Сабақтың түрі: Жаңа сабақ. Сабақтың әдіс-тәсілдері



бет42/53
Дата04.11.2016
өлшемі22,18 Mb.
1   ...   38   39   40   41   42   43   44   45   ...   53

ҮІ. Сабақты қорыту.

1.Жұптық жұмыс. № 8. Қалдықпен бөлуді орында және тексер:

22 : 7 = 3(қалд.1) 29 : 7 = 4(қалд.1) 23 : 7 = 3(қалд.2)

3 7 + 1 = 22 4 7 + 1 = 29 3 7 + 2 = 23 т.с.с.

2. Шығармашылық жұмыс. № 9. (Жауабы: 42 тәсіл.)

3. 7- ге көбейту және бөлу кестелерін пайдаланып, нәтижесін ата.



ҮІІ. Үйге. № 4, 130 бет. Бағалау.
71 . Тақырыбы: Санды бөлігі бойынша табуға арналган есептер

Мақсаты: бөлігі бойынша санды табу есептерін шығаруға үйрету; көбейту, бөлу, қосу, азайту дағдыларын бекіту, ойлау, зейінін дамыту.

Әдісі: сұрақ-жауап, талдау, өзіндік Көрнекілігі: сызбалар, кестелер

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі: Сендерге табыс тілеймін, Жарық пен жылу, денсаулық! Бір – біріңе сендер де, тілеңдер біраз жақсылық.

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: № 4. ІІІ. Тірек білімді өзекті ету.

  1. Ауызша жұмыс. Ал енді, өрнектердің мәнін есептеп шығарыңдар.

а) 27 : 1 0 : 5 20 ∙ 0 0 ∙ 9 0 : 30

33 : 1 0 : 4 13 ∙ 1 0 ∙ 17 40 : 1

ә) 6 ∙ 6 = 36 36 : 6 = 6 6 ∙ 6 = 36

6 ∙ 7 = 42 42 : 6 = 7 7 ∙ 6 = 42

6 ∙ 8 = 48 48 : 6 = 8 8 ∙ 6 = 48

6 ∙ 9 = 54 54 : 6 = 9 9 ∙ 6 = 54



ІҮ. Жаңа материалды түсіндіру: 1. № 1. Оқулықпен жұмыс.

Ойланған санның жетіден бір бөлігі 3-ке тең. Қандай санойланды?



3

Ойланған сан



7

х : 7 = 3

х = 3 ∙ 7

х = 21


21: 7 = 3

3 = 3 Жауабы: ойлаған сан 21.



  1. Есеп шығару: № 2

а) 5 дм бау кесіп алынды. Бұл баудың бестен бір бөлігі. Баудың әуелгі ұзындығы қандай?

Ш: 5 ∙ 5 = 25 Ж: бастапқы ұзындығы 25 дм.

ә ) Көпірдің үщтен бір бөлігі плиткамен жабылған, бұл 2 км құрайды. Көпірдің ұзындығы қанша?

Ш: 2 ∙ 3 = 6 Ж: көпірдің ұзындығы 6 км.

б) Саяхатшылар 8 км жол жүрді. Бұл – жолдың үштен бір бөлігі. Саяхатшылар неше километр жол жүруі керек?

Ш: 8 ∙ 3 = 24 Ж: 24 км жол жүруі керек.



Ү. Өткен тақырыпты пысықтау.

1. Жұппен. № 3. Теңдеуді шеш. 2. Топтық жұмыс: № 4. Салыстыр:

1 топ. 2 топ 3 топ

1 м › 623 см 2 ц 30 кг ‹ 300 кг 860 м › 8 м 5 дм

1 кг › 100 г 2 тәул.5 сағ. › 30 сағ. 840 кг ‹ 9 ц



  1. Ұжыммен. Есеп шығару. № 6(1).

35 сәбіз – 7 с. буды Шешуі: 35 : 7 – 4 = 5 – 4 = 1

Берді – 4 буманы Жауабы: 1 бума қалды.

Қалды -?

№ 6 (2).


3 түсті шар – 6 шар Шешуі: 3 ∙ 6 – 5 = 18 – 5 = 13

2 түстің әрқ. – 5 шар сатты Жауабы: 13 шар қалды.

Қалды -?


  1. Өздік жұмыс. № 8. Ұзындығы мен ауданын тап. Шаршы сыз.

  2. Шығармашылық жұмыс. № 9. Бөлігі бойынша санды табуға екі есеп ойла.

ҮІ. Сабақты қорыту: № 10 ауызша орында:

  1. Ойлаған санның жартысы 6-ға тең. Осы санды тап. (12)

  2. Ойлаған санның төрттен бір бөлігі 7-ге тең. Осы санды тап. (28)

  3. Ойлаған санның алтыдан бір бөлігі 8-ге тең. Осы санды тап. (48)

  4. Сандытап, оның жетіден бір бөлігі 2-ге тең. (14) т.с.с.

ІҮ.Үйге тапсырма : № 5, 7. 132 -133 бет. Бағалау
72 . Тақырыбы: Санды бірнеше есе арттыру және кеміту.

Мақсаты: оқушыларға санды бірнеше есе арттыру және кеміту туралы түсінік беру, білімін жүйелеу; есеп шығару, есептеу дағдысын қалыптастыру; салыстырып, талдай білуге баулу.

Әдісі: түсіндіру, талдау, сұрақ – жауап, іздену. Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі:

Күнге қолдарыңды созыңдар. Күннің жомарт сәулелері ананың нәзік алақанындай аялайды, сипалайды, жылытады.Сиқырлы күн барлық өкпе мен мұңды ерітіп жібереді. Жүрегімізді жылу мен махаббатқа толтырады.

Барлығы: Күн жарығын алақанға саламын,

Жүрегіме басып ұстай қаламын.

Ізгі әрі нәзік, жарық, мейірімді,

Болып кетер сонда дереу жан-жағым.

-Міне, жүрегіміздегіосындай жылумен сабағымызды бастаймыз. Бүгін «Білгенімізді қайталаймыз!» деген мақсатпен жұмыс істейміз.

ІІ. Үй жұмысын тексеру. № 5, 7. ІІІ. Оқушы білімін жан – жақты тексеру.

Ауызша жұмыс.

а) 5 : 5 6 ∙ 1 70 :70

7 ∙ 1 8 : 0 0 : 56

200 ∙ 0 1 ∙ 0 25 : 0

0 : 65 1 ∙ 10 40 : 40

ә) 7 ∙ 7 = 49 7 ∙ 4 = 28 3 ∙ 7 = 21 56 : 7 = 8

8 ∙ 7 = 56 28 : 7 = 4 7 ∙ 6 = 42 7 ∙ 9 = 63

14 : 7 = 2 2 ∙ 7 = 14 5 ∙ 7 = 35 7 ∙ 6 = 42



ІҮ. Жаңа материалды түсіндіру:

Оқулықпен жұмыс. № 1. Ұжымдық талдау. Салыстыр. Қорытынды жаса.







Арттыру

2 –ге

2 есе






4

4 + 2

4 ∙ 2


Санды 2-ге арттыру үшін, санға 2-ні қосу керек. Санды 2 есе арттыру үшін, санды 2-ге көбейту керек.

2. Салыстыр. Қорытынды жаса.






Кеміту

2 – ге

2 есе






6

6 – 2

6 : 2



Санды 2 –ге кеміту үшін, саннан 2 –ні азайту керек. Санды 2 есе кеміту үшін, санды

2 –ге бөлу керек.






  1. Жұптық жұмыс. № 3, № 4

7 –ге арттыр 7 есе арттыр 7 – ге кеміт 7 есе кеміт

6 + 7 = 13 8 7 = 56 14 – 7 = 7 14 : 7 = 2

9 + 7 = 16 6 7 = 42 23 – 7 = 16 7 : 7 = 1

5 + 7 = 12 5 7 = 35 35 - 7 = 28 21 : 7 = 3

8 + 7 = 15 3 7 = 21 7 – 7 = 0 42 : 7 = 6

7 + 7 = 14 9 7 = 63 21 – 7 = 14 35 : 7 = 5



  1. Өздік жұмыс. № 5.Кесіндіні өлше, сыз.

  2. Топтық жұмыс. Дымбілмеске көмектес. № 6. Теңсіздіктер тура ма? Тексеріп, тура теңсіздіктерді жаз.

1 топ. 2 топ. 3 топ.

15 : 5 ‹ 17 80 + 5 ‹ 80 + 15 18 ‹ 18 + 1

70 – 17 ‹ 70 – 7 15 + 12 ‹ 15 + 13 90 + 3 › 90 – 3
Ү. Өткен материалды бекіту.


  1. Есеп шығару. Ауызша есептеу. № 8.

Күркетауық - 10 кг, үштен бірі Ш: 10 3 = 30 Ж: қойдың салмағы 30 кг.

Қой - ?


№ 9. Ауызша. (Болаттың әр карточкасы 9 кеспекшеден тұрды.)

№ 10.


Көлденеңінен - 18 сөз Шешуі: 18 + 7 5 = 53

? Жауабы: барлығы 53 сөз.

Тігінен 7 қатар - 5 сөзден


  1. Топпен жұмыс. № 11. Қалдықпен бөлуді орында және тексер:

1 топ. 2 топ. 3 топ.

50 : 7 = 7 (қалд.1) 51 : 7 = 7 (қалд.2) 52 : 7 = 7 (қалд.3)

53 : 7 = 7 (қалд.4) 54 : 7 = 7 (қалд.5) 55 : 7 = 7 (қалд.6)

57 : 7 = 8 (қалд.1) 58 : 7 = 8 (қалд.2) 59 : 7 = 8 (қалд.3)

60 : 7 = 8 (қалд.4) 61 : 7 = 8 (қалд.5) 62 : 7 = 8 (қалд.6)


  1. Шығармашылық жұмыс. № 12.

Жауабы: 1) Чиптің жаңғағы Дейлдіңкінен 2 есе кем болды.

  1. Дейлдің кәмпиті Чиптікінен 2 есе артық.

ҮІ.Сабақты қорыту: № 13 ауызша есептеу. ҮІІ.Үйге тапсырма: № 7. 135 бет. Бағалау
73. Тақырыбы: Бірнеше есе арттыруға берілген есептер

Мақсаты: Бірнеше есе арттыруға берілген есептер шығару; көбейту кестесін дұрыс пайдалана білуін пысықтау; ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; жауапкершілікке тәрбиелеу.

Түрі: аралас сабақ. Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, өзіндік жұмыс. Көрнекілігі: кестелер, сызбалар, суреттер. Сабақтың түрі: І. Ұйымдастыру кезеңі:

  • Мен бүгін көңілді келдім. Кәне, шеңбер құрайық, өзіміздің жақсы көңіл күйімімізді бір- бірімізге берейік. Өйткені көңіл күйіміз жақсы болса қиындықтарды оңай жеңеміз ғой.

ІІ. Білімін тексеру: 1) математикалық диктант

58+1 60+9 75-70 3 ∙ 2 6 : 2 4 ∙ 5

70+1 91-1 27-20 2 ∙ 3 10 : 2 20 : 4

2). Ауызша жұмыс.Ойын « Санды тап»


5 ∙ = 5 14 : = 2


∙ 9 = 45 8 : = 2

10 : = 5 6 : = 1
ІІІ. Жаңа материалды түсіндіру. Ұжымдық талдау. № 1.

Әлия жолды 2 дәптер сатып алды, ал тор көз дәптерлер

3 дәптер артық болды.

3 есе артық болды.

Әлия неше тор көз дәптер сатып алды?

2 + 3

2 ∙ 3

3 бірлікке артты. 3 есеге артты.

№ 2. Әсел – 10 ашық хат Шешуі: 10 + 10 ∙ 2 = 30

Әсет - ?, 2 есе артық ? Жауабы: барлығы 30 ашық хат.

№ 2 (2) .

Марат – 10 жұлдызша Шешуі: 10 + 10 : 2 = 30

? Жауабы: барлығы 30 жұлдызша жасады.

Саят - ? 2 есе кем

№ 3 Есептерді салыстыр:

Газетте – 7 бет Шешуі: 7 + 8 = 15

Журналда - ?, 8 бет артық Жауабы: журналда 15 бет бар.

№ 3(2).

Газетте – 7 бет Шешуі: 7 ∙ 8 = 56



Журналда - ?, 8 есе артық Жауабы: журналда 56 бет бар.

№ 4.


Көзеші - 6 құмыра Шешуі: 6 ∙ 4 = 24

Саптыаяқ - ?, 4 есе артық Жауабы: 24 саптыаяқ жасады.

№ 4(2)

Күрте – 4 Шешуі: 4 ∙ 3 = 12



Қалпақ -?, 3 есе артық Жауабы: барлығы 12 тоқыма.

ІҮ. Өткен материалды бекіту.

  1. Жұппен теңдеулерді құр және оларды шеш:

а) 7 ∙ х = 49 ә ) х : 6 = 10

2. Өздік жұмыс. № 6. Толықтыр:



  1. м 20 см = 520 см 95 мин = 1 сағ. 35 мин.

3 ц 52 кг = 352 кг 25 ай = 3 апта 4 күн

3. Ауызша. № 8. (шаршының ауданы 1 см2; 4 есе үлкен шаршы. 4 см2 , қабырғасының ұзындығы 2 см.)

4. Шығармашылық жұмыс. № 10. (9 : 3 = 3 (серия) Ж: көретін 3 серия қалды.)

Ү. Сабақты қорыту. № 11. Есептерді шығар.

а) 7 ∙ 2 = 14 (ұл)

ә) 2 кг 3 = 6 кг

б) 10 кг 5 = 50 кг

в) 6 : 3 = 2 (алмұрт ағашы) т.с.с.

Ү .Үйге тапсырма: № 7, 9. 136- 137 бет. Бағалау
74. Тақырыбы: Бірнеше есе кемітуге берілген есептер

Мақсаты: Бірнеше есе кемітуге берілген есептерді шығару жолдарын түсіндіру; көбейту кестесін дұрыс пайдалана білуін пысықтау; ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; жауапкершілікке тәрбиелеу.

Әдісі: сұрақ-жауап, талдау, өзіндік

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі:

Сабағымыз басталды, балаларға пайдалы.

Бәрін ұғып алыңдар, санауға зер салыңдар.

ІІ. Үй жұмысын тексеру. № 7, 9.

ІІІ. Тірек білімді өзекті ету.

Ауызша жұмыс. 1. Көбейту кестесі бар карточкалар таратып беру (2,3,4,5,6,7)

2 ∙ 2 = 4 2 ∙ 5 = 10 2 ∙ 8 = 16

2 ∙ 3 = 6 2 ∙ 6 = 12 2 ∙ 9 = 18

2 ∙ 4 = 8 2 ∙ 7 = 14 2 ∙ 10 = 20

ІҮ. Жаңа материалды түсіндіру:

1). Мақсат қою кезеңі. Сабақтың тақырыбы мен мақсатын хабарлау.

2) № 1. Ұжымдық жұмыс.

Ыдыста 6 алма болды,

ал алмұрттардың одан

2-еуі кем

Ал алмұрттар одан

2 есе кем

Бұл алмұрттарға қарағанда 2 есе кем

Ыдыста неше алмұрт болды?

6 – 2

6 : 2

6 ∙ 2

№ 2.

Ш: 8 ∙ 3 = 24 Ж: 24 л су бар.

№ 3. 40 : 8 = 5 Жауабы: 1 бидонда 5 л сүт құйылған.


  1. Жұптық жұмыс. № 5. Өрнектерден тура теңдіктер құрастыр.

9 6 = 45 + 3 3 16 - 63 : 7 = 21 : 3 8 4 = 8 + 8 + 8 + 8

Ү. Өткен материалды бекіту.

1. Есептерді салыстыр. № 6.

Ақ саңырауқұлақ – 40 Шешуі: 40 – 10 = 30

Майқұлақ - ?, 10 кем Жауабы: 30 майқұлақ.

№ 6 (2).

Ақ саңырауқұлақ – 40 Шешуі: 40 : 10 = 4

Майқұлақ - ?, 10 есе кем Жауабы: 4 майқұлақ.

Есептердің ұқсастығы неде? Айырмашылығы неде?

№ 7 (1).

Қоңыр қаз – 42 Шешуі: 42 : 6 = 7

Ақ қаз - ? 6 есе кем Жауабы: 7 ақ қаз.

№ 7 (2)


Бидай – 49 Шешуі: 49 + 49 : 7 = 56

Сұлы - ?, 7 есе Жауабы: барлығы 56 дән дайындады.



  1. Ауызша есептеу.(логикалық ой - думан) №10.

а) 6 дм – 30 см = 6дм – 3дм = 3дм Жауабы: Әлияның шашы 3дм ұзын.

ә) 16 мин – 8 мин = 8 мин Жауабы: Үсен Асанды 8 мин артық қуды.

б) 10 – 5 = 5 (жұмбақ) Жауабы: Айсұлу 5 жұмбақ кем жасырды.

3. Шығармашылық жұмыс. № 11. ҮІ. Үйге тапсырма: № 4, 9. 138 бет Бағалау.


75. Тақырыбы: 8 – ге көбейту және бөлу кестесі

Мақсаты: 8-ге көбейту және бөлу кестесін құрастыру, арасындағы байланысын анықтау; ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; жауапкершілікке тәрбиелеу.

Әдісі: сұрақ-жауап, талдау, өзіндік

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі:

Сабағымыз басталды, балаларға пайдалы.

Бәрін ұғып алыңдар, санауға зер салыңдар.

ІІ. Үй жұмысын тексеру. № 4, 9. ІІІ. Тірек білімді өзекті ету.

Ауызша жұмыс. Көбейту кестесі бар карточкалар таратып беру



ІҮ. Жаңа материалды түсіндіру.

Мақсат қою кезеңі. Сабақтың тақырыбы мен мақсатын хабарлау.

1. Ұжымдық жұмыс. 8-ге көбейту және бөлу кестесін қарап ал.


8 ∙ 8 = 64

8 ∙ 9 = 72

9 ∙ 8 = 72

64 : 8 = 9

72 : 8 = 9

№ 2 . Ауызша. Бос орынға тиісті санды қой:



:






:

∙ :

8

8


8

9

8

64

8

8

93

72

8

64

2. Өздік жұмыс. № 3.

36; 24; 18; 12; 48 сандарының бір таңбалы екі санның көбейтіндісі түрінде жаз.


  1. = 6 ∙ 6 24 = 4 ∙ 6 18 = 3 ∙ 6 12 = 4 ∙ 3 48 = 6 ∙ 8

  1. а) Жұптық жұмыс: № 5. Өрнектерден тура теңсіздіктер құрастыр:

40 : 8 ‹ 8 ∙ 4 29 + 9 : 3 › 70 – 8 ∙ 8 30 : 5 › 6 : 2

ә) № 6, салыстыр:

7 ∙ 8 ‹ 60 40 : 5 ‹ 4 ∙ 3 32 : 8 = 16 : 4

Сергіту сәті. Ү. Өткен материалды пысықтау:

1. Есеп шығару. № 9

Қойбүлдірген – 8 Шешуі: 8 + 8 ∙ 3 = 32

? Жауабы: барлығы 32 жидек.

Шие - ? , 3 есе артық

№ 10.


Үлкен аю – 16 стакан Шешуі: 16 + 16 : 8 = 18

? Жауабы: аюлар 18 стакан компот ішті.

Қонжық - ?, 8 есе аз


  1. Шығармашылық жұмыс. № 11.

ҮІ. Сабақты қорыту: № 12, амалдарды орында:

6 ∙ 8 = 48 8 ∙ 4 = 32 8 ∙ 8 = 64 72 : 8 = 9

8 ∙ 5 = 40 32 : 8 = 4 24 : 8 = 3 2 ∙ 8 = 16

ҮІ.Үйге тапсырма: № 4, 8. 138 бет. Бағалау

76. Тақырыбы: Көбейтуге. Бөлуге берілген есептер. Оларды салыстыру және түрлендіру



Мақсаты: мазмұны бойынша көбейтуге, бөлуге берілген қарапайым есептерді шығару, салыстыру, түрлендіру; есепті өздігінен талдап шығара білуге дағдыландыру; ойлау, есте сақтау қабілеттерін дамыту; жауапкершілікке тәрбиелеу.

Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, өздік, жұптық. Көрнекілігі. схема, кестелер, суреттер.

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі Сабағымыз басталды, балаларға пайдалы.

Бәрін ұғып алыңдар, санауға зер салыңдар.



ІІ. Үй жұмысын тексеру: № 4, 8.

ІІІ. Білімін бекіту: ауызша жұмыс.

1).


6 + 7 = 13 8 ∙ 7 = 56 14 – 7 = 7 14 : 7 = 2

9 + 7 = 16 6 ∙ 7 = 42 23 – 7 = 16 7 : 7 = 1

5 + 7 = 12 5 ∙ 7 = 35 35 - 7 = 28 21 : 7 = 3

8 + 7 = 15 3 ∙ 7 = 21 7 – 7 = 0 42 : 7 = 6

7 + 7 = 14 9 ∙ 7 = 63 21 – 7 = 14 35 : 7 = 5

ІҮ. Жаңа материалды түсіндіру:


  1. Мақсат қою кезеңі. Сабақтың тақырыбы мен мақсатын хабарлау.

  2. Есеп шығару. № 1 а)

Барлығы 18 кг - бірдей 3 пакетке

1 пакеттің - ? Ш: 18 : 3 = 6 Ж: 1 пакеттің массасы 6 кг.

№ 1 ә)

18 кг алма – 6 пакетке



1 пакет - ? кг Ш: 18 : 6 = 3 Ж: 1 пакет алманың массасы 3 кг.

№ 2.


1 банканың сыйымдылығы

Банкалар саны

Жалпы сыйымдылық

Бірдей

? л

4

12 л

? л

8

? л

Шешуі: 12 : 4 ∙ 8 = 24 Жауабы: 24 л шырын болады

№ 3. Кесте бойынша есептер құрастыр, оларды шығар.

Шешуі: (7 – 4 ) ∙ (21 : 7) = 3 ∙ 3 = 9 Жауабы: 9 тг төледі.



Сергіту сәті.

Ү. Жаңа сабақтан алған білімін бекіту.

1. Жұптық жұмыс. № 5, өрнектердің мәндерін тап:

356 см – 129 см = 227 см 3 ц ∙ 2 – 250 кг = 600кг - 250кг = 350 кг

5 м 80 см – 396 см = 580 см – 396 см= 184 см 6 л ∙ 9 + 46 л = 54 л + 46 л = 100 л

2. Есеп шығару. № 6. Суреттер бойынша есеп құрастыру және оларды шығару.

Көк лента 6 м – үштен бірін жұмсады. Шешуі: 6 : 3 + (5 ∙ 3 – 3) = 2 + 12 = 14

Қызыл лентаның бестен бірі - 3 м ж. Жауабы: барлығы 12 м лента қалды.

Қанша қалды - ?

№ 7.

24 м – 6 көйлек Шешуі: 36 : (24 : 6) = 36 : 4 = 9



36 м - ? көйлек тікті. Жауабы: 9 көйлек тігеді.

№ 8. Есепті екі амалмен шығатындай етіп, сұрақ қой.

Мектепке дейін – 500м Шешуі: (500 - 500 : 5) = 400(м)

10 мин. – бестен бір бөлігін өтті. Жауабы: 400 м қалды.

Қанша жол қалды - ?


  1. Шығармашылық жұмыс. № 10. ( жауабы: 3 есе)

ҮІ. Сабақты қорыту: № 11. Толықтыр.

а) 10 : 5 ∙ 3 = 6 Жауабы: 6 тг төлеу керек.

ә) 3 ∙ 2 : 2 = 3 жауабы: 3 екі л банка керек. т.с.с.

Үйге тапсырма: № 4, 9. 141- 142 бет.
77. Сабақтың тақырыбы: 9 - ға көбейту және бөлу кестесі

Мақсаты: 9 - ға көбейту және бөлу кестесін құру, кестелік жағдайларды ұғыну, логикалық ойлау және салыстыру қабілетін дамыту.

Әдісі: түсіндіру,сұрақ-жауап, талдау, іздену. Көрнекілігі: сызба, суреттер

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі: Мен бүгін көңілді келдім. Кәне, шеңбер құрайық, өзіміздің жақсы көңіл күйімімізді бір- бірімізге берейік. Өйткені көңіл күйіміз жақсы болса қиындықтарды оңай жеңеміз ғой.

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: № 4, 9. ІІІ. Пысықтау: ауызша жұмыс.

а) Әр түрлі тәсілмен оқу және «тізбек бойымен» шешу:

29 + 8 = 37 51 – 7 = 44 38 + 27 = 65 80 – 34 = 46

37 + 7 = 44 63 – 8 = 55 74 + 10 = 84 50 – 27 = 23

46 + 5 = 51 92 – 5 = 87 13 + 88 = 101 90 – 62 = 28

ә) «Кім жылдам?» - 2 мысықтың неше аяғы бар? 5 тышқанның неше құлағы бар?

7 торғайдың неше қанаты бар?

ІҮ. Мақсат қою кезеңі: сабақтың тақырыбы мен мақсатын хабарлау.

Ү. Жаңа сабақ . 1.Ұжымдық жұмыс. № 1 .

9 ∙ 9 = 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9


9 ∙ 9 = 81

81 : 9 = 9

(9 көбейту және бөлу кестелік жағдайын толық қайталау жөн. Оқушы білімін тиянақтау мақсатында.)

№ 2 Ауызша есептеу. Қай кесеге қымыз құйылған? Қаысысына шұбат құйылған?

Қымыз құйылған. Шұбат.

72 : 8 = 9 4 ∙ 2 = 8

3 ∙ 3 = 9 56 : 7 = 8

81 : 9 = 9

2. Жұптық жұмыс. № 2 Кестені толтыр:



а

6

5

4

1

0

10

а + 9

15

14

13

10

9

19

а ∙ 9

54

45

36

9

0

90


Сергіту сәті: мұғалім сандарды атайды: 10, 15, 12, 14, 11, 13, 18, 19, 8, 17.

Егер сан екіге бөлінсе – оқушылар екі рет секіреді, ал егер бөлінбесе – бір рет орнында адымдайды.



ҮІ. Өткен материалды бекіту. 1. Ұжыммен. Есеп шығару. № 5

Раушан – 30 және 40 қалампыр Шешуі: (30 + 40) – 5 ∙ 9 = 70 – 45 = 25

Сатылды – 5 гүлден -9 гүлшоғы Жауабы: 25 гүл қалды.

Қалды - ?

№ 6.

Көктікен – 36 гүл – 9г. гүлшоқ. Шешуі: 36 : 9 ∙ 7 = 4 ∙ 7 = 28



Түймедақ - ? гүл - 7 г. гүлшоқ Жауабы: 28 түймедақ гүлі болды.

№ 7.


Түске дейін – 9 гүл – жетіден бірі. Шешуі: 9 ∙ 7 = 63

Барлығы -? Жауабы: барлығы 63 гүл болған.

2. Топтық жұмыс. № 8. Қалдықпен бөлуді орында және тексер:


  1. топ. (1 – 2 баған), 2 топ (3 – 4 баған), 3 топ (5 – 6 бағанды орындайды.)

3. Өздік жұмыс. № 9.

Тік төртбұрыштың ені 4 см, ал периметрі 18см болса, оның ұзындығын тап. Осы тік төртбұрышты сыз және ауданын тап.

а = 4 см в = 18 – 4 ∙ 2 = 10 (см)

Р = 18 см S = 4 ∙ 10 = 40 (см2)



в = ?

S = ?


  1. Шығармашылық жұмыс. № 10. Есепті кестенің көмегімен шығарған қолайлы.




Бірінші натурал сан

1

2

3

4

5

6

Екінші натурал сан

12

11

10

9

8

7

Көбейтіндінің мәні

12

22

30

36

40

42


ҮІІ. Бекіту: бүгінгі сабақта не істедік, неге үйрендік? № 11. Ауызша амалдарды орында.

ҮІІІ. Үйге тапсырма: № 4 143 бет. бағалау.

78 . Тақырыбы: Қайталау.



Мақсаты: оқушыларды көбейту мен бөлудің кестелік жағдайлары туралы білімін жүйелеу; есеп шығару, есептеу дағдыларын жетілдіру; салыстырып, талдай білуге баулу

Әдісі: қайталау, талдау, сұрақ – жауап. Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі:

Күнге қолдарыңды созыңдар. Күннің жомарт сәулелері ананың нәзік алақанындай аялайды, сипалайды, жылытады.Сиқырлы күн барлық өкпе мен мұңды ерітіп жібереді. Жүрегімізді жылу мен махаббатқа толтырады.

Барлығы: Күн жарығын алақанға саламын,

Жүрегіме басып ұстай қаламын.

Ізгі әрі нәзік, жарық, мейірімді,

Болып кетер сонда дереу жан-жағым.

-Міне, жүрегіміздегіосындай жылумен сабағымызды бастаймыз. Бүгін «Білгенімізді қайталаймыз!» деген мақсатпен жұмыс істейміз.

ІІ. Үй жұмысын тексеру. № 4. ІІІ. Оқушы білімін жан – жақты тексеру.

Ауызша жұмыс. (1)

6 + 7 = 13 8 ∙ 7 = 56 14 – 7 = 7 14 : 7 = 2

9 + 7 = 16 6 ∙ 7 = 42 23 – 7 = 16 7 : 7 = 1

5 + 7 = 12 5 ∙ 7 = 35 35 - 7 = 28 21 : 7 = 3

8 ∙ 8 = 64 3 ∙ 7 = 21 72 : 8 = 9 42 : 7 = 6

64 : 8 = 9 9 ∙ 7 = 63 8 ∙ 9 = 72 35 : 7 = 5

(2)

а) 6 дм – 30 см = 6дм – 3дм = 3дм Жауабы: Әлияның шашы 3дм ұзын.



ә) 16 мин – 8 мин = 8 мин Жауабы: Үсен Асанды 8 мин артық қуды.

б) 10 – 5 = 5 (жұмбақ) Жауабы: Айсұлу 5 жұмбақ кем жасырды.



ІҮ. Өткен материалды бекіту.Өз бетінше жұмыс. № 1. Өрнектерді құрып, мәндерін тап:

5 ∙ 8 = 40 7 ∙ 8 = 56

27 : 3 =9 27 : 9 = 3

9 ∙ 4 = 36 8 ∙ 7 = 5



2.Жұптық жұмыс. № 2. (9 есе арттыр; 9 есе кеміт) 3. Қатармен шығару.

1 қатар. а + 216 = 384 ; 2 қатар. 400 – х = 65; 3 қатар. 248 + х = 448

4. Есеп шығару. Ұжымдық жұмыс. № 5.

18 ара – 2 –ден қонды. Шешуі: 27 : (18 : 2) = 27 : 9 = 3

27 көбелек сонша гүлге қ. - ? қонды Жауабы: әр гүлге 3 көбелектен қонды.

№ 6.


  1. қатар – 9 бақбақтан Шешуі: 3 ∙ 9 + 36 = 27 + 36 = 63

? Жауабы: барлығы 63 бақбақ болған

қалды – 36 бақбақ


7.

І – 12 бақа Шешуі: 12 + 8 ∙ 3 + ( 8 ∙ 3 +27) = 87

ІІ – 8 бақадан 3 топ ? жауабы: басында 87 бақа болған.


4. Топтық жұмыс. № 8. Қалдықпен бөлуді орында және тексер:

1 топ (1 – 2 баған); 2топ (3 – 4 баған); 3 топ (5 – 6 баған)



  1. Шығармашылық жұмыс: № 9. (Жауабы: астраларды өзгесінен көбірек отырғызған)

Ү. Сабақты қорыту: Ауызша № 11. Нәтижесін ата. ҮІ. Үйге : қайталау. Бағалау.
79. Тақырыбы: Бақылау жұмысы № 4

Мақсаты: оқушылардың өздігінен жұмыс істей отырып, өткенді қайталау, білімін тиянақтау, көбейту мен бөлу амалдары туралы білімі мен білігін жүйелеу; есеп шығару, есептеу дағдысын қалыптастыру; салыстырып, талдай отырып өздігінен жұмыс істеуге баулу.

Әдісі: өздік жұмыс. Көрнекілігі: тақтадағы жазу, дәптер, сызбалар. Түрі: бақылау.

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі: Күнге қолдарыңды созыңдар. Күннің жомарт сәулелері ананың нәзік алақанындай аялайды, сипалайды, жылытады.Сиқырлы күн барлық өкпе мен мұңды ерітіп жібереді. Жүрегімізді жылу мен махаббатқа толтырады.

Барлығы: Күн жарығын алақанға саламын,

Жүрегіме басып ұстай қаламын.

Ізгі әрі нәзік, жарық, мейірімді,

Болып кетер сонда дереу жан-жағым.

-Міне, жүрегіміздегі осындай жылумен сабағымызды бастаймыз. Бүгін «Білгенімізді қайталаймыз!» деген мақсатпен жұмыс істейміз.



ІІ. Мақсат қою кезеңі: өздігінен жұмыс істей отырып, өткенді қайталау, білімін тиянақтау.

ІІІ. Бақылау жұмысы

І нұсқа

  1. Өрнектердің мәндерін тап:

7 ∙ 3 = 21 300 – 6 ∙ 5 = 270 40 см : (4 ∙ 2) = 5 см

8 ∙ 4 = 32 280 + 5 ∙ 4 = 300 72 кг : (3 ∙ 3 = 8



  1. Салыстыр:

605 › 506 7 ∙ 7 ‹ 50

234 ‹ 300 81 : 9 ‹ 3 ∙ 6



  1. Есептерді шығар.

Оляның 12 шаш қыстырғышы бар. Түйреуіштері одан 3 есе кем. Оляның шаш қыстырғыштары түйреуіштерінен қанша артық?

Шешуі: 12 - 12 : 3 = 12 – 4 = 8 Жауабы: 8 артық.



  1. Сынық сызық әрқайсысының ұзындығы 5 сантиметрге тең үш буыннан тұрады

Сынық сызықтың ұзындығы неге тең?

(5 + 5 + 5 = 15 (см) Жауабы: ұзындығы 15 сантиметрге тең)



  1. Теңдеуді шеш: х : 7 = 54 : 6

х : 7 = 9

х = 9 ∙ 7

х = 63

63 : 7 = 9



ІІ нұсқа

  1. Өрнектердің мәндерін тап:

8 ∙ 3 = 24 120 + 7 ∙ 9 = 183 28 ц : (2 ∙ 4) = 2800 : 8 = 350 (кг)

32 : 8 = 4 100 – 28 : 7 = 96 9 дм ∙ 2 : 6 = 3 (дм)



  1. Салыстыр:

234 ‹ 324 60 ‹ 9 ∙ 7

456 › 450 3 ‹ 4 ∙ 6



  1. Есепті шығар.

Шыршаны безендіру үшін 3 шамтізбе және одан 6 есе артық ойыншық сатып алынды. Неше ойыншық артық сатып алынды?

Шешуі: 3 ∙ 6 = 18 жауабы: 18 ойыншық артық сатып алды.



  1. Өзара тең үш буыннан тұратын сынық сызықтың ұзындығы 18 см. Оның әр буыны неше сантиметр?

(18 : 3 = 6 Жауабы: әр буынның ұзындығы 6 см)

  1. Теңдеуді шеш: 6 ∙ х = 36 + 12

6 ∙ х = 48

х = 48 : 6

х = 8

6 ∙ 8 = 48



ІҮ. Сабақты қорыту. Бүгінгі сабақта не істедік? Саған не ұнады?

Ү. Үйге тапсырма: қайталау.
80. Тақырыбы: Резерв. Білімді жинақтау және жүйелеу

Мақсаты: көбейту мен бөлу кестесі туралы білімдерін есептеу кезінде және мәтіндік есептерді шығаруда қолдана білуін жетілдіру; білімін жинақтау және жүйелеу; талдау, салыстыру, қорытынды жасай білуге баулу.

Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, талдау, іздену

Көрнекілігі: суреттер,сызба, кестелер.

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі: Мен бүгін көңілді келдім. Кәне, шеңбер құрайық, өзіміздің жақсы көңіл күйімімізді бір- бірімізге берейік. Өйткені көңіл күйіміз жақсы болса қиындықтарды оңай жеңеміз ғой.

ІІ. Өткенді пысықтау. 1. Ауызша жұмыс.

8 ∙ 8 = 64 3 ∙ 7 = 21 72 : 8 = 9 42 : 7 = 6

4 : 8 = 9 8 ∙ 9 = 72 9 ∙ 7 = 63 35 : 7 = 5

2 ∙ 8 = 16 2 ∙ 2 = 4 2 ∙7 = 14 1 ∙ 2 = 2

2 ∙ 9 = 18 0 ∙ 2 = 0 2 ∙ 6 = 12 3 ∙ 2 = 6

2. Ұжыммен. № 1. Өрнектер құр, олардың мәндерін тап.

18 : 9 = 2 4 ∙ 5 = 20

18 : 3 = 6 30 : 6 = 5

18 : 18 = 1 24 : 4 = 6

3. Жұптық жұмыс. № 2. Өрнектерді жаз және олардың мәндерін тап:

а) 7 9 – 59 = 4 б) 81 : 9 + 7 ∙ 6 = 51

ә) 47 – 8 ∙ 4 =15 в) 6 ∙ 8 – 54 : 6 = 39

4. № 3, Кесте бойынша есептер құрастыру, оларды шығару:


  1. Шешуі: 42 : 6 = 7 Жауабы 7 қорап

  2. Шешуі: 40 : 5 = 8 Жауабы: 1 қораптың массасы 8 кг.

  3. Шешуі: 4 ∙ 9 = 36 Жауабы: барлығы 36 кг.

  1. Өздік жұмыс. № 5, есепте. (баған бойынша жазып есепте)

  2. Есеп шығару. № 6.

Балды кәмпит – 45 Шешуі: (45 + 54) : 9 = 99 : 9 = 11

Ирис - 54 Жауабы: 11 ваза керек.

9 кәмпиттен - ? ваза керек.

№ 7.


Бірдей 8 пакет - 24 кг картоп Шешуі: 24 : 8 ∙ 5 = 3 ∙ 5 = 15 (кг)

5 пакетте -? кг картоп 24 : 8 ∙ 3 = 3 ∙ 3 = 9 немесе 3 ∙ 3 = 9

3 пакетте ше ? Жауабы: 15 кг, 9 кг картоп.

№ 8.


Орал 8 конверт - 640 тг Шешуі: (640 : 8 + 5) ∙ 10 = 85 ∙ 10 = 850

Әлия - ?, 5 тг қымбат 10 конверт ? төледі Жауабы: Әлия 850 тг төледі.



  1. Жұптық жұмыс. № 9. Теңдеуді шеш:

  2. Топтық жұмыс: № 10. Қалдықпен бөлуді орында және тексер:

1 топ (1 – 2 баған) ; 2 топ (3 – 4 баған); 3 топ (5 – 6 баған)

Өздік жұмыс. № 11. Тік төртбұрыштың периметрі мен ауданын тап, мұндағы а = 3; 4.

Р = (8 + 3) ∙ 2 = 22 (см) S = 8 ∙ 3 = 24 (см2)

Р = (8 + 4) ∙ 2 = 24 (см) S = 8 ∙ 4 = 32 (см)



  1. Шығармашылық жұмыс. № 12.


3

5

7

9

16


8


Ү. Бекіту:

- Сабақта біз не істедік? Қай тапсырма ұнады? Неге?

ҮІ. Үйге тапсырма: № 4, 13. 146- 147 бет. 2. бағалау.

Ауызша көбейту және бөлу

81. Тақырыбы: Геометриялық фигураларды латын әріптерімен белгілеу



Мақсаты: оқушыларды геометриялық фигураларды латын әріптерімен белгілеу және латын бас әріптерінің жазылуымен таныстыру, көбейту және бөлудің мағынасын бекіту, арифметикалық амалдардың мәнін ашу; математикаға деген қызығушылығын арттыру; ұқыптылыққа тәрбиелеу.

Түрі: жаңа сабақ.

Әдісі : сұрақ-жауап, түсіндіру, өзіндік, жұппен

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі.

Сабағымыз басталды, балаларға пайдалы.

Бәрін ұғып алыңдар, санауға зер салыңдар.

ІІ. Мақсат қою кезеңі. Сабақ тақырыбы мен мақсатын хабарлау. геометриялық фигураларды латын әріптерімен белгілеу және латын бас әріптерінің жазылуымен таныстыру

ІІІ. Жаңа материалды түсіндіру:

Геометриялық фигураларды белгілеу үшін латынның: A, B, C, D, E ........әріптері пайдаланылады.

Фигураларды ата:

нүктелер

Кесінділер

түзулер

көпбұрыштар









К М


В

О Т


А С Р

Е Н


D F

№ 2. Практикалық жұмыс. АВСD төртбұрышының қабырғаларының ұзындығын өлше. АВ = 2 см, ВС = 2 см,

СD = 4 см, DА = 1 см.

Ең ұзын қабырғасын ата. СD = 4 см

Ең қысқа қабырғасын ата. DА = 1 см

АВСD төртбұрышының қабырғаларын өсу ретімен жаз. DА = 1 см, АВ = 2 см, ВС = 2 см, СD = 4 см. ІҮ.Түсінгендерін тексеру:



  1. Жұптық жұмыс. № 4. Есептерді салыстыр:

а) диван – 9 Шешуі: 9 ∙ 6 = 54

орындық ?, 6 есе артық Жауабы: 1 аптада 54 орындық жасады.


ә) Түрлі түсті – 40 сурет Шешуі: 40 + 40 : 5 = 40 + 8 = 48

? Жауабы: барлығы 48 сурет.

ақ- қара - ?, 5 есе кем


  1. Есеп шығару. № 5

М. 42 дәптер - 6 бөлді Шешуі: 42 : 6 ∙ 4 = 7 ∙ 4 = 28

Тексерді 4 бөлікті - ? дәптер. Жауабы : 28 дәптер тексерді.



  1. Теңдеулерді шеш: № 6 жылдамдыққа.(4 оқушы тақтада)

х + 256 = 820 960 – а = 175 49 : х = 7 8 ∙ а = 48

  1. Топтық жұмыс: № 7. Қалдықпен бөлуді орында және тексер:

1 топ (1 – 2 бағанды), 2 топ (3-4 бағанды), 3 топ (5- 6 бағанды.)

  1. Өздік жұмыс. № 8, АВЕF тік төртбұрышының ауданын әр түрлі тәсілдермен тап.

(3 + (4 +2)) ∙ 2 = 18 см2 ( 3∙ 4 + 3 ∙2 ) ∙ 2 = (12 + 6) ∙ 2 = 18 т.с.с.

6. Топттық жұмыс. 1топ - № 9; 2топ -№ 12; 3 топ – 13.



Ү. Сабақты қорыту. Біз бүгін сабақта немен таныстық? № 11.

8 + 8 : 4 + ( 8 : 4 3) = 8 + 2 + 6 = 16 (см) Жауабы: ұзындығы 16 см



ҮІ. Үйге тапсырма: 1. № 3, 10. 148 -149 бет 2. Бағалау.
82. Тақырыбы: Натурал сандарды еселік салыстыру.

Мақсаты: оқушыларды натурал сандарды еселік салыстыру, яғни екіншісінен ... есе үлкен немесе кіші санды табу ережесімен таныстыру; зейінін, жадын, тілін дамыту.

Әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап, талдау, өздік . Көрнекілігі: сызбалар, кестелер,суреттер.

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі.

Адамның күлкісі – әлемдегі ең ғажайып құбылыстардың бірі. Адам күлкінің көмегімен таныса да, қоштаса да алады. Жымиыс біздің сезіміміздің сарасының ашылуына жол ашады. Күлкі арқылы көңіл күйлеріңді білдіріліп көріңдер. Бір- біріңе жымиыңдар, күлкілеріңді сыйлаңдар. Рахмет! Ендеше сабағымызды бастайық.



ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. № 3, 10. ІІІ. Білімді тиянақтау: Ауызша жұмыс.

а) 2 ∙ 3 = 6 4 ∙ 3 = 12 6 ∙ 3 = 18 8 ∙ 3 = 24 1 ∙ 3 = 3 0 ∙ 3 = 0

ә) Есеп шығару.- Қайыңның биіктігі 9 м, ал үй одан 3 м биік. Үйдің биіктігі қандай? ( 12м)

ІҮ. Жаңа материалды түсіндіру.


  1. Мақсат қою кезеңі. оқушыларды натурал сандарды еселік салыстыру, яғни екіншісінен ... есе үлкен немесе кіші санды табу ережесімен таныстыру

  2. Түсінік беру.




Екі-екіден



8 2–ден 4 есе артық
2 8- ден 4 есе кем

4 рет алынды




8 : 4 = 2

8 : 2 = 4



8 шықты





Бір санның екінші саннан неше есе артық немесе кем екендігін білу үшін, үлкен санды кіші санға бөлу керек.

№ 2 . а ) Ш: 14 : 7 = 2 Ж: ұлдар 2 есе артты

№ 2 (ә). Ш: (14 + 7) : 7 = 21 : 7 = 3 Ж: ұлдар 3 есе артты


  1. Өздік жұмыс. № 3.

неше есе кем ? немесе неше есе артық?

18 : 6 = 3 10 : 2 = 5

8 : 2 = 4 42 : 6 = 7

20 : 4 = 5 54 : 9 = 6

81 : 9 = 9 63 : 7 = 9

35 : 7 = 5 72 : 8 = 9




Тақырыбы: сөз және оның мағынасы
Сурет бойынша әңгіме құрастыр
Көрнекілігі: суреттер . сабақтың барысы: і. ұйымдастыру:
Көрнекілігі:
Сабақтың тақырыбы: екіге тең бөлу (жарты)
Сергіту сәті.
Iv. сергіту сәті:
V. қорыту. vі. үйге тапсырма:

Каталог: upload -> maps
upload -> Ғарыш әлеміне саяхат
upload -> Сабақ тақырыбы: Шерхан Мұртаза «Ай мен Айша» романы Сабақ мақсаты: ҚР «Білім туралы»
upload -> Қазақ тілі мен латын тілі кафедрасы Қазақ Әдебиеті пәні бойынша әдістемелік өҢдеу мамандығы: Фельдшер Мейірбике ісі Стамотология Курс: І семестрі: ІІ
upload -> Ф 7 –007-02 Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі
upload -> 2011 жылдың 14 мамырында «Жалпы гигиена және экология», «Эпидемиология» кафедрасының ұйымдастыруымен және «Студенттік басқару ұйымының» ұйымдастыруымен Д. Е
maps -> Сабақтың тақырыбы: Білім күні. Бейбітшілік сабағы Сабақтың мақсаты
maps -> Алматы облыстық мамандар кәсібін дамыту институты 3- сыныпқа арналған күнтізбелік жоспар
maps -> Жалпы редакциясын басқарған: Күлімхан Жәйшібекова


Достарыңызбен бөлісу:
1   ...   38   39   40   41   42   43   44   45   ...   53


©engime.org 2017
әкімшілігінің қараңыз

енгізу | тіркеу
    Басты бет


материалдарды жүктеу