын өзгертеді

B) Таңдау критерийін анықтайды

C) ДБ бастапқы мәліметпен толтырады

D) Іздеуге керекті талаптар түрін анықтайды

E) ДБ қайта құруда қолданылады

F) Іздеу нәтижесін көрсету формасын

G) ДБ қайта құрылымдайды

H) ДБ көшірмесін алады

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$088

Деректерді түзету операциясы:

A) ДБ құрамын өзгертеді

B) ДБ бастапқы мәліметпен толтырады

C) Қайта ұйымдастыруды жасайды

D) Ескі немесе қажет емес деректерді өшіреді

E) Қайта құрылымдауды жасайды

F) Критерий бойынша іздейді

G) ДБ жаңа деректерді қосады

H) ДБ көшірмесін алады

{Правильный ответ} = A, D, G

$$$089


Қайта ұйымдастыру:

A) Критерий бойынша іздеу

B) ДБ көшірмесін алады

C) ДБ бастапқы мәліметпен толтыру

D) ДБ деректерді қосу мен өшіру өте белсенді орындалса жасалады

E) ДБ жаңа деректерді қосады

F) Жадының фрагменттелуін жоюға мүмкіндік береді

G) Ескі немесе қажет емес деректерді өшіру

H) ДБ қайта жобалау

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$090

Қайта құрылымдау кезінде:

A) ДБ көшірмесі алынады

B) Логикалық және ішкі модельдер өзгертілуі мүмкін

C) ДБ бастапқы мәліметпен толтырылады

D) ДББЖ жаңа версиясы пайда болғанда жасалуы мүмкін

E) Критерий бойынша іздейді

F) ДБ жаңа деректерді қосады

G) Техникалық құралдар құрамы өзгергенде жасалуы мүмкін

H) Ескі немесе қажет емес деректерді өшіреді

{Правильный ответ} = B, D, G
$$$091

Жүктеу операциясы:

A) Деректер базасына өзгертулер енгізу

B) Бір рет қана орындалады

C) Деректер базасының көшірмесін алады

D) Деректер базасын бастапқы толтыруды білдіреді

E) Деректер базасын эксплуатациялаудың алдында орындалады

F) Логикалық модельді өзгертеді

G) Деректерге қол жеткізу тәсілдерін өзгертеді

H) Деректер базасын қайта жобалауға мүмкіндік береді

{Правильный ответ} = B, D, E
$$$092

Түзету операциясы:

A) Деректер базасына өзгертулер енгізу

B) Бір рет қана орындалады

C) Деректер базасының көшірмесін алады

D) Деректер базасын бастапқы толтыруды білдіреді

E) Жаңа деректерді енгізу

F) Қажетсіз деректерді жою үшін жасалады

G) Деректерге қол жеткізу тәсілдерін өзгертеді

H) Деректер базасын қайта жобалауға мүмкіндік береді

{Правильный ответ} = A, E, F

$$$093


Фильтрлеу операциясы:

A) Бір немесе бірнеше шарттар бойынша деректерді сүзіп алады

B) Белгілі бір шарт бойынша деректерді сұрыптайды

C) Белгілі бір шарт бойынша деректерді сүзіп алады

D) Қажетті жазбаларды таңдайды

E) Баспаға шығарады

F) Базадағы деректерді көрнекі түрде шығарады

G) Макростарды құрады

H) Модульдерді құрады

{Правильный ответ} = A, C, D

$$$094

Сұраныстар көмегімен орындалатын операция:



A) Деректерді таңдау

B) Нормализация

C) Модельдеу

D) Сұрыптау

E) Тиімділендіру

F) Фильтрация

G) Құрылымдау

H) Жобалау

{Правильный ответ} = A, D, F
$$$095

Сілтемелік бүтіндік орындалу үшін:

A) Тек қана кілттік өріс өшіріледі

B) Кілттік өрістің мәндерін өшіруге тыйым салынады

C) Тек қана кілттік өріс өзгертіледі

D) Кілттік өрістің мәндерін өзгертуге тыйым салынады

E) Деректердің бірлігі қамтамасыз етілуі керек

F) Бағынышты кестедегі жазбалар өшіріледі

G) Бағынышты кестедегі жазбалар өзгертіледі

H) Индекстерді өшіруге рұқсат беріледі

{Правильный ответ} = B, D, E
$$$096

Деректер базасындағы өрістің сипаттамасы:

A) Физикалық адресі

B) Жазбаға қол жеткізу тәсілі

C) Аты

D) Құрылымы



E) Деректер типі

F) Файлдың аты

G) Өрістің өлшемі

H) Өрістің көрсеткіші

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$097


Деректер базасындағы кестенің жолдары:

A) Қатынас дәрежесі

B) Кортеж

C) Домен


D) Объект экземпляры

E) Объект реквизиті

F) Жазба

G) Өріс


H) Индекс

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$098

Деректер базасындағы кестенің бағандары:

A) Атрибуттар

B) Кортеж

C) Домен

D) Объект экземпляры

E) Объект реквизиті

F) Жазба


G) Қатынас

H) Сегмент

{Правильный ответ} = A, C, E

$$$099


Деректерді енгізу кезінде бүтіндікті бақылау:

A) Бағынышты жазбалары жоқ жазбалар өзгертіледі

B) Алдымен деректер негізгі кестеге енгізіледі

C) Бағынышты жазбалары жоқ жазбалар өшіріледі

D) Екінші кезекте деректер қосымша кестеге енгізіледі

E) Бағынышты жазбалары жоқ жазбалар жаңартылады

F) Қосымша кестенің байланыс өрісі негізгі кестемен салыстырылады

G) Екінші индекстер салыстырылады

H) Қосымша кестеге кез келген мәнді енгізуге болады

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$100

Деректерді өзгерту кезінде бүтіндікті бақылау:



A) Бағынышты жазбалары жоқ жазбалар өзгертіледі

B) Сыртқы кілттер өзгертіледі

C) Бағынышты жазбалары жоқ жазбалар өшіріледі

D) Егер бағынышты жазбалар бар болса, өзгерту бұғатталады (блокировка)

E) Кілттік өрістер өзгертіледі

F) Каскадты жаңартуды қолдану

G) Екінші индекстер салыстырылады

H) Қосымша кестеге кез келген мәнді енгізуге болады

{Правильный ответ} = A, D, F

$$$101


Деректерді өшіру кезінде бүтіндікті бақылау:

A) Бағынышты жазбалары жоқ жазбалар өзгертіледі

B) Екінші индекстер салыстырылады

C) Бағынышты жазбалары жоқ жазбалар өшіріледі

D) Егер бағынышты жазбалар бар болса, өшіру бұғатталады (блокировка)

E) Кілттік өрістер жаңартылады

F) Каскадты жаңартуды қолдану

G) Екінші индекстер салыстырылады

H) Каскадты өшіру қолдану

{Правильный ответ} = C, D, H

$$$102

ДБ қайта құрылымдау:



A) ДБ қайта жобалауды қажет етеді

B) ДБ көшірмесін алады

C) ДБ қайта программалауды қажет етеді

D) Жадының фрагменттелуі болғанда жасалады

E) Қосымшаларды қайта тексеруді қажет етеді

F) ДББЖ мен бос жады анықталғандағы қателіктер

G) Деректерді ұйымдастырудың тәсілі дұрыс емес болғанда

H) Деректерге қол жеткізу тәсілдері дұрыс болмағанда

{Правильный ответ} = A, C, E

$$$103


В атрибуты А атрибутынан функционалды тәуелді, егер:

A) А атрибутының әрбір мәніне В атрибутының мәні сәйкес келмесе



B) А атрибутының әрбір мәніне В атрибутының бір мәні сәйкес келсе

C) түрінде жазылса

D) А атрибуты В атрибутынан транзитивті тәуелді болса

E) Әрбір уақыт кезеңінде А-ның әрбір мәні В-ның бір мәнімен байланысқан

F) В атрибуты А атрибутынан транзитивті тәуелді болса

G) Олардың арасында ешқандай тәуелділік болмаса

H) Артық деректер бар болса

{Правильный ответ} = B, C, E

$$$104


С атрибуты А атрибутынан транзитивті тәуелді, егер:

A) С атрибуты В атрибутынан тәуелді болса



B) немесе орындалса

C) және орындалса

D) А атрибуты В атрибутынан тәуелді болса

E) В атрибуты C атрибутынан тәуелді болса

F) В атрибуты А атрибутынан тәуелді болса

G) Олардың арасында ешқандай тәуелділік болмаса

H) Кері тәуелділік болмаса

{Правильный ответ} = A, F, H

$$$105


Реляциялық базада кестелерді байланыстыру:

A) Іздеу операцияларын жеңілдетеді

B) Бүтіндікті бақылайды

C) Жазбаларды қарап шығу жылдамдығын арттырады

D) Базадағы ақпараттың анықтылығын арттырады

E) Жазбаларды сұрыптау операциясын жеделдетеді

F) Деректерге қол жеткізуді жеңілдетеді

G) Жазбаларды өзгерту операциясын жеделдетеді

H) Жазбаларды өшіру операциясын жеделдетеді

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$106

Реляциялық алгебра тілдерінің ерекшеліктері:



A) Операндтар ретінде қатынастар қолданылады

B) Процедуралық емес болып табылады

C) Процедуралық болып табылады

D) Предикаттар қолданылады

E) Декларативті болып табылады

F) Нәтижесі қатынас болады

G) Функция түріндегі айтылымдар қолданылады

H) Сандық тәсілдерді қолданады

{Правильный ответ} = A, C, F

$$$107


Реляциялық есептеу тілдерінің ерекшеліктері:

A) Операндтар ретінде сұраныстар қолданылады

B) Процедуралық емес болып табылады

C) Процедуралық болып табылады

D) Предикаттар қолданылады

E) Функция түріндегі айтылымдар қолданылады

F) Дифференциалдық есептеуді қолданады

G) Интегралдық есептеуді қолданады

H) Сандық тәсілдерді қолданады

{Правильный ответ} = B, D, E

$$$108

Реляциялық есептеуде қолданылады:



A) Предикаттарды есептеу

B) Интегралдарды есептеу

C) Туындыны есептеу

D) Кортеждерді есептеу

E) Матрицалар алгебрасы

F) Домендерді есептеу

G) Программалау жүйесі

H) Төменгі деңгейлі программалау тілі

{Правильный ответ} = A, D, F
$$$109

Реляциялық есептеуде қолданылатын кілттік сөздер:

A) FILE

B) RECORD

C) ARRAY

D) AND


E) POINTER

F) EXISTS

G) FORALL

H) TEXT


{Правильный ответ} = D, F, G

$$$110


Кортеждерді есептеуде қолданылады:

A) FILE


B) OR

C) ARRAY


D) NOT

E) RECORD

F) AS

G) POINTER



H) TEXT

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$111

Реляциялық есептеуде амалды жазуда қолданылады:



A) FILE

B) IF


C) ARRAY

D) THEN


E) RECORD

F) OR


G) POINTER

H) TEXT


{Правильный ответ} = B, D, F

$$$112


Access-те есеп берулерді құрғанда қолданылады:

A) Макрос

B) Жоғарғы және төменгі колонтитул

C) Модуль

D) Беттер нөмірі

E) Форма


F) Есеп беруді құру мерзімі

G) Сұраныс

H) Топтар

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$113

Access-те есеп берулерді жобалау түрлері:



A) Концептуалды

B) «Қолмен»

C) ER-диаграмманы қолданып

D) Автоматты түрде

E) Логикалық

F) Шебер көмегімен

G) Физикалық

H) Нормализация ережелерін қолданып

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$114


Access-те сұраныстар терезесіндегі белгісі:

A) Сұранысты орындау

B) Топтық операциялар

C) Орфографияны тексереді

D) Барлық өрісте «Группировка» сөзінің пайда болуына әкеледі

E) Өрістерді біріктіреді

F) Таңдалған өріске операциялар қолданады

G) Конструктор режимін қосады

H) Кестелерді біріктіреді

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$115

Физикалық модельді жобалағанда ескеріледі:



A) Базалық тілдермен интерфейс

B) Қосымшаны өңдеу жиілігі

C) Деректердің реттілігі

D) Қол жеткізу тәсілдерінің сипаттамасы

E) Деректерді қорғау процедуралары

F) Жадының сыйымдылығы

G) Параллельді өңдеу

H) Деректердің тәуелділік деңгейі

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$116


Физикалық жазбада элементтерді орналастыру тәсілдері:

A) Шаблон қолдану

B) Позициялық

C) Бөлгіштермен

D) Массивтік

E) Сипаттаушылармен, көрсеткіштермен

F) Файлдық

G) Кілттік

H) Символдық

{Правильный ответ} = B, C, E

$$$117

Физикалық жазбада элементтерді сипаттаушылармен орналастырудың ерекшеліктері:



A) Жады тиімді қолданылмайды

B) Бірегей мәндер ғана қолданылады

C) Элементтер ерікті түрде орналастырылады

D) Жазбалар топтарға біріктіріледі

E) Сипаттаушы мен элемент мәні анық түрде көрсетіледі

F) Идентификациялау қолданылады

G) Жазбада мәндері жоқ элементтер көп болғанда тиімді

H) Кластеризация қолданылады

{Правильный ответ} = C, E, G
$$$001

База теориясында деректерді ұсыну модельдері:

A) Концептуалды

B) Логикалық

C) Ішкі

D) Реляциялық

E) Сыртқы

F) Тораптық

G) Иерархиялық

H) Физикалық

{Правильный ответ} = D, F, G

$$$002


Реляциялық модельде:

A) Сегмент – қатынас түсінігі қолданылады

B) Өріс – жазба – жиын түсінігі қолданылады

C) Қатынас – атрибут түсінігін қолданады

D) Атрибут – сегмент түсінігі қолданады

E) Объект қатынас, ал оның қасиеттері – атрибуттар түрінде беріледі

F) Өріс–сегмент–жазба түсінігі қолданылады

G) Қатынастар жиыны қолданылады

H) Объект жазба түрінде сипатталады

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$003

Қатынастың дәрежесі:



A) Атрибуттар саны

B) Жолдар саны

C) Жолдар мен бағандар саны

D) Кестедегі бағандар саны

E) Декарттық көбейту нәтижесі

F) Объекттің қасиеттері саны

G) Иерархиялық деңгейді көрсетеді

H) Графтық құрылым

{Правильный ответ} = A, D, F
$$$004

Қатынастың қуаты:

A) Атрибуттар саны

B) Жатық жолдар саны

C) Жолдар мен бағандар саны

D) Кестедегі бағандар саны

E) Декарттық көбейту нәтижесі

F) Жазбалар саны

G) Иерархиялық деңгейді көрсетеді

H) Кортеждерден тұрады

{Правильный ответ} = B, F, H

$$$005


Домен дегеніміз:

A) Бір жолдағы мәндер жиыны

B) Атрибуттың мүмкін болатын мәндер жиыны

C) Бір өрістің мәндері

D) Атрибуттар саны

E) Берілген өрістің бір типті мәндер жиыны

F) Жазбалардың саны

G) Базада сақталатын пәндік облыстың объектісі

H) Байланысты көрсететін өріс

{Правильный ответ} = B, C, E

$$$006

Реляциялық модельде «қатынас»:



A) Объектті сипаттайды

B) Екі өлшемді кесте

C) Иерархиялық деңгейді көрсетеді

D) Тораптық құрылымды көрсетеді

E) Жолдар мен атрибуттардан тұрады

F) Сегментаралық байланысты көрсетеді

G) Туғызылған жазбаны көрсетеді

H) Ағаш түріндегі құрылымды көрсетеді

{Правильный ответ} = A, B, E
$$$007

Реляциялық деректер базасы келесіге негізделеді:

A) Сегментке

B) Жазба мен жиынға

C) Өріс пен жиынға

D) Сегмент пен қатынасқа

E) Өріс пен сегментке

F) Қатынастарға

G) Кестелерге

H) Қасиеттері атрибуттар түрінде берілген қатынастарға

{Правильный ответ} = F, G, H

$$$008


Реляциялық модельде «атрибут»:

A) Жатық жолдарды білдіреді

B) Байланыстарды сипаттайды

C) Объекттің қасиеттерін сипаттайды

D) Торапты сипаттайды

E) Иерархиялық деңгей

F) Негізгі түсінік болып табылады

G) Кортежді білдіреді

H) Доменді құрайды

{Правильный ответ} = C, F, H


$$$009

Иерархиялық модельде:

A) Байланыстар кез келген түрде болуы мүмкін

B) Көп көпке байланысын іске асыруға болады

C) Деректер ағаш түрінде сақталады

D) Бағытталған граф қолданылады

E) Байланыстарды өзгерту ДБ құрылымын өзгертуді талап етеді

F) Шыңдар-доғалар түсінігі қолданылады

G) Деңгейдің ішінде байланыс жасауға тыйым салынады

H) Қатынастар қолданылады

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$010


Тораптық модельде:

A) Ағаш түріндегі құрылым қолданылады

B) Көп көпке байланысын іске асыруға болады

C) Екі өлшемді кестелер қолданылады

D) Бағытталған граф моделі қолданылады

E) Байланыстарды өзгерту ДБ құрылымын өзгертуді талап етеді

F) Шыңдар-доғалар түсінігі қолданылады

G) Деңгейдің ішінде байланыс жасауға тыйым салынады

H) Қатынастар қолданылады

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$011

Реляциялық модельде:

A) Ағаш түріндегі құрылым қолданылады

B) Түйіндегі бұтақтар саны шектелмеген

C) Екі өлшемді кестелер қолданылады

D) Бағытталған граф моделі қолданылады

E) Байланыстарды мәселесіз өзгертуге болады

F) Шыңдар-доғалар түсінігі қолданылады

G) Модельдегі байланыстар саны шектелген

H) Қатынастар қолданылады

{Правильный ответ} = C, E, H

$$$012


Қатынас нормаль денген болады, егер:

A) Әрбір домені тек атомарлы емес мәндерден тұратын болса

B) Әрбір кортежі тек атомарлы емес мәндерден тұратын болса

C) Кез келген кілттік емес өріс кілттік өрістерге тәуелсіз болса

D) Әрбір домені тек атомарлы мәндерден тұратын болса

E) Қайталанатын өрістер тобы болса

F) Әрбір домені тек бөлінбейтін мәндерден тұратын болса

G) Қайталанатын кілттер болса

H) Әрбір мән өз кезегінде атомарлы болса

{Правильный ответ} = D, F, H

$$$013

Нормальденген деректер базасында:



A) Артық деректер болады

B) Жазбалар қайталанады

C) Жады үнемделеді

D) Қайталанатын өрістер тобы болады

E) Базамен жұмыс істеу жылдамдығы артады

F) Сілтемелік бүтіндік сақталмайды

G) Деректерді енгізуде қателер саны азаяды

H) Функционалды тәуелділік бар

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$014


Қатынас келесі жағдайда 1НФ (нормальді форма) болады, егер:

A) Атрибуттар арасында функционалды тәуелділік болса

B) Барлық атрибуттардың бір ғана мәндері болса

C) Оның ешқандай атрибуттары жиын болмаса

D) Атрибуттардың арасында тәуелділік болса

E) Транзитивті тәуелділік бар болса

F) Транзитивті және функционалды тәуелділік бар болса

G) Атрибуттар арасында көп мағыналы тәуелділік болса

H) Атрибуттардың арасында ешқандай тәуелділік болмаса

{Правильный ответ} = B, C, H

$$$015

Қатынас келесі жағдайда 2НФ (нормальді форма) болады, егер:



A) Атрибуттар арасында көп мағыналы тәуелділік болса

B) 1НФ болса

C) 1 НФ болса және атрибуттар жиын құрайтын болса

D) 1НФ болса және транзитивті тәуелділік бар болса

E) Кілттік емес атрибуттар тек қана кілттің толық мәнінен тәуелді болса

F) 2 НФ болса және атрибуттар жиын құрайтын болса

G) Кілттік емес атрибуттар бастапқы кілттің бөлек атрибутынан тәуелді емес

H) Транзитивті және функционалды тәуелділік бар болса

{Правильный ответ} = B, E, G
$$$016

Қатынас келесі жағдайда 3НФ (нормальді форма) болады, егер:

A) 2НФ болса және атрибуттар жиын құрайтын болса

B) 1НФ болса және атрибуттар арасында транзитивті тәуелділік болса

C) Әрбір кілттік емес атрибуттар бастапқы кілтке тәуелді болса

D) Транзитивті және функционалды тәуелділік болса

E) 2НФ болса

F) Барлық кілттік емес атрибуттар бастапқы кілттен тәуелсіз болса

G) Әрбір кілттік емес атрибуттар өзара тәуелсіз болса

H) Барлық кілттік емес атрибуттар өзара тәуелді болса

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$017


Қатынастарды нормализациялау:

A) Деректер базасын қайта құрылымдау

B) Деректер базасын қайта ұйымдастыру

C) Қатынастардың тиімді құрылымын жасау

D) Схема бөлшектерін құру

E) Схеманы құру

F) Байланыстардың тиімді құрылымын жасау

G) Қосымша жасау

H) Деректердің артықтығын жою

{Правильный ответ} = C, F, H


$$$018

Кілттік өріс:

A) Бастапқы кілт

B) Сыртқы кілт

C) Жазбаны бір мағыналы анықтайды

D) Бағынышты кестеде орналасады

E) Нөлге тең емес бірегей мәндерден тұрады

F) Кортеж

G) Атрибут

H) Жазба

{Правильный ответ} = A, C, E

$$$019


Индекс:

A) Жазбаларды іздеу операцияларын жеделдетеді

B) Кестелерді байланыстырады

C) Негізгі кестені сұрыптауда қолданылатын ішкі кестелер

D) Индекстелген кестеде қолданылады

E) Нормализациялауда қолданылады

F) Физикалық адрес

G) Жазбаны бір мағыналы анықтайды

H) Жазбалардың физикалық орнын ауыстырады

{Правильный ответ} = A, C, D

$$$020

Индекстелген өріс:



A) Басқа программаларда құрылған объекттерді сақтайды

B) Жазбаларды сұрыптайды және реттейді

C) Тораптық компьютердің адресін сақтайды

D) Бір өріс бойынша құрылатын индексті анықтайды

E) Жазбаның бірегей идентификаторы

F) Тек қана есептеулерде қолданылатын деректерді сақтайды

G) Деректерді енгізудің дұрыстығын бақылайды

H) Іздеу, таңдау операцияларын жеңілдетеді

{Правильный ответ} = B, D, H

$$$021


Бастапқы индекс:

A) Кілттік емес өрістерден құрылады

B) Кілттік өрістер бойынша құрылады

C) Мәндердің дұрыстығын тексереді

D) Жазбалардың физикалық орналасуын өзгертпейді

E) Кестенің қасиеттерін береді

F) Деректерді реттеуде қолданылады

G) Парольді анықтайды

H) Кесте аралық байланысты көрсетеді

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$022

Екінші индекс:



A) Кілттік емес өрістерден құрылады

B) Кілттік өрістер бойынша құрылады

C) Мәндердің дұрыстығын тексереді

D) Жазбалардың физикалық орналасуын өзгертпейді

E) Кестенің қасиеттерін береді

F) Деректерді реттеуде қолданылады

G) Парольді анықтайды

H) Кесте аралық байланыс түрін көрсетеді

{Правильный ответ} = A, D, F

$$$023


Макростардың қолданылуы:

A) Деректерді көрнекі түрде шығару

B) Стандартты процедуралардың орындалуын ықшамдайды

C) Web-бетте орналастырылған html-код

D) Қайталанатын операцияларды автоматтандыру

E) Базадағы барлық деректер сақталатын объект

F) Visual Basic тілінде жазылған командалар тізбегін орындайды

G) Белгілі бір шарт бойынша деректерді сұрыптайды

H) Клиент пен сервер арасында интерфейс жасайды

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$024

Сілтемелік бүтіндік:



A) Бағынышты кесте үшін негізгі кестенің жазбаларын өзгертуге болмау керек

B) Индекстелген кесте

C) Байланысқан деректердің бірлігін қамтамасыз ететін ережелер

D) Сыртқы кілттің мәні басқа кестенің кілтінің мәніне тең болмауы керек

E) Сыртқы кілттің мәні басқа кестенің кілтінің мәніне тең болуы керек

F) Кестеде құрама кілт болуы керек

G) Қайталанатын мәндер

H) Кілттік өріс

{Правильный ответ} = A, C, E

$$$025


Реляциялық алгебра:

A) Математикалық аппарат

B) Реляциялық қатынастарға орындалатын операциялар жүйесі

C) Нормализациялау кезінде қолданылады

D) Қатынастарды манипуляциялауда қолданылатын операциялар жүйесі

E) Интерактивті сұраныс аппараты

F) Деректердің физикалық құрылымын сипаттайды

G) Индекстеу тәсілін көрсетеді

H) Концептуалды жобалауда қолданылады

{Правильный ответ} = A, B, D

$$$026

Реляциялық алгебраның теориялық-жиындық операциялары:



A) Бірігу, қиылысу

B) Бөлу, қосу

C) Бөлу, қосу, проекция

D) Айырымын алу

E) Декарттық көбейту

F) Проекция, шек қою

G) Шек қою, бірігу

H) Қиылысу, бөлу, қосу

{Правильный ответ} = A, D, E

$$$027


Реляциялық алгебраның арнайы операциялары:

A) Проекция

B) Шарттық, қосу

C) Бөлу, бірігу

D) Айырымын алу

E) Декарттық көбейту

F) Бірігу

G) Шек қою

H) Қиылысу

{Правильный ответ} = A, B, G

$$$028

Екі қатынастың бірігу операциясы:



A) Қатынастарға бір уақытта тиісті жазбаларды құрайды

B) Бірдей өлшемді қатынастарға орындалады

C) Бірінші қатынасқа тиісті бірақ екінші қатынасқа тиісті емес жазбалар

D) Нәтижені қатынастардың қайталанбайтын барлық жазбалары құрайды

E) Теориялық-жиындық операция

F) Проекцияны қолданады

G) Әртүрлі өлшемді қатынастарға орындалады

H) Қатынастарға шек қоюды қолданады

{Правильный ответ} = B, D, E

$$$029


Декарттық көбейту:

A) Қатынастарға бір уақытта тиісті жазбаларды құрайды

B) Кез келген қатынастарға орындалады

C) Бірінші қатынасқа тиісті бірақ екінші қатынасқа тиісті емес жазбалар

D) Нәтиженің дәрежесі қатынастардың дәрежелерінің қосындысына тең

E) Нәтиженің қуаты қатынастардың қуаттарының көбейтіндісіне тең

F) Проекцияны қолданады

G) Иерархиялық модельде қолданылады

H) Тораптық модельде қолданылады

{Правильный ответ} = B, D, E


$$$030

Екі қатынастың қиылысу операциясы:

A) Қатынастарға бір уақытта тиісті жазбаларды құрайды

B) Бірдей өлшемді қатынастарға орындалады

C) Бірінші қатынасқа тиісті бірақ екінші қатынасқа тиісті емес жазбалар

D) Нәтижені қатынастардың қайталанбайтын барлық жазбалары құрайды

E) Теориялық жиындық операция

F) Иерархиялық модельде қолданылады

G) Әртүрлі өлшемді қатынастарға орындалады

H) Тораптық модельде қолданылады

{Правильный ответ} = A, B, E

$$$031


Реляциялық есептеуде қолданылады:

A) Программалау тілдерінің барлық операторлары

B) Кванторлар

C) Базалық тіл

D) Предикаттар

E) Деректерді манипуляциялау тілі

F) Таңдау айнымалылары

G) Деректерді суреттеу тілі

H) Деректерді басқару тілі

{Правильный ответ} = B, D, F



$$$032

Реляциялық есептеудің символдары:



A)

B)

C) , , x.y,

D)

E)

F)

G)

H)

{Правильный ответ} = A, C, E

$$$033

Реляциялық есептеуде x.y символы:



A) x қатынасынан y атрибутының мәндерін көрсетеді

B) y қатынасының x атрибутын көрсетеді

C) y қатынасының x атрибутын сұрыптайды

D) Берілген қатынастың атрибутын көрсетеді

E) x қатынасының y атрибутын сұрыптайды

F) Қатынас атрибутының мәндер жиынын көрсетеді

G) y қатынасының x атрибутын нормализациялайды

H) Іздеу шартын көрсетеді

{Правильный ответ} = A, D, F

$$$034


Реляциялық есептеуде : (қос нүкте) символы:

A) Шартқа жауап беретін мәліметті шығаруда қолданылады

B) Бар болу кванторы

C) Оң жағында іздеу шарты жазылады

D) Реттеуде қолданылады

E) Жалпылама кванторы

F) Сол жағында табу керек мән жазылады

G) Бөлуді көрсетеді

H) Салыстыру белгісі

{Правильный ответ} = A, C, F



$$$035

Реляциялық есептеуде қолданылатын логикалық операциялар:



A)

B) >


C)

D)

E)



F)

G) <


H)

{Правильный ответ} = A, F, H



$$$036

Реляциялық есептеуде қолданылатын салыстыру белгілері:



A)

B) >,

C)

D)

E)



F)

G) <,

H)

{Правильный ответ} = B, D, G

$$$037


Реляциялық есептеуде бар болу кванторы, жалпылама кванторы және қатынас пен атрибутты көрсетуде қолданылатын символ:

A)

B) >,

C)

D)

E)



F)

G) .


H)

{Правильный ответ} = A, E, G



$$$038

Реляциялық есептеуде символы:

A) A қатынасының көрсетілген атрибуттары

B) A қатынасының атрибуттарын өсуі бойынша орналастырады

C) A қатынасының атрибуттарын кемуі бойынша орналастырады

D) Берілген қатынастың атрибуттарын көрсетеді

E) А қатынасының атрибуттарын топтайды



F) Қатынастың … атрибуттарын көрсетеді

G) Логикалық операцияны көрсетеді

H) Іздеу критерийін көрсетеді

{Правильный ответ} = A, D, F



$$$039

Егер – қызметкер нөмірі, – фамилия, – бөлімше нөмірі болса, амалы:

A) 3 бөлімшеде жұмыс істейтін қызметкерлерді шығарады

B) Барлық бөлімшелердің нөмірін үшке ауыстырады

C) Жаңа қатынаста қызметкерлердің фамилиясы шығарылады

D) Барлық бөлімшеде жұмыс істейтін қызметкерлерді шығарады

E) 3 бөлімшедегі қызметкерлерді шығаратын жаңа қатынас құрылады

F) Кілттік өрісі үшке тең болатын қызметкерлерді шығарады

G) Өрістердің орнын ауыстырады

H) Тек қана бөлімше нөмірін шығарады

{Правильный ответ} = A, C, E



$$$040

Егер – қызметкер нөмірі, – фамилия, – бөлімше нөмірі, – жалақы болса.. амалы:

A) Қызметкерлердің тек қана фамилиясы шығарылады

B) 3 бөлімшеде жұмыс істейтін қызметкерлерді шығарады

C) Қызметкерлердің тек қана нөмірі шығарылады

D) Барлық қызметкерлер шығарылады

E) Жалақысы 8000-нан жоғары қызметкерлерді шығарады

F) Тек қана 3 бөлімшеде жұмыс істейтін қызметкерлерді шығарады

G) Нәтижеде қызметкер нөмірі мен фамилиясы болады

H) Тек қана жалақысы 8000-нан жоғары қызметкерлерді шығарады

{Правильный ответ} = B, E, G


$$$041

Деректер базасында негізгі сұраныстар түрлері:

A) Нормализациялау

B) Реляциялық есептеу

C) Қосу

D) Компиляциялау

E) Трансляциялау

F) Жою


G) Интерпретациялау

H) Өзгерту

{Правильный ответ} = C, F, H

$$$042


QBE:

A) Үлгі бойынша сұраныстар тілі

B) Сұраныстардың құрылымданған тілі

C) Деректерді бір немесе бірнеше кестелерден алады

D) Сұранысты программалауды қажет етеді

E) Сұранысты визуалды түрде қалыптастырады

F) Пәндік облыстың моделін көрсетеді

G) Реляциялық есептеу командасы

H) Web-бет құрады

{Правильный ответ} = A, C, E

$$$043

SQL:


A) Үлгі бойынша сұраныстар тілі

B) Сұраныстардың құрылымданған тілі

C) Операцияны орындау алгоритмін қажет етпейді

D) Сұранысты программалауды қажет етеді

E) Сұранысты визуалды түрде қалыптастырады

F) Пәндік облыстың моделін көрсетеді

G) Деректерді өңдеуге арналған тіл

H) Web-бет құрады

{Правильный ответ} = B, D, G

$$$044


QBE тілінде орындалатын операциялар:

A) Концептуалды жобалау

B) Деректерді таңдау

C) Физикалық жобалау

D) Деректерге есептеулер қолдану

E) Логикалық жобалау

F) Деректерді өзгерту, өшіру

G) Құрылымдау

H) Нормализациялау

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$045

Сұраныстар терезесіндегі Баға өрісі бойынша ?00 критерийінің нәтижесі:



A) Екі нөльмен аяқталатын төрт және одан да көп орынды сандар

B) Кез келген екі нөльмен аяқталатын сандар

C) 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900

D) Екі нөльден тұратын сандар

E) Бірінші символдың орнында кез келген сан, қалған екі символ нөлге тең

F) Үш нольден тұратын сандар

G) Тек қана екі нольмен аяқталатын үш орынды сандар

H) Барлық үш орынды сандар

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$046


Сұраныстар терезесінде Студент кестесінің Туған күн өрісі бойынша between 01.01.1990 and 31.12.1990 критерийінің нәтижесі:

A) Тек қана 1990 жылдың 1 қаңтарында туған студенттерді шығарады

B) Тек қана 1990 жылдың 31 желтоқсанында туған студенттерді шығарады

C) 1990 жылдың барлық айлары мен барлық күндеріне сәйкес туған студенттерді шығарады

D) Тек қана 1 қаңтар мен 31 желтоқсанда туған студенттерді шығарады

E) 1990 жылы туған студенттерді шығарады

F) Тек қана 1 қаңтар немесе 31 желтоқсанда туған студенттерді шығарады

G) 1990 жылдың 1 қаңтарынан 31 желтоқсанына дейінгі туған студентттер

H) Тек қана қаңтар мен желтоқсан айында туған студенттерді шығарады

{Правильный ответ} = C, E, G

{Сложность} = 1

$$$047


QBE тілінің сипаттамалары:

A) Көрнекілік

B) Программалауды қажет етеді

C) Сұраныстарды өңдеу тілі

D) Тек қана тораптық ДББЖ да орындалады

E) Программалауды қажет етпейді

F) Деректерді анықтау тілі

G) Декларативті тіл

H) Нормализациялауда қолданылады

{Правильный ответ} = A, C, E

{Сложность} = 1
$$$048

SQL тілінің деректерді модификациялау операциялары:

A) Жүктеу

B) Жою


C) Өзгерту

D) Қосу


E) Интеграциялау

F) Қайта ұйымдастыру

G) Қайта құрылымдау

H) Реляциялық есептеу

{Правильный ответ} = B, C, D

$$$049


SQL қызметтері:

A) Кестелердегі деректерді байланыстыру

B) Физикалық жадыда деректерді ұйымдастыру

C) Деректерді ұйымдастыру

D) Деректерді жобалау кезінде қолданылады

E) Деректерді құрылымдау

F) Деректерді өңдеу

G) Деректерді бірлесе пайдалану

H) Жадыдағы деректерді көрсету

{Правильный ответ} = C, F, G


$$$050

SELECT операторы:

A) Индекс құрады

B) Критерий бойынша жазбаларды таңдайды

C) Кілттік өріс құрады

D) Бір кестеден деректерді таңдайды

E) Торапты сипаттайды

F) Бірнеше кестеден деректерді таңдайды

G) Реляциялық алгебрада қолданылады

H) Сілтемелік бүтіндікті көрсетеді

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$051


WHERE конструкциясы:

A) Бағандарды кемуі бойынша орналастырады

B) Шарт қолданады

C) Бағандарды өсуі бойынша орналастырады

D) Берілген шарт орындалатын жолдарды шығарады

E) Өрістерді біріктіреді

F) Критерий қоюға мүмкіндік береді

G) Агрегаттық функцияларды біріктіреді

H) Шартқа жауап беретін жолдардың санын табады

{Правильный ответ} = B, D, F


$$$052

ALTER TABLE командасының тағайындалуы:

A) Сұраныстар жасайды

B) Кесте құрады

C) Кестеге өріс қосады

D) Құрылатын деректер базасының атын көсетеді

E) Бастапқы кілтті анықтайды

F) Файлдар тізімін анықтайды

G) Сыртқы кілтті сипаттайды

H) Логикалық ат анықтайды

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$053


DROP командасы:

A) Индекс құрады

B) Кестені өзгертеді

C) Кестені өшіруде қолданылады

D) Кілттік өріс құрады

E) COLUMN командасымен бірге өрістерді өшіруде қолданылады

F) INDEX командасымен бірге индексті өшіруде қолданылады

G) Логикалық құрылымды көрсетеді

H) Сұрыптауда қолданылады

{Правильный ответ} = C, E, F


$$$054

UPDATE Emp SET Sal=6500 WHERE sal<=6000 операторында:

A) 6000 тең жалақы 500-ге арттырылады

B) 6000 аспайтын жалақы 500-ге арттырылады

C) 6500-ге тең болатын мәндер 6000-нан кіші не тең мәнге ауыстырылады

D) Шартқа жауап беретін sal өрісінің мәндері 6500-ге тең болады

E) Шартқа жауап беретін sal өрісінің мәндері 6000-ға тең болады

F) Sal өрісінің 6000-нан кіші мәндері 6500-ге ауыстырылады

G) Sal өрісінің 6000-ға тең мәндері 6500-ге ауыстырылады

H) Sal өрісінің 6000-нан аспайтын мәндері 6500-ге ауыстырылады

{Правильный ответ} = B, D, H

$$$055


3 курс студенттері туралы ақпаратты шығаратын оператор:

A) SELECT stud_id FROM stud LIKE cource_id = 3;

B) SELECT stud_id, name, cource_id FROM stud WHERE cource_id = 3;

C) SELECT stud_id, name, cource_id FROM stud LIKE cource_id = 3;

D) SELECT * FROM stud WHERE cource_id = 3;

E) SELECT stud_id, name, cource_id FROM stud LIKE 3;

F) SELECT stud_id, name FROM stud WHERE cource_id = 3;

G) SELECT stud_id FROM stud LIKE 3;

H) SELECT stud_id, name FROM stud LIKE 3;

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$056

HAVING сөйлемі:



A) Бағанды кемуі бойынша сұрыптайды

B) Шығарылатын топтарды көрсетеді

C) SELECT операторында GROUP BY кілттік сөзімен қолданылады

D) Нәтижелерді бір қатынасқа біріктіреді

E) ORDER BY үшін WHERE сияқты қолданылады

F) Топтардың санын санайды

G) Жазбадағы деректерді өзгертеді

H) Бағанды өсуі бойынша сұрыптайды

{Правильный ответ} = B, C, E

$$$057


Stud_id бағанын кемуі бойынша сұрыптайтын оператор:

A) SELECT * FROM STUD ORDER BY Stud_id ASC

B) SELECT Stud_id FROM STUD ORDER BY Stud_id ASC

C) SELECT * FROM STUD ORDER BY Stud_id DESC

D) SELECT Stud_id, Stud_name FROM STUD ORDER BY Stud_id DESC

E) SELECT Stud_id, Stud_name FROM STUD ORDER BY Stud_id ASC

F) SELECT Stud_id FROM STUD ORDER BY Stud_id DESC

G) SELECT Stud_id, Stud_name FROM STUD GROUP BY Stud_id

H) SELECT Stud_name FROM STUD ORDER BY Stud_id

{Правильный ответ} = C, D, F

$$$058

3 пен 5 арасындағы бағалары бар студенттерді таңдайтын оператор:



A) SELECT * FROM VED WHERE ocenka BETWEEN 3 Or 5

B) SELECT * FROM VED WHERE ocenka IN 3 And 5

C) SELECT * FROM VED WHERE ocenka BETWEEN 3 And 5

D) SELECT * FROM VED WHERE ocenka IN 3 Or 5

E) SELECT Stud_id, Name FROM VED WHERE ocenka BETWEEN 3 And 5

F) SELECT * FROM VED WHERE ocenka LIKE 3 And 5

G) SELECT Stud_id FROM VED WHERE ocenka BETWEEN 3 And 5

H) SELECT * FROM VED WHERE ocenka LIKE 3 Or 5

{Правильный ответ} = C, E, G
$$$059

SELECT Stud_id, Data, MAX(ocenka) FROM VED GROUP BY Stud_id, Data операторы:

A) Әрбір күні студенттермен алынған ең үлкен бағаны шығарады

B) Барлық студенттердің ең үлкен бір бағасын ғана шығарады

C) Баға жоқ күндерді шығармайды

D) Әрбір студенттің ең үлкен бір бағасын ғана шығарады

E) Ең үлкен баға алған студенттерді шығарады, бірақ күні ескерілмейді

F) Тек қана жақсы баға алған студенттерді шығарады

G) Студенттің коды мен әрбір күні алынған ең үлкен бағасын шығарады

H) Әрбір студенттің орташа бағасын шығарады

{Правильный ответ} = A, C, G

$$$060


SELECT DISTINCT Stud_id FROM VED операторы:

A) Предикат қайталанатын жазбаларды алып тастайды

B) Stud_id өрісінде қайталанусыз тізім шығарады

C) Жолдарды қайталайды

D) Stud_id бағанын сұрыптайды

E) Жазбаларға агрегатты функцияларды қолданады

F) Stud_id өрісіндегі қайталанбайтын жазбалар шығарылады

G) Жолдардың жалпы санын санайды

H) Stud_id өрісінің жазбаларын кемуі бойынша орналастырады

{Правильный ответ} = A, B, F


$$$061

Астана немесе Алматы қалаларына сәйкес өрістерді шығаратын оператор:

A) SELECT * FROM SITY WHERE Name IN(Алматы, Астана)

B) SELECT * FROM SITY WHERE Name LIKE (Алматы, Астана)

C) SELECT * FROM SITY WHERE Name LIKE(А%)

D) SELECT Sity_id FROM SITY WHERE Name IN(Алматы, Астана)

E) SELECT * FROM SITY WHERE Name LIKE (Алматы OR Астана)

F) SELECT Sity_id, Name FROM SITY WHERE Name IN(Алматы, Астана)

G) SELECT * FROM SITY WHERE Name IN(Алматы OR Астана)

H) SELECT * FROM SITY WHERE Name IN(Алматы AND Астана)

{Правильный ответ} = A, D, F

$$$062


SELEСT Stud.kod, Group.kod, Stud.imia, Group.nazv FROM Stud, Group WHERE Stud.kod=Group.kod операторы

A) Топ пен студент арасындағы байланысты орнатады

B) Сыртқы қосылуларды көрсетеді

C) Негізгі кілт пен сыртқы кілт арасындағы байланысты орнатады

D) Қиылысты қосылуларды көрсетеді

E) Екі жақты сыртқы қосылуды көрсетеді

F) Натуралды қосылуды көрсетеді

G) Кілттер арасындағы сәйкестіктер ескеріледі

H) Кестелерді рекурсивті байланыстырады

{Правильный ответ} = A, C, G

$$$063

SELECT COUNT(DISTINCT Stud_id) FROM VED операторы:



A) Студенттердің нөмірін шығарады

B) Сынақ тапсырған студенттердің санын санайды

C) Stud_id өрісінің жалпы санын санайды

D) Stud_id өрісінің қайталанбайтын мәндерінің санын санайды

E) Нөмір бойынша топтайды

F) Нәтижесі бір жолдан ғана тұрады

G) Студенттердің нөмірін өсуі бойынша орналастырады

H) Студенттердің нөмірін кемуі бойынша орналастырады

{Правильный ответ} = B, D, F
$$$064

Студенттің нөміріне байланысты ең кіші бағаны шығаратын оператор:

A) SELECT Stud_id, MIN (ocenka) FROM VED ORDER BY Stud_id

B) SELECT Stud_id, MIN (ocenka) FROM VED GROUP BY Stud_id

C) SELECT MIN (ocenka) FROM VED ORDER BY Stud_id

D) SELECT Stud_id, Stud_name, MIN (ocenka) FROM VED GROUP BY Stud_id

E) SELECT MIN (ocenka) FROM VED

F) SELECT Stud_name, MIN (ocenka) FROM VED GROUP BY Stud_id

G) SELECT MIN (ocenka) FROM VED Stud_id

H) SELECT MIN (ocenka) FROM VED GROUP BY

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$065


Агрегаттық функцияларға келесілер жатады:

A) SELECT, WHERE

B) DISTINCT, INSERT

C) COUNT


D) MAX, UPDATE

E) MAX, MIN

F) SUM, AVG

G) COUNT, DELETE

H) ORDER BY, COUNT

{Правильный ответ} = C, E, F

$$$066

Фамилиялары А әрпінен басталатын студенттерді шығару:



A) SELECT * FROM STUD WHERE Name LIKE A%

B) SELECT * FROM STUD WHERE Name LIKE A_

C) SELECT Kod, Name FROM STUD WHERE Name LIKE A%

D) SELECT Kod FROM STUD WHERE Name LIKE A*

E) SELECT * FROM STUD WHERE Name A%

F) SELECT Kod, Group FROM STUD WHERE Name LIKE A%

G) SELECT Kod FROM STUD WHERE Name AS A%

H) SELECT * FROM STUD WHERE Name AS A*

{Правильный ответ} = A, C, F

$$$067


SELECT * FROM Stud WHERE Ocenka = (SELECT AVG (Ocenka) FROM Stud WHERE Data=10.05.13) операторының нәтижесі:

A) Барлық бағалардың орташасын шығарады

B) Тек қана 10.05.13 күні алынған бағаларды шығарады

C) 10.05.13 күні алынған бағалардың орташасына тең болатын жазбалар

D) Шартқа жауап беретін Stud кестесінің барлық өрістері шығарылады

E) Қабаттасқан сұраныс болып табылады

F) Нәтижелік өріс біреу ғана болады

G) 10.05.13 күнінен басқа алынған бағаларды шығарады

H) 10.05.13 күнінен басқа алынған бағалардың орташасы шығарылады

{Правильный ответ} = C, D, E

$$$068

Студенттердің тізімін алфавит бойынша шығару операторы:



A) SELECT Stud_id, Stud_name FROM STUD GROUP BY Stud_name

B) SELECT Stud_id, Stud_name FROM STUD ORDER BY Stud_name

C) SELECT Stud_name FROM STUD GROUP BY Stud_name

D) SELECT Stud_id, Stud_name FROM STUD ORDER BY Stud_name ASC

E) SELECT * FROM STUD WHERE Stud_name LIKE A, Я

F) SELECT Stud_name FROM STUD ORDER BY Stud_name

G) SELECT * FROM STUD WHERE Stud_name LIKE A AND Я

H) SELECT * FROM STUD WHERE Stud_name LIKE A OR Я

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$069


«Ағаш» типі:

A) Ішкі ағаштардан тұрады

B) Атрибуттардан тұрады

C) Әрбір ішкі ағаштың бір түбірлік типі болады

D) Өрістерден тұрады

E) Әрбір ішкі ағаш бағынышты типтердің жиынынан тұрады

F) Сегменттерден тұрады

G) Көрсеткіштерден тұрады

H) Тізімдерден тұрады

{Правильный ответ} = A, C, E


$$$070

Түбірлік тип:

A) Өзі ішкі тип болмайды

B) Атрибуттардан тұрады

C) Бағынышты типтері болады

D) Өрістерден тұрады

E) Иерархиялық модельде қолданылады

F) Сегменттерден тұрады

G) Көрсеткіштерден тұрады

H) Тізімдерден тұрады

{Правильный ответ} = A, C, E

$$$071


Иерархиялық модельдің ерекшелігі:

A) Қатынастар жиыны қолданылады

B) Әрқашан бір түбірлік сегмент болады

C) Объекттер жазбалар түрінде сипатталады

D) Сегменттер арасында «бастапқы-түзуші» байланысы болады

E) М:М байланысын іске асыруға болады

F) Түбірлік сегменттің көптеген көптеген түзуші сегменттері болады

G) Реляциялық алгебраны қолдануға болады

H) Желі түріндегі құрылым қолданылады

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$072

Иерархиялық модельде:



A) Деректер жазба – жиын түрінде беріледі

B) Деректер қатынас – жазба түрінде беріледі

C) Деректер өріс – қатынас – жиын түрінде беріледі

D) Деректер сегмент – жазба түрінде беріледі

E) Деректер өріс – сегмент – жазба түрінде беріледі

F) Қатынас-атрибут қолданылады

G) Бір түбірлік сегмент болады

H) Бір жазбаның тек қана бір түбірлік сегменті болады

{Правильный ответ} = E, G, H

$$$073


Иерархиялық модельде сегменттер арасындағы байланыстар:

A) Шебер – деталь

B) Бастапқы – туғызылған

C) Бастапқы – бастапқы

D) Туғызылған – бастапқы

E) Алғашқы – соңғы

F) Пәндік облыстың объекттерін сипаттайды

G) Атомарлы

H) Өрістер жиынынан тұрады

{Правильный ответ} = B, F, H

$$$074

Иерархиялық модельде қолданылатын түсініктер:



A) Өріс

B) Жазба


C) Қатынас

D) Сегмент

E) Жиын

F) Элемент

G) Атрибут

H) Процесс

{Правильный ответ} = A, B, D

$$$075


Иерархиялық деректерді жадыда физикалық орналастыру тәсілдері:

A) Бейсызықты

B) Байланыспаған

C) Сызықты тізбекпен беру

D) Каскадты

E) Көрсеткіштерді қолданумен

F) Итерациялық

G) Анықтамалықты қолданумен

H) Файлдық

{Правильный ответ} = C, E, G


$$$076

Иерархиялық деректерге қолданылатын операциялар:

A) Кесте аралық байланыс жасау

B) Нормализация жасау

C) Байланыстарды өзгерту

D) Бір ағаштан екіншісіне көшу

E) Байланысқа жазбаны қосу

F) Байланыстан жазбаны шығарып тастау

G) Ағаш ішінде бір жазбадан екіншісіне өту

H) Көрсетілген позицияға жазбаны қою

{Правильный ответ} = D, G, H

$$$077


Иерархиялық модельдің артықшылығы:

A) Математикалық аппараттың бар болуы

B) Жадыны тиімді қолдану

C) Ерікті түрде байланыстар түзуге болады

D) Иерархиялық реттелген ақпаратты қолданады

E) Бүтіндікті бақылау күрделенеді

F) Операцияларды орындау уақытының азаюы

G) Күрделі логикалық байланыстар

H) Қарапайым қолданушының түсінуіне күрделі

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$078

Иерархиялық модельдің кемшілігі:



A) Өңдеудің күрделілігі

B) Жадыны тиімді қолдану

C) Оперциялардың жеделдік сипаты артады

D) Иерархиялық реттелген ақпаратты қолданады

E) Бүтіндікті бақылау автоматты түрде жүргізіледі

F) Операцияларды орындау уақытының азаюы

G) Күрделі логикалық байланыстар

H) Қарапайым қолданушының түсінуіне күрделі

{Правильный ответ} = A, G, H

$$$079


Иерархиялық модельге бағытталған ДББЖ:

A) Paradox

B) Oracle

C) IMS


D) PC/Focus

E) Informix

F) Ока

G) КОМПАС



H) IDMS

{Правильный ответ} = C, D, F

$$$080

Тораптық модельде қолданылатын түсініктер:



A) Қатынас

B) Жиын


C) Элемент

D) Атрибут

E) Жазба

F) Өріс


G) Процесс

H) Сегмент

{Правильный ответ} = B, C, E

$$$081


Тораптық модельдің ерекшелігі:

A) Деңгейлер қатаң түрде анықталады

B) Граф қолдануға болады

C) Ағаш типті экземплярдан тұрады

D) Ұрпақтың көптеген ата-бабалары болуы мүмкін

E) Ұрпақтың тек қана бір ата-бабасы болады

F) Байланыстарға шектеу қойылмайды

G) Түбірлік тип болады

H) Ішкі ағаштар болады

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$082

Тораптық ДББЖ-да қолданылатын термин:



A) Атрибут

B) Агрегат

C) Қатынас

D) Облыс


E) Сегмент

F) Элементтер

G) Баған

H) Жол


{Правильный ответ} = B, D, F

$$$083


Тораптық базаға қолданылатын операциялар:

A) Ұрпақтан ата-бабаларға өту

B) Ата-бабалардан ұрпаққа өту

C) Байланыстарды өзгерту

D) Бір ағаштан екіншісіне көшу

E) Белгілі бір мәнді ағашты табу

F) Ағаш ішіндегі жазбаны өшіру

G) Ағаш ішінде бір жазбадан екіншісіне өту

H) Ағаш ішіне жазбаны қою

{Правильный ответ} = A, B, C

$$$084

Тораптық модельдің артықшылығы:



A) Көп-көпке байланысы ойдағыдай іске асырылады

B) Жадыны тиімді қолданады

C) Ерікті түрде байланыстар түзуге болады

D) Иерархиялық реттелген ақпаратты қолданады

E) Бүтіндікті бақылау күрделенеді

F) Программаларды іске асыру күрделі

G) Күрделі логикалық байланыстар

H) Қарапайым қолданушының түсінуіне күрделі

{Правильный ответ} = A, B, С

$$$085


Тораптық модельдің кемшілігі:

A) Ерікті түрде байланыстар түзуге болады

B) Деректерді физикалық деңгейде берудің күрделілігі

C) Операциялардың жеделдік сипаты артады

D) Иерархиялық реттелген ақпаратты қолданады

E) Бүтіндікті бақылау автоматты түрде жүргізіледі

F) Операцияларды орындау уақытының азаюы

G) Деректерді логикалық деңгейде берудің күрделілігі

H) Қарапайым қолданушының түсінуіне күрделі

{Правильный ответ} = B, G, H


$$$086

Тораптық модельге бағытталған ДББЖ:

A) Paradox

B) Oracle

C) IMS

D) СЕТЬ


E) Informix

F) Ока


G) КОМПАС

H) IDMS


{Правильный ответ} = D, G, H

$$$087


Реляциялық модельдің кемшілігі:

A) Ерікті түрде байланыстар түзуге болады

B) Қарапайымдылық

C) Көп-көпке байланысын іске асыру күрделі

D) Иерархиялық реттелген ақпаратты қолданады

E) Математикалық аппараттың болуы

F) Байланыстарды сипаттау күрделілігі

G) Көрнекілік

H) Деректер көлемі өте үлкен болса, өңдеу баяу жүреді

{Правильный ответ} = C, F, H

$$$088

Кілтті қолдану мақсаттары:



A) Артықтықты қамтамасыз ету

B) Мәндердің қайталануының болмауын қамтамасыз ету

C) Тәуелсіздікті қамтамасыз ету

D) Кортеждермен жұмысты жеделдету

E) Интеграцияны қамтамасыз ету

F) Байланыстарды ұйымдастыру

G) Логикалық тәуелсіздік

H) Физикалық тәуелсіздік

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$089


Кестені қатынас деп есептеуге болады, егер:

A) Қатаң түрде анықталған деңгейлер бар болса

B) Фреймдік модель қолданылса

C) Кестенің әрбір жолы бірегей болса

D) Семантикалық торап қолданылса

E) Бағандар аттары әртүрлі

F) Бағытталған граф қолданылса

G) Кестенің әрбір жолының құрылымы бірдей

H) Бағытталмаған граф қолданылса

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$090

Қатынас:


A) Тораптық ДБ өңдеудің негізгі бірлігі

B) Иерархиялық ДБ өңдеудің негізгі бірлігі

C) Реляциялық ДБ өңдеудің негізгі бірлігі

D) Объектті-бағытталған модельде қолданылады

E) Оларға операциялар жүйесін қолдануға болады

F) Доменннің өлшем бірлігі

G) Олардың негізінде басқа қатынастарды алуға болады

H) Кортеждің өлшем бірлігі

{Правильный ответ} = C, E, G

$$$091


Индекстелген кестелерде операциялардың орындалу жылдамдығының арту себебі:

A) Жазбалардың физикалық адрестері өзгереді

B) Өңдеу индекстік файлдармен жасалады

C) Кэш жады қолданылады

D) Индекстік файл қолданылады

E) Индекстен басқа жазбалар өшіріледі

F) Операцияларды өңдеуде кестелер емес, индекстер қолданылады

G) Артық деректер өшіріледі

H) Өңдеу операциялары кестелерге жасалады

{Правильный ответ} = B, D, F

$$$092

Access-те автоформа түрлері:



A) Қиылысатын

B) Бағаналы

C) Ленталық

D) Біріктіретін

E) Кестелік

F) Таңдайтын

G) Қорытындылық

H) Сұрыптайтын

{Правильный ответ} = B, C, E

$$$001


Access-те MEMO өрісі:

A) Ұзындығы 65535 символға дейінгі өріс

B) Сандық деректерді сақтайды

C) Үлкен көлемді сипаттау деректерін сақтайды

D) Кілттік өріс болуы мүмкін

E) Кілттік немесе индекстелген болмайды

F) Ұзындығы 32767 символға дейінгі өріс

G) Ұзындығы 256 символға дейінгі өріс

H) Ұзындығы 1023 символға дейінгі өріс

{Правильный ответ} = A, C, E

$$$002

Access-те фильтрді қолдану:



A) Формат → Фильтр → Фильтр по выделенному

B) Записи → Фильтр → Фильтр по выделенному

C) Сервис → Фильтр → Фильтр по выделенному



Достарыңызбен бөлісу:
  1   2




©engime.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет