Әскери өнер тарихы ” 5В010400 “Бастапқы әскери дайындық” мамандығы бойынша



бет14/15
Дата31.01.2018
өлшемі2,89 Mb.
1   ...   7   8   9   10   11   12   13   14   15

Сабақтың мақсаты: Қазақстан арулы Күштерінің құрудың заңдың негіздері жайлы мәлімет беру.

Сұрақтар: Қазақстан арулы Күштерінің құрудың заңдың негіздері?

Есеп беру түрі: Баяндама

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.
Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

14 Қазақстан армиясының түрлері.



Сабақтың мақсаты: Қазақстан армиясының түрлері жайлы мәлімет беру.

Сұрақтар: Қазақстан армиясының түрлері?

Есеп беру түрі: Тест

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.
Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

15 Қазақстан армиясындағы негізгі проблемалар және оларды шешу жолдары.



Сабақтың мақсаты: Қазақстан армиясындағы негізгі проблемалар және оларды шешу жолдар туралы түсіндіру.

Сұрақтар: Қазақстан армиясындағы негізгі проблемалар және оларды шешу жолдары?

Есеп беру түрі: Жазбаша

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.
Ұсынылған әдебиеттер:
1.Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.


СӨЖ тапсырмаларын орындау және тапсыру кестесі.

6 - семестр





Тақырып

Пәннің мақсаты мен мазмұны

Ұсынылатын әдебиеттер негізі/қосымша

Ұпай

Жұмыстың тапсырым мерзімі

Бақылау формасы.

1

Кіріспе

Түсіндіру

[1,2,3,4,5]/

[1,2,3,4]



3

1 апта

Конспект

2

Қазақ-жоңғар хандығы арасындағы соғыс және жоңғар хандығының күйреуі (1635-1758). Қазақ жоңғар соғысының қысқаша тарихнамасы.

Айтып беру

[1,2,4,5]/

[1,2]


3

2 апта

Баяндама

3

Жоңғар, ойрат, қалмақ сөздерінің қалыптасуы мен жоңғар хандығының құрылуы және сыртқы саясаты.

Тарихи деректер арқылы түсіндіру.

[1,2,4]/[1,2]

3

3 апта

Ауызша

4

Қазақ-қалмақ соғысындағы түбегейлі бетбұрыс және Аңырақай шайқасы (1730). Аңырақай шайқасынан кейінгі жоңғарлар және Абылай басшылығындағы қазақ әскері (1731-1745).

Қазақ-қалмақ соғысына қысқаша шолу.

[1,2,3,4,5,6,7]

/[1,2]


3

4 апта

Ауызша


5

Қазақтардың азаттық шабуылы және жоңғар хандығының күйреуі (1746-1758). Қазақ-жоңғар соғысында тарих көшін бастаған батырлар.

Тақырыптың өзіндік сипаты мен мәнін түсіндіру.

[1,2,4]/[1,2]

3

5 апта

Баяндама

6

Қызыл армияның Қазақстанда құрылған ұлттық бөлімдері (1918-1940). Түркістан автономиялы Кеңестік Республикасы құрған Қызыл армияның ұлттық бөлімдері.

Айтып беру.

[1,2,3,4,5,6,7]

/[1,2]


3

6 апта

Конспект

7

Қазақ өлкелік әскери комиссариаты жанында құрылған Қызыл армияның ұлттық бөлімдері.

Тарихи деректерге сүйене отырып түсіндіру.

[1,2,4,]/

[1,2,4,5]



3

7 апта

Тест

8

Қазақтың 48-ұлттық атты әскери полкі (1925-1938)

Тарихи деректер арқылы түсіндіру.

[1,2,4,5]/

[1,2]


3

8 апта

Реферат

9

Екінші дүниежүзілік соғыста қазақстандық құрамалардың жеңіспен өткен жолдары (1941-1945). Жорық жолын мәскеуден бастаған құрамалар. Мәскеуді қорғаған қазақтың ұлттық құрамалары.

Тарихи деректер арқылы түсіндіру.

[1,2,4]/

[1,2,4,5]



3

9 апта

Конспект

10

Сталинградты қорғаушы қазақстандықтар

Тарихи деректерге сүйене отырып Сталинградты қорғаушы қазақстандықтарды талқылау.

[1,2,4,7]/

[1,2,4,5]



3

10 апта

Баяндама

11

Ленинград қаласын қорғаған қазақстандық құрамалардың ерлік жолы.

Ленинград қаласын қорғаған қазақстандық құрамалар жайлы түсінік.

[1,2,4,6,7]/

[1,2,4,5]



3

11 апта

Тест

12

Екінші дүниежүзілік соғыстың негізгі қорытындылары

Екінші дүниежүзілік соғыстың негізгі қорытындылары жайлы түсінік беру.

[1,2,4,5,6]/

[1,2,3]


3

12 апта


Реферат


13

Қазақстан арулы Күштерінің құрудың заңдың негіздері

Тақырыптың өзіндік сипаты мен мәнін түсіндіру.

[1,2,4,6,7]/

[1,2,4,5]



3

13 апта

Баяндама

14


Қазақстан армиясының түрлері

Тарихи деректер арқылы түсіндіру.

[1,2,4,5,6]/

[1,2,3]


3

14 апта


Тест

15



Қазақстан армиясындағы негізгі проблемалар және оларды шешу жолдары.

Қазақстан армиясындағы негізгі проблемалар және оларды шешу жолдары. жайлы түсінік беру.


[1,2,3,4,5,6,7]

/[1,2]




3

15 апта



Жазбаша



СӨЖ тапсырмасын орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар.

1 Кіріспе



Сабақтың мақсаты: Әскери өнер тарихы жайлы түсінік беру.

Сұрақтар: Қазақтардың қалмақ және жоңғарлармен соғысы?

Есеп беру түрі: Жазбаша

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.
Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

2 Қазақ-жоңғар хандығы арасындағы соғыс және жоңғар хандығының күйреуі (1635-1758). Қазақ жоңғар соғысының қысқаша тарихнамасы.



Сабақтың мақсаты: Қазақ-жоңғар хандығы арасындағы соғыс және жоңғар хандығының күйреуі (1635-1758). Қазақ жоңғар соғысының қысқаша тарихнамасы туралы түсініктерін жетілдіру.

Сұрақтар: Қазақ-жоңғар хандығы арасындағы соғыс және жоңғар хандығының күйреуі (1635-1758)?

Есеп беру түрі: Реферат

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.
Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

3 Жоңғар, ойрат, қалмақ сөздерінің қалыптасуы мен жоңғар хандығының құрылуы және сыртқы саясаты.



Сабақтың мақсаты: Жоңғар, ойрат, қалмақ сөздерінің қалыптасуы мен жоңғар хандығының құрылуы және сыртқы саясатын түсіндіру.

Сұрақтар: Жоңғар, ойрат, қалмақ сөздерінің қалыптасуы мен жоңғар хандығының құрылуы және сыртқы саясаты.?

Есеп беру түрі: Ауызша

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.

Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

4 Қазақ-қалмақ соғысындағы түбегейлі бетбұрыс және Аңырақай шайқасы (1730). Аңырақай шайқасынан кейінгі жоңғарлар және Абылай басшылығындағы қазақ әскері (1731-1745).



Сабақтың мақсаты: Қазақ-қалмақ соғысындағы түбегейлі бетбұрыс және Аңырақай шайқасы (1730). Аңырақай шайқасынан кейінгі жоңғарлар және Абылай басшылығындағы қазақ әскері (1731-1745) туралы мәліметтер беру.

Сұрақтар:

  1. Қазақ-қалмақ соғысындағы түбегейлі бетбұрыс және Аңырақай шайқасы (1730)?

2. Абылай басшылығындағы қазақ әскері (1731-1745) туралы мәліметтер беру?

Есеп беру түрі: Реферат

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.
Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

  2. Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

5 Қазақтардың азаттық шабуылы және жоңғар хандығының күйреуі (1746-1758). Қазақ-жоңғар соғысында тарих көшін бастаған батырлар.



Сабақтың мақсаты: Қазақтардың азаттық шабуылы және жоңғар хандығының күйреуі (1746-1758). Қазақ-жоңғар соғысында тарих көшін бастаған батырлар туралы айтып беру.

Сұрақтар: Қазақтардың азаттық шабуылы және жоңғар хандығының күйреуі (1746-1758)?

2.Қазақ-жоңғар соғысында тарих көшін бастаған батырлар



Есеп беру түрі: Баяндама

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.

Ұсынылған әдебиеттер:

  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

6 Қызыл армияның Қазақстанда құрылған ұлттық бөлімдері (1918-1940). Түркістан автономиялы Кеңестік Республикасы құрған Қызыл армияның ұлттық бөлімдері.



Сабақтың мақсаты: Қызыл армияның Қазақстанда құрылған ұлттық бөлімдері (1918-1940). Түркістан автономиялы Кеңестік Республикасы құрған Қызыл армияның ұлттық бөлімдері жайлы мәліметтер беру.

Сұрақтар: 1. Түркістан автономиялы Кеңестік Республикасы құрған Қызыл армияның ұлттық бөлімдері?

Есеп беру түрі: Конспект

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.
Ұсынылған әдебиеттер:
1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

7 Қазақ өлкелік әскери комиссариаты жанында құрылған Қызыл армияның ұлттық бөлімдері

Сабақтың мақсаты: Қазақ өлкелік әскери комиссариаты жанында құрылған Қызыл армияның ұлттық бөлімдері жайлы түсіндіру.

Сұрақтар: Қазақ өлкелік әскери комиссариаты жанында құрылған Қызыл армияның ұлттық бөлімдері?

Есеп беру түрі: Тест

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.

Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

8 Қазақтың 48-ұлттық атты әскери полкі (1925-1938)



Сабақтың мақсаты: Қазақтың 48-ұлттық атты әскери полкі (1925-1938) жайлы студенттерге мәлімет беру.

Сұрақтар: Қазақтың 48-ұлттық атты әскери полкі (1925-1938)?

Есеп беру түрі: Реферат

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.
Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

9 Екінші дүниежүзілік соғыста қазақстандық құрамалардың жеңіспен өткен жолдары (1941-1945). Жорық жолын мәскеуден бастаған құрамалар. Мәскеуді қорғаған қазақтың ұлттық құрамалары.



Сабақтың мақсаты: Екінші дүниежүзілік соғыста қазақстандық құрамалардың жеңіспен өткен жолдары (1941-1945). Жорық жолын мәскеуден бастаған құрамалар. Мәскеуді қорғаған қазақтың ұлттық құрамалары туралы мәлімет беру.

Сұрақтар: Екінші дүниежүзілік соғыста қазақстандық құрамалардың жеңіспен өткен жолдары (1941-1945).?

  1. Мәскеуді қорғаған қазақтың ұлттық құрамалары?

Есеп беру түрі: Конспект

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.

Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.
10 Сталинградты қорғаушы қазақстандықтар

Сабақтың мақсаты: Сталинградты қорғаушы қазақстандықтар жайлы мәлімет беру..

Сұрақтар: 1. Сталинградты қорғаушы қазақстандықтар?

Есеп беру түрі: Баяндама

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.
Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

11 Ленинград қаласын қорғаған қазақстандық құрамалардың ерлік жолы.



Сабақтың мақсаты: Ленинград қаласын қорғаған қазақстандық құрамалардың ерлік жолы туралы түсіндіру.

Сұрақтар: Ленинград қаласын қорғаған қазақстандық құрамалардың ерлік жолы?

Есеп беру түрі: Реферат

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.
Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

12 Екінші дүниежүзілік соғыстың негізгі қорытындылары.


Сабақтың мақсаты: Екінші дүниежүзілік соғыстың негізгі қорытындылары жайлы түсіндіру.

Сұрақтар: Екінші дүниежүзілік соғыстың негізгі қорытындылары?

Есеп беру түрі: Реферат

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.

Ұсынылған әдебиеттер:
1.Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

13 Қазақстан арулы Күштерінің құрудың заңдың негіздері.

Сабақтың мақсаты: Қазақстан арулы Күштерінің құрудың заңдың негіздері жайлы мәлімет беру.

Сұрақтар: Қазақстан арулы Күштерінің құрудың заңдың негіздері?

Есеп беру түрі: Баяндама

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.
Ұсынылған әдебиеттер:


  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.
14 Қазақстан армиясының түрлері.

Сабақтың мақсаты: Қазақстан армиясының түрлері жайлы мәлімет беру.

Сұрақтар: Қазақстан армиясының түрлері?

Есеп беру түрі: Тест

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.
Ұсынылған әдебиеттер:

  1. Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.

15 Қазақстан армиясындағы негізгі проблемалар және оларды шешу жолдары.



Сабақтың мақсаты: Қазақстан армиясындағы негізгі проблемалар және оларды шешу жолдар туралы түсіндіру.

Сұрақтар: Қазақстан армиясындағы негізгі проблемалар және оларды шешу жолдары?

Есеп беру түрі: Жазбаша

Тапсырманы орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар: Жалпы бұл тақырып бойынша СОӨЖ тапсырмаларын орындау Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999 кітабын оқуға болады.

Ұсынылған әдебиеттер:
1.Аманжолов К., Тасболатов А. «Қазақстанның әскери тарихы». – Алматы: «Білім», 1999.-312 бет, суретті.

2.Қазақстан Республикасының Конституциясы. Алматы, 1998.



Бақылау алу сұрақтары.

І - нұсқа



  1. Қабанбайға «Дарабоз» , «Хан батыры» деген атақты берген батыр?

А) Әбілмәмбет

Б) Наурызбай

В) Тәуке

Г) Абылай






  1. Орта жүз территориясы:

А) Тобыл, Есіл, Нұра, Сарысу өзендері

Б) Жайық, Тобыл, Ертіс өзендері

В) Арал теңізі, Нұра өзендері

Г) Сырдария, Тобыл, Сарысу өзендері






  1. Ұлы жүздің руларын атаңыз?

А) адай, алшын;

Б) дулат, албан, жалайыр;

В) АРҒЫН, Найман;

Г) қыпшақ, адай;






  1. Қанжығалы Бөгеньай шамамен қай жылдары өмір сүрді?

А) 1700-1775

Б) 1690-1775

В) 1695-1775

Г) 1689-1775






  1. 1750 жылы Бөгенбайдың ең үлкен жорығы қай жерде болды?

А) Аягөз

Б) Көкпекті

В) Бұқтырма

Г) Барлығы






  1. Қазақ жерінің жалпы санын атаңыз?

А) 26 мың

Б) 27 мың

В) 28 мың

Г) 29 мың






  1. Әскердің оң қанатын кім басқарды?

А) Қабанбай

Б) Мәмбет

В) Бөгенбай

Г) Әйтеке






  1. Аңырақай шайқасы кезіндегі халық саны?

А) 28-31

Б) 28-30

В) 30-35

Г) 29-35





  1. Қазақ жерінің оң қанатында қанша мың әскер болды?

А) 9-10

Б) 11-12


В) 10-11

Г) 7-8





  1. Аңырақай жеңіснен кейін үш Орданың ханы Болат қайтыс болған соң тақтан екінші үміткер кім?

А) Сәмеке

Б) Әбілмәмбет

В) Шахмұхамед

Г) Әбілхайыр






  1. Қалдан Церен қай жылы қайтыс болды?

А) 1742

Б) 1743


В) 1744

Г) 1745





  1. «Бөгенбай өліміне» әнінің авторы кім?

А) Үмбетай жырау

Б) Сақау ақын

В) Абылай

Г) Дұрыс жауабы жоқ






  1. Сібе өзені жағасында Абылай хан қамалы қай жылы қаланды?

А) 1657

Б) 1656


В) 1655

Г) 1654



  1. Өскемендегі орыстар Абылайды қалай атаған?

А) Абылай кей

Б) Абылай батыр

В) Әбілай батыр

Г) Дұрыс жауабы жоқ




  1. Жоңғарияның гүлденген кезеңінде қанша адам өмір?

А) 100мың

Б) 800 мың

В) 500 мың

Г) 600 мың




  1. Ойрат басшысы:

А) Әмірсана

Б) Абылай

В) КойГелді

Г)Дурыс жауабы жок




  1. Казак жерін жоңғар басқыншылығын азат еткен сұлтан:

А) Әмірсана

Б)Бөгенбай

В)Әбілманбет

Г)Абылай






  1. Цинь өкіметі қай жылы қазақтарды өзінің ата қонысы Тарбағатайға қоныстануына келісім беруге мәжбүр болды:

А)1767ж

Б)1768ж


В)1757ж

Г)1758ж


19. Жоңғарлар кімдердің көмегімен болшақ соғысқа деген тактикалық стратегиялык жоспар жасады



А)Орыс

Б)Қытай


В)Орыс Қытай

Г) Дұрыс жауап жоқ



20. Стратегиялық жоспарлардын басты мақсаты

А)Стратегиялық өз қолдарында ұстау

Б) қарқынды шабулмен алға жылжу

В) қазақтарға қарсы соғыста стратегиялық инициативаны өз қолдарында ұстау

Г) дұрыс жауабы жоқ




21. Жоңғарлар өздерімен бірге отбасыларын қанша шақыры жерге алып жүрді?


А) 100-200

Б) 100-150

В) 130-150

Г) 130-150


22. Қабанбай батыр қай жылы дүниеге келген?



А) 1691

Б) 1600


В) 1690

Г) 1689

23. Қай шайқаста жасөспірім Қабанбай әкесін өлтірген қалмақ әскербасынан кек алады?


А) Аңырақай

Б) Аягөз


В) Дұрыс жауап жоқ

Г) Ташкент


24. Қалдан Цереннің үлкен ұлы кім?



А) Септем

Б) Церен


В) Лама Доржы

Г) Қалдан


25. Есім ханның ұлын ата?



А) Тәуке хан

Б) Абылай хан

В) Есім хан

Г) Жәңгір хан




ІІ – нұсқа

1. 1 ғ. жартысында Қазақстан эканомикасындағы ірі өзгеріс:

А) Жергілікті өнеркәсіп пен кәсіпшіліктің пайда болуы

В) Шетелдермен сауданың дамуы

С) Мал шаруашылығының өркендеуі

Д) Үй құстарын өсіру

Е) Дайын өнімдер шығаруды жолға қою

2. Кеніштерде, өндіріс орындарда жұмысқа жалданған кедей қазақ-орыс еңбекшілері қалай аталады?

А) Батырақтар

В) Жатақтар

С) Қоңсылар

Д) Кірмелер

Е) Пролетариат

3. Ресей үкіметінің 1803ж. 19 мамырдағы қаулысы не туралы болды?

А) Қазақ көпестерінің Қытайға өтуіне тыйым салу

В) Орыс көпестерін қазақ жерінде салықтардан босату

С) Цинь империясымен сауда орталықтарын ашу

Д) Көпестерге қарулы топ ұстауына рұқсат беру

Е) Қазақ жерінде тек орыс қаруларын пайдалану

4. Қазақ жеріндегі тұңғыш сауда жәрмеңкесі Кіші Орда ставкасында қай жылы ашылды?

А) 1820ж.

В) 1821ж.

С) 1822ж.

Д) 1835ж.

Е) 1848ж.

5. Абылай қайтыс болғаннан кейін (1781ж.) оның орнына хан болған баласы:

А) Уәли

В) Қасым


С) Әбілпайыз

Д) Есенкелді

Е) Бөкей

6. Орта жүзде екінші хандық қашан құрылды?

А) 1831ж.

В) 1851ж.

С) 1817ж.

Д) 1819ж.

Е) 1822ж.

7. 1822ж. «Сібір қырғыздарының Жарғысының негізгі авторы:

А) Г.Батеньков

В) П.Эссен

С) М.Сперанский

Д)В.Перовский

Е) Д.Милютин

8. 1822ж. «Жарғыға» сәйкес Орта Жүз неше әкімшілік-басқару сатысынан тұрды?

А) 3

В) 4


С) 5

Д) 2


Е) 6

9. 1822ж. « Жарғының» басты мақсаты:

А) Қазақ жерін 6 облысқа бөлу

В) Ұлы жүздердің жерін Ресейге қосу

С) Орта жүзде хан билігін жою

Д) Кіші жүзде хан билігін жою

Е) Қазақ жерінде білім мен мәдениетті дамыту
10. «Жарғы» бойынша кімдер 3 жылға сайланды?

А) Ауыл старшындары

В) Аға сұлтандар

С) Округтік приказдар

Д) Болыс сұлтандары

Е) Ауыл старшындары мен аға сұлтандар

11. 1824ж. «Орынбор қырғыздарының Жарғысы» Неліктен уақытша іске аспады?

А) Мақсаты мен мазмұны айқын болмады

В) Автор Кіші жүзде 3 хан тағайындауды жоспарлады

С) «Жарғыны» халық орындағысы келмеді

Д) Автор мен патша үкіметі келісе алмады

Е) Реформаны жергілікті ақсүйек қауымы қабылдамады.

12. 1822ж. 6 шілдедегі Наполеонмен соғыс қаупі туралы Үндеу және Орынбор губернаторының соғыс басталғандығы туралы Манифесі қазақ ауылдарына қашан жетті?

А) 1812ж. шілдеде

В) 1812ж. тамызда

С) 1812ж. қазан-қарашада

Д) 1812ж. қыркүйекте

Е) Соғыстың аяғында

13. 1812ж. Отан соғысына қатысқан қазақтар ішінде патшаның бұйрығымен, 1814ж. 18 наурызда Парижге жеңімпаздар қатарында кіргендер:

А) Мұрат Құлшоранұлы, Еріш Азаматұлы

В) Әмен Байбатырұлы, Нарынбай Жанжігітұлы

С) Сағит Хамитұлы, Яков Беляков

Д) Қарынбай Зындағұлұлы, Майлыбайұлы

Е) Боранбай Шуашбайұлы, Ықсан Әубәкірұлы

14. 1822ж. соғыста қазақ мергендерін француздар қалай атаған?

А) «Қырғыз мергендері»

В) «Азия барыстары»

С) «Азиялық мергендер»

Д) «Азиялық амурлар»

Е) «Шығыс жебелері»

15. 19 ғ. 1жартысында Қазақстанға саяси жер аударылғандар кімдер болды?

А) Ресейдің ағартушы-ғалымдары

В) Орыстың демократтары

С) 1825ж. желтоқсан көтерілісіне қатысқандар

Д) Орыс географ-ғалымдары

Е) Орыс халықшылдары

16. 1825ж. Бұқар экспедициясына қатысқан, «Кіші жүз руларының картасын» жасаған саяси жер аударылған орыс ғалымы:

А) М.Муравьев-Апостол

В) Г.Семенов

С) Г.Карелин

Д) В.Вольховский

Е) Ф.Достоевский

17. Қазақстанда тұңғыш мұражайды желтоқсаншылар қашан және қай жерде ашты?

А) 1826ж. Семейде

В) 1830ж. Ішкі Ордада

С) 1831ж. Орынборда

Д) 1835ж. Орынборда

Е) 1834ж. Оралда

18. 1805-1806ж.ж. Ресейдің Ю.Головкин бастаған елшілігіне қай мемлекетпен сауда байланыстарын реттеу міндеті жүктелді?

А) Қазақ өлкесімен

В) Хиуа хандығымен

С) Иранмен

Д) Англиямен

Е) Қытаймен

19. 19ғ. басында Шыңжан мен Қазақ елі арасындағы маңызды сауда орталықтарының бірі – Коряков.

А) Қазіргі Петропавл қаласы

В) Қазіргі Аягөз қаласы

С) Қазіргі Павлодар қаласы

Д) Қазіргі Өскемен қаласы

Е) Қазіргі Жаркент қаласы

20. 19ғ. 30ж. шекаралық бекіністер арқылы өтетін көпестер баж салығын төлеуден қашқан жағдайда:

А) Олардың тауарлары Ресейлік заңдар негізінде конфискеленеді

В) Бұйымдары қазақ өлкесінің әдет ғұрып нормалары бойынша конфискеленеді

С) Патша түрмелеріне жабылады

Д) Ақшалай айып-пұл салынды

Е) Сауда жасауына тыйым салынды

21. Семейдегі қалалық жәрмеңкелер қашан ашылды?

А) 1855ж.

В) 1860ж.

С) 1869ж.

Д) 1872ж.

Е) 1892ж.

22. Отан соғысы жылдары Сеславиннің партизан корпусы құрамында шайқасқан қазақ:

А) Е.Азаматұлы

В) Б.Тілекұлы

С) Н.Жанжігітұлы

Д) Я.Беляков

Е) М:Құлшоранұлы


23. 1822ж. Жарғы бойынша Ресейлік кластық дәрежеге кім теңестірілді?

А) Округтік приказ

В) Аға сұлтан


С) Болыс сұлтаны

Д) Ауыл старшыны

Е) Ақсақал

24. Көкшетау округы қашан құрылды?

А) 1822ж.

В) 1824ж.

С) 1826ж.

Д) 1831ж.

Е) 1833ж.

25. Отан соғысы жылдары Елтон тұз өндіру орнынан майданға қанша тұз жіберілді?

А) 5 мың пұт

В) 85 мың пұт

С) 100 мың пұт

Д) 500 мың пұт

Е) 1 млн. пұт

Тест жауаптары.

І - нұсқа


  1. Г

  2. А

  3. Б

  4. Б

  5. Г

  6. Г

  7. В

  8. А

  9. Г

  10. А

  11. Г

  12. А

  13. Г

  14. А

  15. Г

  16. А

  17. Г

  18. А

  19. В

  20. В

  21. Б

  22. Б

  23. А

  24. Б

  25. Г

ІІ – нұсқа



  1. В

  2. В

  3. Д

  4. С

  5. А

  6. В

  7. С

  8. А

  9. С

  10. Е

  11. В

  12. С

  13. В

  14. Д

  15. С

  16. Д

  17. С

  18. Е

  19. С

  20. А

  21. А

  22. Д

  23. С

  24. В

  25. Е



Соөж тапсырмасын орындауға арналған әдістемелік нұсқаулар.
Тақырып: ленинград қаласын қорғаған қазақстандық құрамалардың ерлік жолы.
Сөж тапсырмаларын орындау және тапсыру кестесі.
Бақылау алу құралдары.

Каталог: ebook -> umm
umm -> ПОӘК 042-18-29 8/03-2013 №1 басылым 05. 09. 2013
umm -> Жалпы және заң психологиясы терминдерінің қысқаша сөздігі. І бөлім. Жалпы психология пәнінің терминдері
umm -> 6М 011700- «Қазақ тілі мен әдебиеті мамандығы» Магистранттарға арналған
umm -> ПОӘК 042-14-5-05. 02. 20. 22/2013 № басылым
umm -> «Ежелгі дәуір әдебиеті» пәніне арналған оқу-әдістемелік материалдар 2013 жылғы №3 басылым 5В011700 «Қазақ тілі мен әдебиеті», 5В012100- Қазақ тілінде
umm -> Оқытушы үшін «Қазақстан тарихы»
umm -> Әбікенова Гүлнафис Төкенқызы Қазақ тіліндегі эпистолярлық стильдің лингвистикалық сипаты
umm -> Педагогика кафедрасы


Достарыңызбен бөлісу:
1   ...   7   8   9   10   11   12   13   14   15


©engime.org 2017
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет