«О» дыбысы қандай дыбыс екенін анықтаңыз. А жіңішке дауысты



Дата12.03.2018
өлшемі421.34 Kb.

  1. «О» дыбысы қандай дыбыс екенін анықтаңыз.
    А) Жіңішке дауысты.
    Ә) Езулік дауысты.
    Б) Еріндік дауысты.
    В) Жуан дауысты.
    Г) Қысаң дауысты.


  1. Үнді дауыссыздарды көрсетіңіз.
    А) Ң, Р, Л, М...
    Ә) С, У, Ш, Ң...
    Б) K, Л, М, Н...
    В) Й, Ң, В, Г...
    Г) Р, Л, М, Т...


  1. «Қ» дыбысына сипаттама беріңіз.

А) дауыссыз, үнді                

Ә) дауыссыз, қатаң             

Б) дауыссыз, ұяң

В) дауысты, жуан              

Г) дауысты, жіңішке


  1. Ілік септігіндегі сөзді табыңыз.

А)ойыншығы          

Ә)қолында            

Б)сақинасының               

В)ұстаға

Г)мектептен


5. Ұяң дауыссыздан басталған сөзді белгілеңіз.

А) домбыра    

Ә) радио         

Б) сағат         

В) таға           

Г) өлке


  1. Күрделі зат есімді анықтаңыз.

А) Су  

Ә) Нан

Б) Тағам           

В) Ас

Г) Азық-түлік


7. Жалпы есімді табыңыз.

А) Гүлнәр                   

Ә) Өзен           

Б) Алматы     

В) Сырдария   

Г) Құлагер

8. Есептік сан есімді табыңыз.

A) Төртінші.

Ә) Сегізінші.

Б) Он.

В) Үш — үштен.



Г) Алтау.

9. Жұрнақ арқылы  жасалған  зат есімді  табыңыз.



А) биші    

Ә) жазғы   

Б) күзгі    

В) жазу  

Г) орман

10. Сөйлемнің  ішінен  күрделі  сын есімді  табыңыз.



Бүгін  мен  анама қызыл-ақ раушан гүлін сыйладым..

А)бүгін  

Ә)сыйладым  

Б) қызыл-ақ

В) анама, гүлін

Г) мен, раушан

11. Буынға бөлінбейтін сөзді белгілеңіз.

A) Серт.

Ә) Уәде.


Б) Болжам.

В) Қағида.

Г) Ереже.

12. Реттік сан есімді табыңыз.

А) Он бір.

Ә) Он — он бес.

Б) Екі бүтін оннан үш.

В) Он бірінші.

Г) Отыз тоғыздан.

13. Ұяң дауыссыздарды көрсетіңіз.

А) Ң, Р, Л, М...

Ә) С, У, Ш, Ң...

Б) K, Л, М, Н...

В) Б, В, Ж, Г...

Г) Р, Л, М, К...

14. Тұйық буынды сөздерді көрсетіңіз.

А) Марал, қант.

Ә) Өрт, ас.

Б) Бұғы, ұлт.

В) Жоқ, от.

Г) Арқа, көңілге.

15. Сын есімі бар сөз тіркесін табыңыз.

А) Анау бала.

Ә) Менің әжем.

Б) Алты адам.

В) Әдемі қыз.

Г) Жеті қыз.

16.Тек  қатаң дауыссыздары бар сөзді белгілеңіз.



А) Жаңғақ      

Ә) Қатық                  

Б) Қаңбақ                   

В) Балапан     

Г) Доп


17. Күзден кейін келетін жыл мезгілін көрсетіңіз.

А) Апта.


Ә) Қыс.

Б) Жаз.


В) Күз.

Г) Көктем.


18. Сан есімі бар сөз тіркесін табыңыз.

А) Ақылды бала.

Ә) Менің әжем.

Б) Үш оқушы.

В) Әдемі қыз.

Г) Ұқыпты қыз.

19. Дара сын есімді көрсетіңіз.

А) Ақ.

Ә) Қара ала.



Б) Қара көк.

В) Қызыл сары.

Г) Ақ ала.

20. Үнді дыбыстары бар сөзді табыңыз.

A) Наным.

Ә) Жаға.


Б) Отбасы.

В) Көкжиек.

Г) Бастық.


Тест жауаптары:


1

В

6

Г

11

А

16

Ә

2

А

7

Ә

12

В

17

Ә

3

Ә

8

Б

13

В

18

Б

4

Б

9

А

14

Ә

19

А

5

А

10

Б

15

В

20

А


1 – нұсқа

1/ Қазақ тілінде неше дауысты әріп бар? А./ 25. В/ 15. С/ 20. D/ 22.

2/ Үнді дауыссыз дыбыстар қатарын көрсетіңіз. A/ Б, в, г, д. B/ Р, л, й, у.

C/ П, м, ж, ң. D/ Қ, ғ, ң, г.



3/ Жалқы есімді табыңыз. А) Өзен B) Мемлекет

C) Ертіс D) Адал



4/ Антоним сөздерді табыңыз: A)Ащы, тұщы B)Кітап, оқулық

C)береке, бірлік D)ағайын, туыс



5/ Зат есімді табыңыз. А)Балапан B)Қызыл

C)Алпыс бес D)Таңертең



6/ Сөзге дұрыс жалғанған қосымшаны табыңыз: A)Жастік B) Адамдық

C)Баладар D)Қаладық



7/ Қатаң дауыссыздарды табыңыз: A) г,з,ш,ф B) қ,ғ,ң,һ C) н.ң.й.с D) к.с.т.п

8/ Үнді дауыссыздарды табыңыз: A)Б,в.г,д B)Й,қ,л,ш С) н,п,р,с D) Л,м,н,ң

9/ Қатаң дауыссыздан басталған сөзді табыңыз; A)Дастархан B)Мысық

C)Болыс D)Тамаша



10/ Үнді дауыссыз дыбыстар саны қанша: A)7 B)9 C)11 D) 14

11/ Ұяң дауыссызға аяқталған сөз: A) Қатар B) Балауса C) Әдебиет D) Қағаз

12/ Ашық буынды сөзді табыңыз: A) Жаз B) Тақ C) Ақау D) Сары

13/ Үнді дауыссызға аяқталған сөз: A /Аймақ B) Бидай C) Киіз D) Қап

14/ Жалпы есімді табыңыз. А)Өзен B)Көкшетау C)Ертіс D)Арман

15/ Үяң дауыссыздарды табыңыз: А/ Б,в.г,ж В/ К,л,м,д С/ З,р,л,п D/ Т,ф,х,ц

16/ Қазақстанда мемлекеттік тіл қандай: А/ орыс В/ ағылшын С/ шетел D/ /қазақ

17/ Көптік жалғаулы сөзді табыңыз: А/ жүгірдім В/ баламын

С/ балаларымызды D/ оқушымын



18/Септік жалғауды көрсетіңіз: А/ анамен В/ оқушымын С/ бардыңыз D/ Отаным

19/ Зат есімнің сұрақтары: А/ Қашан? В/Қалай? С/Кім? Не? D/ Не істеді? Не қылды?

20/ Жіктік жалғауды табыңыз: А/ Оқушымын В/ қыздармен С/ дәптерім D/ / кету
2 – нұсқа

1/ Тұйық буынды сөзді анықтаңыз. A/ Ас. B/ Ана. C/ Сәлем. D/ Нан.

2/ «Оқушы» сөзіне мағыналас сөзді табыңыз. A/ Ұстаз. B/ Адам. C/ Халық. D/ Шәкірт.

3/. Буын үндестігінің анықтамасын табыңыз. A/ Аралас түбірлерге қосымша жалғау.

B/ Буынның жуан жіңішкелігіне сәйкес қосымша жалғау

C/ Сөздің дұрыс айтылуы.

D/ Сөздің дұрыс жазылуы.



4/ Буынға бөлінбейтін сөзді белгілеңіз: А/ Ереже В/ Уәде С/ Серт D/ Қағида

5/ Нешеден?деген сұраққа жауап беретін сан есім: A/ Он бесінші B/ Бестен

C/ Үш-төрт D/ Бесеу



6/ Көктем мезгілінде тойланбайтын мерекені табыңыз: А/ 8 наурыз В/ 9 мамыр

С/ 22 наурыз D/ 30 тамыз



7/ Синоним болатын сөз қатарын белгілеңіз: А/Биік, аласа В/Көп, мол

С/Кең, жуық D/ Қызық, сұлу



8/ Антоним сөздерді табыңыз: A)Ащы, тұщы B)Кітап, оқулық

C)береке, бірлік D)ағайын, туыс



9/ Зат есімді табыңыз. А)Балапан B)Қызыл C)Алпыс бес D)Таңертең

10/ Көктем мезгіліне қатысты сөйлем: А. Айнала жап-жасыл. В/Күн суытып, қар түсті.

С/. Мен қыстауға келдім D/ Егін орылып жатыр



11/Сұрақтарды табыңыз: А/ Мен, сен, ол. В/ Кім, не, қашан. С/ Ешбір, ешқашан D/ Өз, өзім, өзі

12/ Қазақтың ұлттық ойыны: А/ Алтыбақан В/ Шахмат С/Тұсаукесер D/ Бокс

13/ Заттың атын білдіретін сөздерді табыңыз: А/Істе, көр В/ Ойла, сыз С/Адам, ойын D/ Сіз, біз

14/ Қазақ тілінде неше әріп бар: А/ 42 В/ 40 С/38 D/ 32

15/ Бітеу буынды сөзді анықтаңыз; А/ Сауда В/ Кешке С/ Үлкен D/ Салқын

16/ Бір буынды сөзді табыңыз; А/Заң В/Қағида С/ Зерек D/ Құжат

17/ Синоним қатарын табыңыз: А/ Үлкен, алыс В/ Халық, ел С/ Түс, қара D/ Ат, жаз

18/ Антонимдер қатарын табыңыз: А/ Қара, ақ В/ Үлкен, зор С /Шаһар, қала D/Оқушы, шәкірт

19/Үнді дауыссыздарды көрсетіңіз: А/ В,л,г,х В/ П,й, з,т С/ М,ң,н,л D/Ң,д,с,ш

20/ Артық сөзді табыңыз: А/ Нан В/ Сүт С/Оқулық D/Ірімшік

3 – нұсқа

1/ Мақалды толықтырыңыз : Отансыз ... – ормансыз бұлбұл. А/ адам В/ ел

С/ жер D/аспан



2/ Ашық буынды сөзді табыңыз: A) Жаз B) Тақ C) Ақау D) Сары

3/ Үнді дауыссызға аяқталған сөз: A /Аймақ B) Бидай C) Киіз D) Қап

4/ Жалпы есімді табыңыз. А)Өзен B)Көкшетау C)Ертіс D)Арман

5/ Үяң дауыссыздарды табыңыз: А/ Б,в.г,ж В/ К,л,м,д С/ З,р,л,п D/ Т,ф,х,ц

6/ Тұйық етістікті табыңыз: А/ сыншы В/ қанша С/ ерте D/ бару

7/ Зат есімді белгіле: А/ әдемі В/ балалық С/ ән сал D/ ертең

8/ Қазақ тілінде неше дауысты әріп бар? А./ 25. В/ 15. С/ 20. D/ 22.

9/ Үнді дауыссыз дыбыстар қатарын көрсетіңіз. A/ Б, в, г, д. B/ Р, л, й, у. C/ П, м, ж, ң. D/ Қ, ғ, ң, г.

10/ Қазақстанның астанасы қай қала: А /Алматы В/Ақтөбе С/Астана D/Көкшетау

11// Отан сөзінің аудармасы: А/ Школа В/ Семья С/ Родина D/Государство

12/ Антоним сөздерді табыңыз: A)Ащы, тұщы B)Кітап, оқулық

C)береке, бірлік D)ағайын, туыс



13/ Зат есімді табыңыз. А)Балапан B)Қызыл C)Алпыс бес D)Таңертең

14/ Нешеден?деген сұраққа жауап беретін сан есім: A/ Он бесінші B/ Бестен

C/ Үш-төрт D/ Бесеу



15/ Қазақ тілінде неше әріп бар: А/ 42 В/ 40 С/38 D/ 32

16/ Бітеу буынды сөзді анықтаңыз; А/ Сауда В/ Кешке С/ Үлкен D/ Салқын

17/ Бір буынды сөзді табыңыз; А/Заң В/Қағида С/ Зерек D/ Құжат

18/ Синоним қатарын табыңыз: А/ Үлкен, алыс В/ Халық, ел С/ Түс, қара D/ Ат, жаз


19 / Көптік жалғаулы сөзді табыңыз: А/ жүгірдім В/ баламын

С/ балаларымызды D/ оқушымын



20 /Септік жалғауды көрсетіңіз: А/ анамен В/ оқушымын С/ бардыңыз D/ Отаным


1 – нұсқа 2 – нұсқа 3- нұсқа

1.В 1.А 1. А

2.В 2 .Д 2.Д

3.С 3.Б 3.Б

4 А 4.С 4.А

5 А 5.Б 5.А

6 В 6.Д 6.Д

7 Д 7.Б 7.Б

8 Д 8.А 8.Б

9 Д 9.А 9.Б

10 А 10.А 10.С

11 Д 11.В 11.С

12 Д 12.А 12.А

13 В 13.С 13.А

14 А 14.А 14.Б

15 А 15.Д 15.А

16 Д 16.А 16.Д

17 С 17.Б 17.А

18 А 18.А 18.Б

19 С 19.С 19.С

20 А 20.С 20.А

Бағалау критериі:

18 - 20 = 5

10 – 1 7= 4

4 – 9 = 3

1 – 3 = 2


Тест сұрақтары 5 класс Фонетика ,лексика,сөз құрамы.

1.Синоним қатарын тап.

А)әдемі,сұлу ә)жақсы ,осы б)жақсы жаман в)күшті,қиын



2.Антоним қатарын тап.

а)жас,кәрі ә) жас,бала б)қыз,бөбек в)ұзын, үлкен



3.Омоним қатарын анықта.

а)дос ә)бас б)күз в)рас



4.Қазақ тілі кімнің ана тілі?

а)қазақстандықтардың ә)қазақтардың б)қызылордалықтардың в)бар халықтың



5.Сөз құрамына талда.

а)құл ағ ы м ә)құлағ ы м б)құлағ ым в)құла ғым



6.Дұрыс сызбаны анықта .

а)жуан+жуан+жуан ә) жуан+жіңішке+ жуан б)дауысты+жуан+жіңішке в)жіңішке+жуан+жуан



7.Қаз тілінде неше .буын бар?

А)5 ә)4 б)2 в) 3



8.Сөздердің аудармасы дұрыс па Отан ,остановка ,қала

а)Родина ,улица ,двор ә)Родина аялдама ,город б)Родина,транспорт, город



9Дұрыс буынға бөл.

а)бас-тау-ыш ә)ба-стау-ыш б)бас-та-уыш в)ба –ста-у-ыш



10.Дұрыс жалғау қой. Менің есім...

а)-ім ә)-ің б)-і в)-ісі



11.Ашық буынды тап

А)бос ә.) осы б)ақ в)сөз



12.Тұйық буынды тап .

А)ата ә) аң б)қыз в)жай



13.Бітеу буынды тап.

А)заң ә)әуен б)ұста в) сана



14.Қай сөзде жуан дауысты дыбыс бар?

А)әже ә)кітап б)қазір в)Отан



15.Үнді дауыссыз дыбыстары бар сөзді тап.

А)олар ә)Қала б)дала в)зат



16.Зейнеткер сөзінің аудармасықандай?

А)родственник ә).кузнец б)специалист в)пенсионер



17.Қазақ тілінде қанша әріп бар ?

а)36 ә)45 б)42 в.33

18. Қазақ тіліне тән дыбыстар қанша?

а) 15 ә)12 Б)7 в)10



21.Мақалды толықтыр.

Мектеп кеме ,Білім-.

А)дос ә)теңіз б)әке в) оқу

19.Жұрнақтары бар сөздерді тап

А)Гүлдер ә)астық Б)қаланың в) сөзі



20.Жидектерді тап.

А)алма,алмұрт,өрік ә)қарбыз,картоп,сәбіз б)құлпынай,таңқурай,жүзім

В)шие,қызанақ,банан.

Тест сұрақтары 5 класс 2-В Фонетика ,лексика,сөз құрамы

1Қаз тілінде неше .буын бар?

А)5 ә)4 б)2 в) 3



2.Ашық буынды тап

А)бос ә.) осы б)ақ в)сөз



3.Дұрыс сызбаны анықта .

а)жуан+жуан+жуан ә) жуан+жіңішке+ жуан б)дауысты+жуан+жіңішке в)жіңішке+жуан+жуан



4.Жидектерді тап.

А)алма,алмұрт,өрік ә)қарбыз,картоп,сәбіз б)құлпынай,таңқурай,жүзім

В)шие,қызанақ,банан.

5.Синоним қатарын тап.

А)әдемі,сұлу ә)жақсы ,осы б)жақсы жаман в)күшті,қиын



6.Үнді дауыссыз дыбыстары бар сөзді тап.

А)олар ә)Қала б)дала в)зат



7.Жұрнақтары бар сөздерді тап

А)Гүлдер ә)астық Б)қаланың в) сөзі



8.Антоним қатарын тап.

а)жас,кәрі ә) жас,бала б)қыз,бөбек в)ұзын, үлкен



9.Тұйық буынды тап .

А)ата ә) аң б)қыз в)жай



10.Мақалды толықтыр.

Мектеп кеме ,Білім-.

А)дос ә)теңіз б)әке в) оқу

11.Омоним қатарын анықта.

а)дос ә)бас б)күз в)рас



12.Сөз құрамына талда.

а)құл ағ ы м ә)құлағ ы м б)құлағ ым в)құла ғым



13.Зейнеткер сөзінің аудармасықандай?

А)родственник ә).кузнец б)специалист в)пенсионер



14.Дұрыс жалғау қой. Менің есім...

а)-ім ә)-ің б)-і в)-ісі



15.Қай сөзде жуан дауысты дыбыс бар?

А)әже ә)кітап б)қазір в)Отан



16.Қазақ тілі кімнің ана тілі?

а)қазақстандықтардың ә)қазақтардың б)қызылордалықтардың в)бар халықтың

17. Қазақ тіліне тән дыбыстар қанша?

а) 15 ә)12 Б)7 в)10



18.Бітеу буынды тап.

А)заң ә)әуен б)ұста в) сана



19Дұрыс буынға бөл.

а)бас-тау-ыш ә)ба-стау-ыш б)бас-та-уыш в)ба –ста-у-ыш



20.Сөздердің аудармасы дұрыс па Отан ,остановка ,қала

а)Родина ,улица ,двор ә)Родина аялдама ,город б)Родина,транспорт, город



21.Қаз тілінде неше .буын бар?

А)5 ә)4 б)2 в) 3



5- сынып

Лексика - грамматикалық тест

1-тест

1. Отбасы мүшелерінің атауын табыңыз

A) үй, пәтер, бөлме B) аға, сіңлі, іні C) дәрігер, ұшқыш, сатушы

D) дос, жолдас, сыныптасE) мектеп, дүкен, пәтер

2. Дұрыс жазылған сөзді табыңыз

А) орталығы В) орталықы С) орталыгы D)орталығі E)орталыкі

3. «Қарындасым» деп кім айтатынын анықтаңыз

А) әкесі В) әпкесі С) ағасы D)інісі E) анасы

4. Үндестік заңының түрін анықтаңыз

А) 2 В) 3 С) 4 D) 5E) 6

5. Отбасы мүшелерінің ішінен жасы үлкенін табыңыз

А) іні В) ата С) шеше Д) әпке E)әке

6. Сызбаға сәйкес сөзді табыңыз: Түбір + қосымша

А) ана В) қарындас С) әкесі Д) әпке E)әже

7. Сызбаға сәйкес сөз тіркесін табыңыз: Зат есім + етістік

А) отбасы мүшесі В) ақылды ана С) отбасым жиналды Д) менің әкем

E)әжесінің баласы

8. Біріңғай ашық буынды сөзді табыңыз

A) нағашы B) қарындас C) отбасы D)немерелер E)

9. Үндестік заңына бағынбай тұрған сөзді табыңыз

A)немересінің B) баланың C) әкесімен D) ағама E) әженікі

10. Жуан дауысты дыбыстарды табыңыз

A) а, ә, ұ, ө B) ұ, о, ы, а C)ү, е, и, ө D) ұ, ү, е, о E)е, и, ы, і

11. Буынның неше түрі бар?

A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

12. Әліпби тәртібімен жазылған қатарды анықтаңыз

A) г ғ з е д B)а ә в б ғ г C)н ң о ө п D) т у ү ұ ф E) ш щ ъ ь э ю я

13.Үш буынды сөзді белгілеңіз

A) Шымкент B) Ибалылық C) Қиналғаным D)Серттескен E) Банк

14. Тұйық буынды сөзді табыңыз

A) би B) сүй C) же D) ел E) бас

15. Сөзге көптік жалғауын жалғаңыз: Әже...

A) лар B) дер C) лер D) дар E) тер

2-тест


  1. Сіз қай қалада тұрасыз? А) Астана В) Павлодар С) Алматы Д) Өскемен E) Ақсу

  2. Жатыс септікте тұрған сөзді белгілеңіз

А) үйдің В) үйге С) үйде Д) үйденE) үйді

  1. Көп нүктенің орнына керекті сөзді қойыңыз: Мен бесінші .... тұрамын.

А ) қабатқа В) қабатта С) қабатпенД) қабаттан E)қабаттың

  1. Сөйлемнен жіктік жалғауы бар сөзді табыңыз: Мен Естай көшесіндегі жиырма бесінші үйде тұрамын.

А) Естай В) мен С) тұрамын Д) көшесіндегіE) үйде

5. Ілік септіктің сұрағын белгілеңіз

А) кімнің? В)кімге? С)кіммен? Д) кімнен? E) кімді?

6. «Көршілермен» деген сөздің жалғау түрлерін анықтаңыз

А )тәуелдік, септік В )көптік, жіктік С) көптік, септік

Д) тәуелдік, жіктік E) септік, көптік

7.Дұрыс аудармасын табыңыз: «Қаланың оңтүстігінде мұражай, мектеп бар»

А)на севере города есть музей, школа В)на юге города есть музей, школа С) на востоке города есть музей, школа Д)на западе города есть музей, школа E) в центре города есть музей, школа

8.«Кім?»сұрағын қандай сөздерге қолданар едіңіз

А) адамдарға, мамандық атауларына В)сын есімдерге С) жануарлардың атауларынаД) өсімдіктерге E) жер-су атауларына

9. Заттың атын білдіретін сөздерді не дейміз?

А) зат есім В)сын есім С) сан есім Д) есімдік E) етістік

10. «Көше» деген сөзге көптік жалғауын жалғаңыз

А) -лар В) –лер С) -дар Д) -дер E)–тар

11. Септіктің неше түрі бар?

A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7

12. Төртінші қандай септік екенін анықтаңыз

A) атау B) барыс C)табыс D) шығыс E) көмектес

13. -да, -де, -та, -те қай септіктің жалғаулары екенін атаңыз

A) ілік B) табыс C) жатыс D)шығыс E)көмектес

14. «Менің досымның үйі мектептен алыс емес» - сөйлеміндегі шығыс септікте тұрған сөзді табыңыз

A) менің B)досымның C)үйі D)мектептен E) алыс емес

15. «Менің әжем ауылда тұра... » - сөйлемді аяқтаңыз

А) –мын В)- сың С) – сыз Д) – ды Е) - мыз


3-тест


  1. Мақалды жалғастырыңыз: «Ас атасы – ...,нан атасы – ...»

А) нан, ұн В) нан, дәнС) ас, нанД) бас, тасE)сүт, май

  1. Қажетті сөзді тауып жазыңыз: «Бүгін... ауылдан сүт,қаймақ әкеледі»

А) дүкеннен В) дүкеннің С)дүкенге Д)дүкендеE)дүкенді

  1. Дұрыс аудармасын табыңдар: Ағзаға пайдалы - .....

А) Вкусно готовят В)Мне нравитсяС)Полезно для организмаД) Полезный продуктE)Здоровый организм

  1. Ұлттық тағамдардың неше түрі бар?

А)2 В) 3 С)4 Д) 5 E)6

  1. Сүттен жасалған тағамды тауып атаңыз

А) шұжық, сірне, қуырдақВ) бауырсақ, шелпек,құймақС) қатық, май, ірімшік Д) таба нан, жайма, айран E) қымыз, шұбат, қазы-қарта

  1. Артық сөзді табыңыз: бауырсақ, шелпек, құймақ, қуырдақ, таба нан

А) бауырсақ В) шелпекС) құймақД) қуырдақ E)таба нан

  1. Қандай тағамдарды халық бір сөзбен «ақ» деп атайды?

А)ет тағамдарынВ)сүт тағамдарын С) ұннан жасалған тағамдарды Д)дүкеннен сатып алынған тағамдардыE)үйде жасалған тағамдарды

8.Сызбаға сәйкес сөз тіркесін табыңыз: Сын сім + зат есім

А) нан әкелді В) дәмді тағам С) тәттілер сатылады Д) бес шелпек E) әжемнің айраны

9.«Қандай? Қай?» – сұрақтары қай сөз табынан екенін табыңыз

А) зат есім В)сын есім С) сан есім Д) есімдік E) етістік

10. ­Өткен шақта тұрған етістікті табыңыз

А) дайындайды В) дайындады С) дайындап жатырД) дайындамақ E)дайындаған

11. Жалғаудың түрін көрсетіңіз: - лар, -лер, -дар, -дер, -тар, -тер

А) тәуелдік В) септік С) көптік Д) жіктік E) тұйық

12. Керекті жалғауды жалғаңыз: Әжем дәмді бауырсақ пісір...

А) дім В) діңіз С)ді Д)діңE) дік

13. «Дәмді, тәтті, пайдалы» - бұл сөздер қай сөз табына жататынын белгілеңіз

А) зат есім В) сын есім С) сан есім Д)етістік E) есімдік

14. «Анам етті дәмді етіп пісіреді» - сөйлемдегі табыс септікте тұрған сөзді табыңыз

А) анам В) етті С) дәмді Д) етіп Е) пісіреді

15. Шығыс септікте тұрған сөзді белгілеңіз

А) жұмыртқадан В)етпен С) сорпаны Д) нанға Е) майдың

4-тест

1. Қазақстанның қазіргі астанасын атаңыз.

А) Қызылорда

В) Алматы

С) Астана

D) Орынбор

Е) Павлодар

2. Мақалды толықтырыңыз. «Жері байдың – ......... бай »

А) жолдасы

В) елі


С) баласы

D) көршісі

Е) атасы

3.Көп нүктенің орнына керекті етістікті жазыңыз. Мен өз елімді ...............

А) мақтан етемін

В) мақтан етеді

С) мақтан етесің

D) мақтан етесіз

Е) мақтан етеміз

4. Қазақстан Республикасының рәміздері қабылданған жылды белгілеңіз.

А) 2007 ж.

В) 1986 ж.

С) 1991 ж.

D) 1997 ж.

Е) 1992 ж.

5. Астана қай өзеннің бойында орналасқанын көрсетіңіз.

А) Іле

В) Жайық


С) Нұра

D) Есіл


Е) Ертіс

6. Синонимді табыңыз.

А) әке – шеше

В) мұғалім – ұстаз

С) жақсы – жаман

D) ақ – қара

Е) келді – берді

7. Павлодар қаласы Қазақстанның қай жерінде орналасқанын белгілеңіз.

А) Солтүстік

В) Оңтүстік

С) Батыс

D) Шығыс


Е) Орталық

8. Қазақстан Республикасының Мемлекеттік Туының авторын анықтаңыз.

А) Музафар Әлімбаев

В) Шотаман Уәлиханов

С) Шәкен Ниязбеков

D) Жандарбек Мәлібекұлы

Е) Қадыр Мырза-Әлі

9. Мақалды толықтырыңыз: «Отансыз ......... – ормансыз бұлбұл»

А) адам

В) ер


С) ел

D) жер


Е) аспан

10. Сөйлемдегі септік жалғаулы сөзді табыңыз: Отаным өз ұлын ешқашан ұмытпайды. А) Отаным

В) өз

С) ұлын


D) ешқашан

Е) ұмытпайды

11. Туынды сөзді табыңыз.

А) еңбекті

В) еңбекпен

С) еңбектің

D) еңбекқор

Е) еңбектен

12. Қазақстанның ең ірі өзендерін белгілеңіз.

А) Алтай, Тарбағатай, Алатау

В) Ақсу, Көксу, Нұра

С) Ертіс, Жайық, Сырдария

D) Балқаш, Алакөл, Марқакөл

Е) Арал, Каспий, Талас

13. Қазақстанды мекендейтін аңды табаңыз.

А) маймыл

В) түлкі

С) піл


D) арыстан

Е) кенгуру

14. Тәуелдік жалғауы бар зат есімді көрсетіңіз.

А) өнердің

В) баласы

С) жылдан

D) шебер

Е) шәкіртті

15. Қазақстан қай елмен шектесетінін көрсетіңіз.

А) Иран В) Татарстан С) Түркия D) Армения

Е) Ресей

5-тест



  1. Қыс айларын атаңыз.

А) маусым, шілде, тамыз

В) жұма, сенбі, жексенбі

С) желтоқсан, қаңтар, ақпан

D) қыркүйек, қазан, қараша

Е) наурыз, сәуір, мамыр

2. Заттың сынын білдіретін сөз табын көрсетіңіз.

А) сан есім

В) зат есім

С) сын есім

D) етістік

Е) есімдік

3. Қыста ауа райы қандай болатынын табыңыз.

А) суық

В) жылы


С) ыстық

D) салқын

Е) әдемі

4. Сын есімнің сұрақтарын көрсетіңіз.

А) Кім? Не?

В) Не істейді?

С) Қанша? Неше?

D) Қандай? Қай?

Е) Қайда? Неде?

5. Шыршаны қандай мерекеге безендіретінін көрсетіңіз.

А) Жеңіс күні

В) Жаңа жыл

С) Білім күні

D) Наурыз мейрамы

Е) Тәуелсіздік күні

6. Жаңа жыл мерекесін қай айда тойлайсыз.

А) қыркүйек

В) желтоқсан

С) қараша

D) ақпан


Е) қаңтар

7. Туынды сын есімді табаңыз.

А) қысқы

В) әдемі


С) қысқа

D) ұзақ


Е) таза

8. Қар жауады, аяз болады. Бұл қай кезде болатынын көрсетін.

А) күзде

В) қыста


С) кешке

D) жазда


Е) көктемде

9. Бірыңғай ашық буынды сөзді табыңыз.

А) сіңлі

В) сынып


С) мектеп

D) мереке

Е) қарындас

10. Жұмбақтың жауабын табыңыз.

Табаныма байладым, қос таяқпен айдадым.

А) шаңғы


В) шана

С) мектеп

D) мереке

Е) коньки

11. Мына сөздерге қандай сұрақ сәйкес келеді, көрсетіңіз.

Ойнайды, сырғанайды, тебеді.

А) қандай?

В) нешінші?

С) қанша?

D) қайдан?

Е) не істейді?

12. Шығыс септік жалғауы бар сөзді көрсетіңіз.

А) бесте

В) тоғызға

С) екіден

D) алтымен

Е) қырықта

13. Қазақша жаңа жыл қашан болатынын белгілеңіз.

А) қаңтар

В) наурыз

С) ақпан

D) желтоқсан

Е) қараша

14. « Ақшақар» сөзіндегі буын түрлерін анықтаңыз.

А) ашық, ашық, бітеу

В) тұйық, бітеу

С) тұйық, ашық, бітеу

D) бітеу, бітеу

Е) ашық, тұйық, бітеу

15. Антонимдерді табыңыз.

А) суық – ыстық В) салқын – қысқы С) мектеп – сынып

D) мереке – мейрам Е) сұлу – әдемі

6-тест


  1. Ойлауды қажет ететін ойын түрін атаңыз.

А) футбол В) баскетбол С) тоғызқұмалақ D) волейбол Е) теннис

2. Мен шахмат үйірмесіне қатыса... – керекті жалғауды жалғаңыз.

А) –бын В) –мен С) –сіз D) –мын Е) –мыз

3. Асық қолданатын спорт түрі

А) баскетбол В) ханталапай С) футбол Д)шахмат Е) тоғызқұмалақ

4. «Біз мектепте спорт үйірмесіне қатысамыз» - деген сөйлемдегі есімдік түрін анықтаңыз

А) сілтеу В) өздік С) сұрау Д) жіктеу Е) белгісіздік

5. Қазақ халқының ұлттық ойынын белгілеңіз

А) лото В) дойбы С) баскетбол Д) тоғызқұмалақ Е) шахмат

6. Заттың қимылын білдіретін сөз табын табыңыз

А) зат есім В)сын есім С)есімдік Д)етістік Е) сан есім

7. Буынға дұрыс бөлінген сөзді табыңыз

А) то- ғыз- құм-ал-ақ В) то-ғыз-құ-ма-лақ С)тоғ-ыз-құма-лақ Д) то-ғыз-құма-лақ Е)тоғыз-құ-малақ

8. Біріңғай бітеу буынды сөзді көрсетіңіз

А) қарға В) құмырсқа С)қарағай Д)қасқыр Е)қарлығаш

9. Есімдіктерді табыңыз

А) жазғы, қысқы В)адам, ойын С)біз, кім Д)бар, кел Е)бала, ана

10. Жуан дауысты сөзді табыңыз

А) үйірме В)дәріхана С)спортзал Д)мектеп Е)үзіліс

11. Етістікті табыңыз

А) тұр В)жерде С)біз Д)қызыл Е)екі

12. Мектеп оқушыларының демалатын күнін белгілеңіз

А) сәрсенбі В)бейсенбі С) дүйсенбі Д) жексенбі Е)жұма

13. Көптік жалғаулы сөзді табыңыз

А)дәптер В)ғалымдар С)әкем Д)жұмысшы Е)оқулықта

14. Сөйлемді толықтырыңыз «Ол шахмат ..... қатысады»

А) үйірмесіне В)үйірмеге С)үйірмеден Д)үйірмені Е)үйірмесін

15. Негізгі сын есімді табыңыз

А) қысқы В)күзгі С)қалалық Д)ұлттық Е)жасыл

7-тест

1.«Мектеп» деген сөз қай тілден шыққанын табыңыз.

А) Араб

В) Парсы


С) Қазақ

D) Қырғыз

Е)Өзбек
2. Мақалды аяқтаңыз. «Мектеп – кеме, білім - .....»

А) мектеп

В) ұстаз

С) қазына

D) теңіз

Е) кітап
3.Көп нүктенің орнына керекті етістікті жазыңыз.



Мен кітапханаға жиі ......

А) барамын

В) барасың

С) барады

D) барды

Е) барамыз


4.Сын есімнің жұрнақтарын табыңыз.

А) – дай,- дей

В) – ып, - іп

С) – ған, - ген

D) –ыл, - іл

Е) –ар – ер

5. Сан есім түрін анықтаңыз: Атадан алтау,

Анадан төртеу

Жалғыздық көрер жерім жоқ.

А) Жинақтық

В) Реттік

С) Топтау

D) Болжалдық

Е) Есептік


6.Оқу құралдарын табыңыз.

А) өшіргіш, карта,сабақ

В) ұстаз,қалам, сызғыш

С)оқушы,компас,портфель.

D) желім,қалам,сызғыш.

Е) күнделік,тақ,бор.


7.Мектеп спортзалында балалар.....

А) кітап оқиды

В) футбол ойнайды

С) шахмат ойнайды

D) сурет салады

Е) би билейді


8. «Әдемі», «сұлу», «көркем», «көрікті» деген сөздер қандай сөздер

А) синоним

В) антоним

С) омоним

D) көп мағыналы

Е) сөз құрамы


9.Антоним сөзді көрсетіңіз.

А)мектеп, сабақ

В) әке, аға

С) көл, өзен

D) ұзын, қысқа

Е) тәтті, дәмді


10. Мұражай деген сөзге көптік жалғауын жалғаңыз.

А) –лар

В) –дар

С) –дер


D) –лер

Е) –тер
11.Заттың атын білдіретін сөз табыңыз.

А) сан есім

В) зат есім

С) сын есім

D) етістік

Е) есімдік
12. Күш – білімде, білім - .....

А) ақылда

В) ойда

С) мектепте



D) тілде

Е) кітапта


13.Сан есім нені білдіретінін табыңыз.

А) Заттың атын

В) заттың сынын

С)заттың санын

D) заттың дәмін

Е)заттың қимыл – әрекетін

14.Мектеп сөзі қандай ұғымды білдіретінін айтыңыз.

А) Оқу орны

В) сауаттылық

С) дұрыс жазу

D) басты міндет

Е) ереже
15.Адамды тамақтандырады, бірақ – өзі ештеңе жемейді.

А) ана

В) табиғат



С) ата-ана

D) досы


Е) әже

8-тест
1. Жазда күндер қандай болатынын табыңыз.

А) қысқа

В) кең


С) ұзақ

D) қараңғы

Е)жарық


  1. Мына сөйлемнен сын есімді табыңыз.

Өсімдіктер мен жануарлардың табиғаттағы, адам өміріндегі керемет қадір-қасиетін, пайда-маңызын жақсы білген.

А) өсімдіктер

В) жақсы

С) керемет

D) адам

Е)білген



  1. Көп нүктенің орнына керекті сөзді жазыңыз.

Қайрат жазғы демалыста ауылға .....

А)барамыз

В) бардым

С) барасың

D) барасыз

Е) барады


4. «Көңілді» сөзі қай сөз табына жатады.

А) зат есім

В) сан есім

С) сын есім

D) етістік

Е) үстеу
5. «Ер – елдің көркі, орман ,тоғай - ... көркі»

А) таудың

В) жердің

С) көлдің

D) ауылдың

Е) көшенің
6. Жаз айларын атаңыз.

А) мамыр,маусым, шілде

В) мамыр, шілде, тамыз

С) сәуір, мамыр, тамыз

D) наурыз, сәуір, мамыр

Е) маусым, шілде, тамыз


7. «Летом» - сөзінің аудармасын табыңыз.

А) жазғы


В) жазда

С) жаздың

D) жазға

Е) жаздан


8.Реттік сан есімді табыңыз.

А) жетеу


В) он

С) бесінші

D) екі екіден

Е) төрттен бір


9. Жалғаулық шылауды табыңыз.

А) Мен үйден кеше келдім.

В) Тау мен тасты су бұзар, адамзатты сөз бұзар.

С) Баламен жүру қиын болар.

D) Менің шаруам қанша?

Е) Адамның күні адаммен


10. Сын есімнің сұрақтары

А) қай? Қандай?

В) кімнің? Кім?

С) нешінші? Нешеу?

D) нешеу? Ненің?

Е) қандай? Қайтты?


11. Асты сызылған сөз қай шақта тұрғанын анықтаңыз. Түнде жаңбыр жауады.

А) нақ осы шақ

В) өткен шақ

С) келер шақ

D) ауыспалы өткен шақ

Е) ауыспалы осы шақ


12.Жаздың бір күні қыстың .... айын асырайды.

А) мың


В) жүз

С) он


D) бір

Е) көп


13.Қандай әріптер сөз басында айтылмайтынын табыңыз.

А) й,ң


В) ь,я

С) э,ы


D) ъ,х

Е) ң,р
14.Жазда тоқтамайды, қыста қозғалмайды.

А) шана

В) сағат


С) су

D) шөп


Е) гүл
15.Сенбіден кейін үш күн өтті. Ол қай күн екенін анықтаңыз.

А) бейсенбі

В) сейсенбі

С) жұма


D) сәрсенбі

Е) жексенбі



9-тест

1.Дұрыс жазылған сөйлемді анықтаңыз.

А) бүгін болады қазақ тілі сабағы.

В) болады бүгін тілі сабағы қазақ.

С) бүгін қазақ тілі сабағы болады.

D) қазақ тілі болады бүгін сабағы.

Е) тілі сабағы болады қазақ.
2. Қазақтың ана тілі.

А) қазақ тілі

В) қырғыз тілі

С) қытай тілі

D) ұйғыр тілі

Е) орыс
3. Сабақта сендер не істейтіндеріңді анықтаңыз.

А) тамақ ішеміз

В) би билейміз

С) кітап жазамыз

D) кітап оқимыз

Е) доп ойнаймыз
4. Сөйлемді жалғастырыңыз.

Мен қазақ тілін ..... .

А) барамын

В) үйренемін

С) оянамын

D) келемін

Е) жазамын


5. Сөйлемді дұрыс аударыңыздар.

Оқушы тақтаға сөйлем жазды.

А) ученик вытер доску

В) ученик у доски читает стихотворение

С) ученик на доске пишет мелом

D) ученик на доске написал предложение.

Е) ученик написал предложение в тетради.


6. Көп нүктенің орнына демеулік шылауын жазыңыз.
Бұл кітап ...
А)ме
В)ма
С)ба
D)бе
Е)па
7. Септеулік шылауларын көрсетіңіз.

А) түгіл, тұрсын

В) ма, ме

С) немесе, әлде

D) менен, бенен

Е) дейін, шейін
8. Тиісті сөзді табыңыз. ..... тас жарады, тас жармаса бас жарады.

А) көз

В) тіс

С) тіл

D) құлақ

Е) сөз
9. Мақал-мәтелді дұрыс аяқтаңыздар.

Өнер алды - .... тіл.

А) сары

В) көп

С) бал


D) қызыл

Е) туған тіл


10. Жалғаулық шылауды табыңыз.

А) Мен үйден кеше келдім.

В) Тау мен тасты су бұзар, адамзатты сөз бұзар.

С) Баламен жүру қиын болар.

D) Менің шаруам қанша?

Е) Адамның күні адаммен.


11. «Кел, балалар, оқылық!» өлеңін кім жазғанын анықтаңыз.

А) Абай Құнанбаев

В) Ыбырай Алтынсарин

С) Сәкен Сейфуллин

D) Бейімбет Майлин

Е) Сәбит Мұқанов


12.Етістіктің неше шағы бар екенін анықтаңыз.

А) 2


В) 5

С) 7


D) 4

Е) 3
13. -а, -е, -й қай шақтың жұрнағы екенін табыңыз.

А) осы

В) келер


С) бұрын

D) нақ осы шақ

Е) өткен
14.Сенбінің алдында келетін аптаның күнін айтып беріңіз.

А) дүйсенбі

В) бейсенбі

С) жексенбі

D) сәрсенбі

Е) жұма
15.Неше ай «р» әрпіне аяқталатынын көрсетіңіз.

А) 5

В) 3


С) 6

D) 2


Е) 1

Тест кілті



1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

В

В

В

С

С

С

С

С

С

2

А

С

С

В

С

Д

Д

В

А

3

С

В

С

А

А

В

А

Е

Д

4

А

С

В

Е

Д

Д

А

С

В

5

В

А

С

Д

В

Д

А

В

Д

6

С

С

Д

В

Е

Д

Д

Е

Е

7

С

В

В

А

А

В

В

В

Е

8

А

А

В

С

В

Д

А

С

С

9

Е

А

В

А

Д

С

Д

В

Д

10

В

В

В

С

А

С

А

А

В

11

В

Е

С

Д

Е

А

В

С

В

12

С

С

С

С

С

Д

Е

Д

Е

13

Д

С

В

В

В

В

С

А

В

14

Д

Д

В

В

С

А

А

С

Е

15

С

Д

А

Е

А

Е

В

Д

В



 

 
Каталог: uploads -> doc -> 1047
doc -> Сабақ тақырыбы: Шерхан Мұртаза «Ай мен Айша» романы Сабақ мақсаты: ҚР «Білім туралы»
doc -> Сабақтың тақырыбы Бала Мәншүк ( Мәриям Хакімжанова) Сілтеме
doc -> Ана тілі №2. Тақырыбы: Кел, балалар, оқылық Мақсаты
doc -> Сабақ жоспары «Сәулет және дизайн» кафедрасының арнаулы пән оқытушысы, ҚР «Еуразиялық Дизайнерлер Одағының» мүшесі: Досжанова Галия Есенгелдиевна Пәні: Сурет және сұңғат өнері
doc -> Сабақ Сабақтың тақырыбы : Кіріспе Сабақтың мақсаты : «Алаштану» курсының мектеп бағдарламасында алатын орны, Алаш қозғалысы мен Алашорда үкіметі тарихының тарихнамасы мен дерекнамасына қысқаша шолу
doc -> Тәрбие сағаттың тақырыбы: Желтоқсан жаңғырығы
doc -> Сабақтың тақырыбы : Әбунасыр Әл- фараби Сабақтың мақсаты
doc -> Сабақ жоспары Тақырыбы: Үкілі Ыбырай Мектеп:№21ом мерзімі
1047 -> Сабақтың тақырыбы: Табиғатты қорғаудағы адамның рөлі Жалпы мақсаты
1047 -> Паскаль программасында міндетті түрде қандай бөлім болу керек? begin end


Достарыңызбен бөлісу:




©engime.org 2020
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет