Құрсақішілік инфекциялар туралы жаңа көзқарас. Инфекциялық үрдіс, құрсақішілік инфицирлену, құрсақішілік инфекциялар туралы түсінік. Ана мен бала перинаталдық патологиясындағы Қіи ролі



бет1/2
Дата28.01.2018
өлшемі0,94 Mb.
  1   2



С.Ж.АСФЕНДИЯРОВ АТЫНДАҒЫ

ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ МЕДИЦИНА УНИВЕРСИТЕТІ




КАЗАХСКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ ИМЕНИ С.Д.АСФЕНДИЯРОВА

НЕОНАТОЛОГИЯ КАФЕДРАСЫ
БАҚЫЛАУ-ӨЛШЕМ ҚҰРАЛДАРЫ




I. 7 ПӘН БОЙЫНША БІЛІМ, МАШЫҚТАР ЖӘНЕ ДАҒДЫЛАРДЫ ҚОРЫТЫНДЫ БАҒАЛАУҒА АРНАЛҒАН БАҚЫЛАУ-ӨЛШЕМ ҚҰРАЛДАРЫ:

ТЕСТТЕР

Тақырып№1: «Құрсақішілік инфекциялар туралы жаңа көзқарас. Инфекциялық үрдіс, құрсақішілік инфицирлену, құрсақішілік инфекциялар туралы түсінік. Ана мен бала перинаталдық патологиясындағы ҚІИ ролі. Қазақстандағы TORCH – кешеннің мониторингі

1. Перинатальды кезеңге кіреді:

а) антенатальды кезең + интранатальды кезең+ ерте

неонатальды

б) интранатальды кезең+ жаңа туылу кезеңі

в) пренатальды кезең + антенатальды кезең + интранатальды кезең

г) антенатальды кезең+ интранатальды кезең

д) эмбриональды кезең + фетальды кезең

2. Антенатальды жұқтырукезінде пневмонияның қоздырғышы болып жиі табылады:

а) микоплазмалар және вирустар

б) стафилококктар

в) протейлар

г) жасылдау стрептококк

д) көкіріңді таяқшалар


3. ҚІИ кезінде жаңа туылған нәрестелерде төменде келтірілген белгілердің БІРІНЕН БАСҚАСЫ жиі көрініс береді:

а)ерте сарғаю

б) құсу

в) ҚІДК


г) бас миындағы кальцинаттар

д) терідегі бөртпелер


4. ҚІИ кезінде жаңа туылған нәрестелерде төменде аталған клинико-лабораторлық симптомдардың БІРІНЕН БАСҚАСЫ белгіленеді:

а) гепатоспленомегалия

б) терідегі бөртпелер

в) эритроцитоз

г) лейкоцитоз

д) гипертермия


5. Ұрықтың құрсақішілік жұқтыруы төменде аталған нұсқалардың БІРІНЕН БАСҚАСЫНДА өтеді

а) трансплацентарлы

б) жоғары өрлеу

в) төменге қарай

г) аэрогенді жолмен

д) қағанақ суын жұтып қойғанда


6. Жаңа туылған нәрестедегі ҚІИ тән емес симптомды таңдаңыз:

а) гепатоспленомегалия

б) терідегі бөртпелер

в) судың көп болуы

г) гемипарез

д) судың аз болуы


7. Жаңа туылған нәрестедегі ҚІИ үшін төменде келтірілген белгілердің БІРІНЕН БАСҚАСЫ тән:

а) неврологиялық бұзылыстар

б) эмбриофетопатия

в) асқазан-ішек бұзылыстар

г) Дюшенна-Эрба салы

д) гепатоспленомегалия


8. Жаңа туылған нәрестедегі ҚІИ клиникалық көрінісі немен байланысты:

а) инфекцияның берілу жолдары

б) жұқтыру мерзімдері(жүктіліктіңқай мерзімінде)

в) анасының жасы

г) жүктіліктің саны

д) туыт саны


9. Шала туылған нәресте құрсақішілік дамудың кідіруімен 4 жүктіліктен, бірінші туыттан.(3 өздігінен түсік). Анасы созылмалы пиелонефритпен жапа шегеді.Нәрестенің несеп сараптамасынан үкінің көзітәрізді клеткалар табылды.Диагноз қойыңыз:

а) токсоплазмоз

б) листериоз

в)цитомегалия

г) қызамық

д) мерез
10. Мерзімі жетіп туылған нәрестеде өмірінің екінші сағатында дене қызуы 38,5оС дейін көтеріліп, жағдайы күрт төмендеді, тырысулар, еріндерінде көпіршікті бөртпелер пайда болды. Диагноз қойыңыз:

а)герпесті инфекция

б) листериоз

в) туа біткен мерез

г) тосоплазмоз

д)қызамық
11. Жаңа туылған нәрестедегі ҚІИ тән белгілердің төменде келтірілгендердің ішіндегі жиі кездесетінін көрсетіңіз:

А) колобома

Б)порэнцефалия

В)терідегі бөртпелер

Г)хориоретинит

Д)бас миындағы кальцинаттар


12. Жаңа туылған ұл бала салмағы 2900 г, бойы 49 см, ,анасы кольпиттен жапа шегетін жүктіліктің 38 аптасында, Апгар бағамы бойынша 5 баллмен ауыр жағдайда туылды. Терісінде көптеген ашық ұсақ және папулездік бөртпелер пайда болды.Бірінші тәулікте дене қызуы 39оС. Жағдайы үзіліссіз нашарлаған.Сарғаю пайда болды, бауыры,5-3,0-3,5 см –ге, көкбауыры 3,0 см –ге ұлғайған:

А) туа біткен мерез

Б)туа біткен листериоз

В) ЦМВ-инфекция

Г) туа біткен токсоплазмоз

Д) везикулопустулез


13. Антенатальды кезеңдегі ҚІИ үшін төмендегі келтірілген белгілердің БІРІНЕН БАСҚАСЫ тән:

А)ұрықтағы гипоксия

Б) құрсақішілік дамудың кідіруі

В) жүктілікті аяғына дейін жеткізбеу

Г) дисэмбриогенез стигмалары

Д)дөрекі ТДА


14. Нәрестелердегі кіндік қанатындағы гангрена шақыратын қоздырғышты көрсетіңіз:

а)анаэробты таяқшы

б) көкіріңді таяқша

в) стафилококктар

г) стрептококктар

д) клебсиелла

15. Антенатальды жұқтыру кезінде төменде келтірілгендердіңішінде пневмонияның жиі қоздырғышы болыптабылады:

а)микоплазмалар

б) стафилококктар

в) протейлер

г) жасылдау стрептококк

д) көкіріңді таяқша


ЖАУАПТАРЫ

1

А

6

Г

11

В

2

А

7

Г

12

Б

3

Б

8

Б

13

Д

4

В

9

В

14

А

5

Г

10

А

15

А

2 тақырып: Ұрықтың құрсақ ішілік инфицирленуінің факторлары. Құрсақ ішілік инфекциялардың диагностикасының және емінің әдістері.




  1. Көрсетілген альтернативті дәрімектердің қайсысы листериоз кезінде қолданылмайды?

А. ко-тримоксазол

Б. триметоприм

В. кларитромицин

Г. ципрофлоксацин

Д. пенициллин


  1. Листериоздың көз-безді түрінде қай антибиотик қолданылады?

А. пенициллин

Б. бисептол

В. цефтриаксон

Г. гентамицин

Д. эритромицин


  1. Листериоздың инкубациялық кезеңі:

А. 1-3 күн

Б. бірнеше күннен 1,5 айға дейін

В. 14 күн

Г. 5-7 күн

Д. 20-21 күн


  1. Листериоз кезіндегі терідегі бөрітпелер сипаты:

А. везикулезды бөрітпелер

Б. тершеңдік

В. баздану

Г.дақ-папулезды немесе петехиалды бөрітпелер

Д. түйінді


  1. Листериоз кезіндегі диагностика әдістері:

А. алғашқы 7-10 тәулікте бактериологиялық егу

Б. серологиялық (РА, РСК, РНГА)

В. Жұлын сұйықтығын зеріттеу

Г. ПТР


Д. барлық аталғандар


  1. Цитоплазмасында жіңішке орағы және алып ядросы бар алып ЦМВ-жасушаларын анықтай алмайтын зеріттеу әдісі:

А. Зәр тұнбасының цитоскопия әдісі,

Б. Сілекей цитоскопия әдісі

В. Жарықтық микроскопия

Г. Электронды микроскопия

Д. Жалпы қан анализі


  1. Қауіп тобын анықтап, яғни қосымша зеріттеу мен бақылауды қажет ететін нәрестелер үшін “TORCH-синдром” термині еңгізілген. Қай дерт бұл синдромға кірмейді?

А. Токсоплазмоз

Б. Басқа инфекциялар(сифилис, листериоз, вирусты гепатит, желшешек)

В. Қызамық

Г. Цитомегалия, герпетсті инфекция

Д. Тұмау


  1. Қауіп тобына қай нәрестелер жатады:

А. Анасының нашар акушерлік анамнезі

Б. Жүктіліктің патологиялық ағымы

В. Анасының зәр –жыныс жүйесінің аурулары

Г. Анасының қайталамалы гемотрансфузиялары

Д. Барлық аталғандар


  1. ҚІИ абсолютті дәлелдейтін белгілерді атап өтіңіз:

А. Алғашқы екі күнде пиодермия элементтерінің, везикулезді, разеолезді бөрітпелердің пайда бролуы, гемолитикалық ауруды жоққа шығарғанда, өмірінің алғашқы күнінен бастап сарғаю, бауырдың ұлғаюы мен тығыздалуы

Б. Өмірінің 3-5 күндерінде терісінде бөрітпелердің , 2-3 күннен соң сарғаюдың, құрсақішілік гипортофияның болуы

В. Өмірінің 5- 7 тәулігінде терісінде бөрітпелердің, құрсақішілік гипотрофияның болуы

Г. Сарғаю өмірінің алғашқы күндерінен, құрсақішілік гипотрофия, бауыр көлемінің ұлғаюының болуы

Д. Өмірінің 7-10 күндерінде терісінде ұсақ-папулезді бөрітпелердің пайда болуы, құрсақішілік гипотрофия


  1. ҚІИ кезіндегі ең ақпаратты диагностика әдісін көрсетіңіз:

А. иммуноферментті (арқашан нақты нәтиже бермейді)

Б. ПТР (полимеразды тізбекті реакция әдісі)

В. Қанның күнделікті көрсеткіштері

Г. Анамнездің , клиниканың және күнделікті алынатын анализдердің қосындысы

Д. ИФА және ПТР әдістері (иммунды-ПТР)


  1. Қай әдіспен кезкелген тіндегі вирус немесе бактерия ген тізбегін детекциялайды:

А. иммуноферментті әдіс

Б. комплемент байланыстыру реакциясы КБР

В. ПТР әдісі

Г. қараңғы микроскопия әдісі

Д. электронды микроскопия


  1. Үлкен қауіп топтағы әйелдерде ЦМВ және ЖГВ кездесу жиілігі:

А. 33%

Б. 60%


В. 60-80%

Г. 15-20%

Д. 40-50%


  1. Аталғандардың қайсысы ҚІИ тән емес?

А. Билирубиннің тік емес фракция салдарынан гипербилирубинемия

Б. Билирубиннің тік фракция салдарынан гипербилирубинемия

В. Лейкоцитоз, жоғары ЭТЖ

Г. Антиденелер титрінің өсуі

Д. Сулкович сынамасы


  1. Инфицирленудің қай жолы ұрыққа тән емес?

А. Гематогенді

Б. Өрмелемелі

В. Төмен түсу

Г. Аэрогенді

Д. Лимфогенді


  1. Трансплацентарлы инфицирлену кезінде ұрыққа инфекционды агент қай жолмен беріледі:

А. Қан ағысымен

Б. Іш пердесімен

В. Жатыр мойынынан

Г. Жатыр қабырғасынан

Д. Жатыр түтіктерінен


  1. ҚІИ кезінде қолданылмайтын дәрімек

А. ампициллин

Б. эритромицин

В. циклофосфан

Г. ацикловир

Д. виферон


  1. «Неонаталды сепсис» диагнозын қойғанда маңызды лабараторлы белгіге не жатады:

А. Жалпы қан анализіндегі анемия

Б. Қанның биохимиялық анализінде СРБ жоғарлауы

В. гипербилирубинемия

Г. диспротеинемия

Д. қанның бакпосеві оң


  1. Туа біткен ЦМВИ еміндеқолданылатын арнайы дәрімек:

А. видабирин

Б. цитотект

В. роцефин

Г. ацикловир

Д. реоферон


  1. «Герпетстік энцефалит» диагнозы қойылған нәрестеге қай дәрімек тағайындалады:

А. пентоглобин

Б. интерферон

В. реоферон

Г. виферон

Д. ацикловир


  1. Қай дертке ядроішілік қосындысы «үкі көзі» бар алып жасушалар тән?

А. токсоплазмоз

Б. листериоз

В. хламидиоз

Г. ЦМВИ


Д. герпестік инфекция


  1. Нәрестенің хламидиозды пневмониясына аталғандардың қайсысы тән емес?

А. Коньюктивиттен басталуы

Б. Интерстициалды пневмония түінде өтеді

В. Жедел басталады

Г. Интоксикация айқын емес

Д. тұрақты ұзақ жөтел


  1. Ринит, табан мен алақандағы көпіршіктер, айқын сарғаю ретіндегі клиникалық белгілердің бірлесіп келуі келесі диагнозға тән:

А. Туа біткен герпес

Б. Туа біткен мерез

В. Везикулопустулез

Г. Күлдіреуік

Д. Эксфолиативті Риттер дерматиті


  1. Аталғандардың қайсысы вирусты генезді ҚІИ жатпайты?

А. Вирусты гепатит

Б. Қызылшалы қызамық

В. Герпестік инфекция

Г. Листериоз

Д. ЦМВИ


  1. Аталған белгілердің қайсысы туа біткен мерезге тән емес?

А. розеолезды және папулезды бөрітпелер

Б. ринит

В. сарғаю

Г. Ұзаққа созылған жөтел

Д. остеохондрит, остеопороз


  1. БДҰ бойынша неонаталды өлім құрылымында бірінші орын алады?

А. туыт кезіндегі тұншығу

Б. туыт жарақаттары

В. Шала туылу

Г. Туа біткен аномалиялар

Д. Инфекциялар

ЖАУАПТАРЫ



1

Д

6

Д

11

В

16

В

21

В

2

Д

7

Д

12

В

17

Д

22

Б

3

Б

8

Д

13

Д

18

Б

23

Г

4

Г

9

А

14

Г

19

Д

24

Г

5




10

Д

15

А

20

Г

25

Д

3 тақырып: «Құрсақішілік герпесвирусты инфекциялар. Цитомегаловирусты инфекция. Ауру ағымының түрлері. Туа біткен ЦМВИ-ның ошақталған және жайылмалы түрлерінің ерте диагностикасының критерийлері және ақырының болжамы. Заманауи этаптағы емдеу схемасы және диспансерлі бақылау принциптері. Алдын- алу шаралары»




  1. Неонаталды герпес кезіндегі инфицирленудің мейілінше тән жолы:

  1. анасының туыт жолдарынан өту кезінде

  2. өрлеуші

  3. төмендеуші

  4. трансплацентарлы

  5. транскутанды

  6. транскутанды




  1. Неонаталды герпес кезінде ұрықтың инфицирленуі қай кезде жүреді:

  1. антенаталды

  2. неонаталды

  3. интранаталды

  4. постнаталды

  5. феталды




  1. Неонаталды герпестің жайылған формасында ем қолданбаған жағдайда өлімшілдік құрайды:

  1. 100%

  2. 90%

  3. 50%

  4. 30%

  5. 10%




  1. ЦМВ-инфицирлену кезінде іштен біткен шынайы даму ақаулары түзіледі:

  1. ерте неонаталды кезеңде

  2. эмбрионалды кезеңде

  3. ерте феталды кезеңде

  4. кеш феталды кезеңде

  5. постнаталды кезеңде




  1. Неонаталды герпестің жайылған формасы сипатталады, МЫНАДАН БАСҚАСЫМЕН:

  1. жағдайы өте ауыр (сепсис)

  2. энцефалит, кератоувеит, гепатит

  3. іштен біткен даму ақаулары

  4. тері мен кілегей қабықтарда бөртпелер болмауы мүмкін

  5. анасында көбінесе герпестің симптомсыз ағымы




  1. Цитомегаловирус:

А. ДНК-сы бар вирус, полигистиотропен

Б. РНК-сы бар, полигистиотропен

В. жасушалық қабықшасы жоқ

Г. организмнен тез элиминацияланады

Д. РНК, ДНК-сы бар


  1. Біздің елімізде ЦМВИ бойынша эпидемиологиялық жағдай:

  1. инфицирлену 90%-ға дейін

  2. инфицирлену 40-50%-ға дейін

  3. инфицирлену 10%

  4. инфицирлену 1%-ға дейін

  5. инфицирлену 30%-ға дейін




  1. Балада өмірінің 14-ші күні неонаталды герпестің клиникасы пайда болды. Инфицирлену қашан болған:

А. эмбрионалды кезеңде

Б. ерте феталды кезеңде

В. кеш феталды кезеңде

Г. ерте неонаталды кезеңде

Д. анасының туыт жолдарынан өткенде


  1. Неонаталды герпестің жайылған формасын емдегенде ацикловир тағайындалады:

А. ауыз арқылы

Б. көктамырға

В. бұлшық ет ішіне

Г. эндотрахеалды

Д. сублингвалді


  1. Неонаталды герпестің жайылған формасында ацикловирдің дозасын таңдаңыз:

  1. 10 мг/кг

  2. 30 мг/кг

  3. 60 мг/кг

  4. 40 мг/кг

  5. 5 мг/кг

11. Цитомегаловирусты инфекцияның белсенді фазасын емдеуге арналған вирусқа қарсы тиімді препаратты таңдаңыз:

  1. Зовиракс

  2. Неовир

  3. Ганцикловир

  4. Арбидол

  5. Герпевир

12. Құрсақ ішілік жайылған формадағы цитомегаловирусты инфекциясы бар балаларға вакцинацияларды қай жасында бастаған жөн?



  1. 3 айында

  2. 6 айында

  3. 1 жастан кейін

  4. 2 жастан кейін

13. Микст-герпесвирусты инфекциялары бар науқастарда қандай иммунды модулирлеуші препараттар қолданылады:

  1. Виферон

  2. Ликопид

  3. Полиоксидоний

  4. Роферон

  5. аталғандардың барлығы

14. Нәрестелердің перинаталдық кезеңдегі цитомегалия вирусын жұқтыруының мүмкін жолдарын көрсетіңіз:



  1. анасының инфицирленген туыт жолдары

  2. ана сүті

  3. цитомегаловируспен контаминирленген қанның трансфузиясы

  4. анасының сілекейі

  5. аталғандардың барлығы

15. Балалардағы цитомегаловирусты гепатитті емдеу барысында қандай биохимиялық маркерлер ұзағырақ сақталынады?



  1. цитолиз маркерлері

  2. холестаз маркерлері

  3. пигмент (билирубин) алмасуының көрсеткіштері

  4. липидтік метаболизмнің көрсеткіштері

  5. қышқыл-сілтілі жағдайдың көрсеткіштері

16. Нәрестенің ЦМВИ-на тән симптомдар, МЫНАДАН БАСҚА:



    1. терідегі түйінді бөртпе

    2. сарғаю

    3. тромбоцитопениялық пурпура

    4. гепатоспленомегалия

    5. микроцефалия

17. Іштен біткен цитомегаловирусты инфекцияның клиникалық көріністері болуы мүмкін:



  1. сарғаю, анемия, тромбоцитопения, гепатоспленомегалия

  2. алақан мен табанындағы көпіршіктер

  3. кереңдік, катаракта, жүректің іштен біткен ақауы

  4. остеомиелит

  5. тұрақты жөтелмен жүретін пневмония, конъюнктивит




  1. Ерте феталды кезеңде дамыған құрсақ ішілік цитомегаловирусты инфекцияға мына симптомдардың барлығы тән, МЫНАДАН БАСҚАСЫ:

  1. ұрық гипоксиясы

  2. құрсақ ішілік дамудың кідіруі

  3. жүктілікті ақырына дейін жеткізбеу

  4. дизэмбриогенез стигмалары

  5. дөрекі даму ақаулары

19. Нәрестенің ЦМВИ-на ТӘН ЕМЕС симптомды таңдаңыз:



    1. алақан мен табанындағы геморрагиялық көпіршіктер

    2. сарғаю

    3. тромбоцитопениялық пурпура

    4. гепатоспленомегалия

    5. микроцефалия

20. Нәрестенің ЦМВИ кезіндегі жүйке жүйесінің зақымдалуы төменде көрсетілген патологиялармен көрінеді, МЫНАДАН БАСҚАСЫМЕН:



  1. микроцефалия

  2. энцефалит

  3. менингеалді симптомдар

  4. гемипарез

  5. тырысулар

21. Іштен біткен цитомегалияға мына белгі ТӘН ЕМЕС:



  1. терідегі полиморфты бөртпе

  2. ОНЖ зақымдалуы

  3. гепатоспленомегалия

  4. сарғаю

  5. іріңді конъюнктивит

22. Нәресте ұл бала 2100,0 гр. дене салмағымен туылды, 12 күнге қарай сарғаю күшейіп, гепатоспленомегалия, денесінің терісінде петехиалді бөртпе пайда болды. Ұрттың кілегей қабығынан алынған жағындыда ядросы мен цитоплазмасында жасуша ішілік құрылымдары бар көп ядролы алып жасушалар анықталды. Мейілінше жуық диагнозды таңдаңыз:



  1. токсоплазмоз

  2. цитомегалия

  3. листериоз

  4. іштен біткен мерез

  5. феталді гепатит

23. Нәресте ұл бала 2100,0 гр. дене салмағымен туылды, 12 күнге қарай сарғаю күшейіп, гепатоспленомегалия, денесінің терісінде петехиалді бөртпе пайда болды. Ұрттың кілегей қабығынан алынған жағындыда ядросы мен цитоплазмасында жасуша ішілік құрылымдары бар көп ядролы алып жасушалар анықталды. Бұл ауру мына қоздырғышпен шақырылады:



  1. грам оң бактериямен

  2. грам теріс таяқшамен

  3. фильтрленуші вируспен

  4. кокктық флорамен

24. Нәресте ұл бала 2100,0 гр. дене салмағымен туылды, 12 күнге қарай сарғаю күшейіп, гепатоспленомегалия, денесінің терісінде петехиалді бөртпе пайда болды. Ұрттың кілегей қабығынан алынған жағындыда ядросы мен цитоплазмасында жасуша ішілік құрылымдары бар көп ядролы алып жасушалар анықталды. Бұл ауру мына кезеңде жұқтырылған:



  1. эмбрионалды кезеңде

  2. ерте феталды кезеңде

  3. кеш феталды кезеңде

  4. ерте неонаталды кезеңде

  5. постнаталды кезеңде

25. ЦМВ-ны жұқтырғанда жалған даму ақаулары мына кезеңде түзіледі:



  1. ерте неонаталды кезеңде

  2. эмбрионалды кезеңде

  3. ерте феталды кезеңде

  4. кеш феталды кезеңде

  5. постнаталды кезеңде

ЖАУАПТАРЫ




1

Б

6

А

11

В

16

А

21

Д

2

В

7

А

12

В

17

А

22

Б

3

Б

8

Д

13

Д

18

Д

23

В

4

Б

9

Б

14

Д

19

А

24

В

5

А

10

В

15

А

20

Г

25

В


Каталог: rus -> wp-content -> uploads -> 2011
2011 -> Темекінің зияны Алипбаева Айгуль Жұлдызбековна, ҚазҰпу-дің химия-биология факультетінің 3курс студенті, биология-психология мамандығы. Ғылыми жетекшісі м.ғ. д профессор Кауашев С. К
2011 -> «Саламатты Қазақстан 2011-2015» мемлекеттік бағдарламасын жүзеге асыру
2011 -> С. Ж. Асфендияров атындағы ҚазҰму ғылыми инновациялық жобалары
2011 -> Медициналық тақырыптар бойынша тест жасаудың жаңа технологиясы ү. Байзак, Б. Байзакова
2011 -> ҚазҰму алматы Ана сүті бой өсіреді Ана тілі ой өсіреді Халық даналығынан
2011 -> Алматы қаласының басты өзендерінің экологиялық мониторингы
2011 -> Аіи жаңа тесттер аіи – ң жетекші түрлері болып табылады: (4)
2011 -> Нефрология (240)
2011 -> №2 Асқазан-ішек жолдарының хирургиялық аурулары №1 ӨҢеш пен асқазан аурулары


Достарыңызбен бөлісу:
  1   2


©engime.org 2017
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет